Д-р Николова: Да не се продават антибиотици без рецепта

Около 48% от антибиотиците се изписват без лекарско предписание
21 авг 2023 16:01, Нели Христова
50
Д-р Николова: Да не се продават антибиотици без рецепта
Снимка: БГНЕС

Новата наредба не променя възможността да си закупи антибиотик без рецепта. Медикаментите трябва да се изписват само по лекарско предписание, дали ще отпускаме лекарства на бяла рецепта или онлайн, това няма да реши проблема. Трябва да няма възможност да се продават лекарства без рецепта. За това призова д-р Гергана Николова.

"Общопрактикуващите лекари отдавна изписваме електронни рецепти и сме наясно с тях. Около 48% от антибиотиците се изписват без лекарско предписание. Могат да се закупят директно в аптеката. Глобата за свободна продажба няма да даде достатъчен ефект. Вирусни заболявания се лекуват с антибиотици напълно грешно и това води до усложнения", заяви тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Драги форумци говорите за трибунал, а навсякъде им се дава на тези персони трибуна да ни тормозят с излишни приказки. Наистина сме много търпеливи.
24
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Късно е вече, всички сме резистентни...
23
1
 
17
 
! Отговори
Факт преди 8 месеца
И наркотици не трябва да се продават свободно, но не спира търговията с тях.
22
1
 
28
 
! Отговори
Лекар преди 8 месеца
Колега, детето е с температура от 3дни,кашля постоянно, сополи като река, няма транспорт да стигне до мен/в селото съм след 2дни/, няма пари за педиатър до близкия град -е какво да правя,а?!Казвам антибиотик по телефона и държим връзка.Я се приземете малко.
21
1
 
25
 
! Отговори
несъгласен преди 8 месеца
Аз пък не искам във всяка аптека, всеки аптекар да има достъп до здравното ми досие. Това са лични данни все пак.
20
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А случайно електронна заверка на рецептата при нотаруис няма ли да искате.
19
0
 
27
 
! Отговори
Лекар преди 8 месеца
Обслужвам хората от 5села,за всеки ден от седмицата съм в едно село.Често за съжаление лекувам и по телефона,няма как да съм на 5 места едновременно.Пращам рецепти по Viber,знаят че ако може някой по-млад да се обади.В 2села нета е ужасен,така че е-рецепта е химера.Така че,лекари и хора има в провинцията ,не всичко е София.Абсурд е да се продават лекарства само с рецепти!!!
18
23
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 8 месеца
а добро утро! АНТИБИОТИЦИТЕ СА НЕЩО МНОГО ОПАСНО И САМО ЛЕКАР МОЖЕ ДА ГИ ИЗПИСВА!
17
2
 
16
 
! Отговори
Ядосан преди 8 месеца
Айде айде. Само към себе си теглят лекарите. Колко пъти ме е спасявал антибиотик без рецепта.САмолечените било вредно. Ами господа лекари вредно е неправилното самолечение. Ами ако е правилно, що да не отида и да си купя антибиотик, и то веднага.
16
1
 
16
 
! Отговори
Джипитата преди 8 месеца
Трябва да са в кабинета по 24 часа и във всяко село да има ДжиПи за да стане тая дето я искате госпожо.
15
1
 
25
 
! Отговори
а преди преди 8 месеца
такива лекари, като тази Николова, по време на кромида изписваха антибиотици по телефона и без рецепта на всеки и казваха на пациентите с шепи да пият антибиотиците
14
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аспиринче за 2лв да си вземеш, първо трябва да се отчетеш 100лв на лекар. Това е целта.
13
4
 
22
 
! Отговори
)( преди 8 месеца
Те антибиотици не останаха тука ,не заминали всичко за уКропитеците?За децата няма антибиотици тя тръгнала да са прай на умна ,че и на загрижена.
12
1
 
29
 
! Отговори
до г-жа Николова преди 8 месеца
Понеже ми изтриха коментара. Г-жо Николова, по-лекичко. Понякога не мога да си запиша час за следващата седмица при личния лекар, а прегледът общо ми идва 50 кинта. Разбирам, че много от вас правите добър бизнес, но за нас хората здравето не е бизнес, а необходимост. И вместо да създавате усложнения, за да печелите още повече пари, измислете облекчения и помагайте на хората. Тогава няма да се оплаквате от липсата на пари. Няма да припомням клетвата на Хипократ.
11
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тази същата лекарка не настощваше ли да преглежда пациентите по телефона по време на ковид пандемията без да има личен контакт с тях ?!
10
1
 
28
 
! Отговори
магията преди 8 месеца
Лельо,нивото Ви е спаднало до квартална бакалия.Моята лична лекарка все няма талони за прегледи.Кога ще има -не знам.На едни изписват,на други не.Ако спре тока в аптеката,кво правим?Няма компютър-няма рецепта.Един път исках за скенер на дробовете.Инфаркт щеше да получи!Едвам я свестихме.Ти вика,добре ли си,че искаш скенер?Да,викам:не съм добре,и затова искам.Откачи,ви казвам!
9
2
 
16
 
! Отговори
Истината преди 8 месеца
А хомеопатия без рецепта ли? Защото тя е по опасна от антибиотиците.
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
споко е готов е новия вирус който ще ни пуснат на есен искат превантивно да забранят да се самолекувате че може и да оздравеете...
7
14
 
1
 
! Отговори
До 1 преди 8 месеца
Аз в живота си не съм пила антибиотик, освен веднъж, като дете на около 8-9 години, в следствие алергичен шок, след това тикога не съм рискувала, но и не е имало нужда. Последнят път, когато бях болна беше през 2011 г. Нищо особено! Около 15 пъти съм била контактна с болни от ковид, роднини и най-вече колеги през 2020 и 2021, с много от тях пряк контакт и не се разболях. Сам си направи извод
6
5
 
7
 
! Отговори
Max преди 8 месеца
До Всеки.Наистина е така В Холандия за да ти изпишат антибитик трябва да си на смъртно легло.Изключително трудно изписват.