Патентоват лекарство, което пречи да пълнеем от вредни храни

То може да намали риска от инфаркт и инсулт
Обновена: 24 авг 2023 07:41 | 24 авг 2023 07:40, Стела Стоянова
19
Патентоват лекарство, което пречи да пълнеем от вредни храни
Снимка БГНЕС, архив

Експериментално лекарство пречи на наддаването на тегло при консумацията на вредни храни. Благодарение на медикамента мишки, хранени с диета с високо съдържание на захар и мазнини през по-голямата част от живота си, са успели да избегнат качването на килограми и да защитят черния си дроб, информира Sciense Alert, цииран от скенер.нюз.

Лекарството с малко молекулно тегло е разработено от екип, ръководен от Тексаския здравен научен център в Сан Антонио. Известен с химическия си акроним CPACC, медикаментът ограничава навлизането на магнезий в митохондриите, частите на клетката, отговорни за генерирането на енергия и изгарянето на калории. Митохондриалните аномалии са замесени в редица заболявания, включително затлъстяване, диабет и сърдечносъдови болести.

„Тези констатации са резултат от няколко години работа“, казва молекулярният биохимик от центъра Мадеш Мунисвами, старши автор на публикуваната статия в Cell Reports статия.

Заедно с калция, калия и натрия, магнезият е един от четирите основни положително заредени йона, които допринасят за клетъчните функции в тялото по много начини. Всъщност магнезият играе много важна роля в поддържането на здравето, като регулиране на кръвната захар и кръвното налягане и подпомага изграждането на здрави кости. Но когато съдържанието му е твърде много, забавя производството на енергия в митохондриите. „Това натиска спирачката, просто забавя процеса“, казва биологът Травис Мадарис от научния център, съавтор на статията.

Изследователите са открили новото лекарство, докато изучавали ефекта от заличаването на специфичен ген, наречен MRS2, който кодира магнезиев транспортен протеин. Този протеин действа като канал за транспортиране на магнезий през митохондриалната мембрана. Те са изследвали ефектите от дългосрочна диета с високо съдържание на мазнини, захар и калории върху нормални мишки в сравнение с мишки, чийто MRS2 ген е бил заличен. Изтриването на MRS2 е довело до по-слаби, по-здрави мишки с подобрен метаболизъм на захарта и мазнините в техните митохондрии, въпреки консумацията на вредни храни, започваща на 14-седмична възраст, за период до една година (дълъг период от живота на мишката).

Черният дроб има водеща функция за регулирането на метаболизма на захарта и мазнините след хранене и гладуване. Въпреки че е доста устойчив орган, той има своите граници. Показателно е, че няма признаци на мастно чернодробно заболяване в черния дроб или мастните тъкани на мишките със заличаване на MRS2, което може да е резултат от небалансирана диета, затлъстяване или диабет тип 2.

„Намаляването на митохондриалния магнезий смекчава неблагоприятните ефекти от продължителния хранителен стрес“, казва биологът и трети съавтор Манигандан Венкатесан от научния център в Сан Антонио.

Изследователите твърдят, че използването на метода за пълно изтриване за MRS2 прави невъзможно да се види как всяка тъкан влияе върху метаболитната регулация. Като се има предвид широкото разпространение на MRS2, те подчертават значението на по-нататъшното изследване на ефектите му върху различни органи като мозъка, сърцето, бъбреците, белите дробове и скелетните мускули.

Изследователите са подали заявка за патент на CPACC. „Лекарство, което може да намали риска от кардиометаболитни заболявания като инфаркт и инсулт, и да намали честотата на рака на черния дроб, който може да последва мастно чернодробно заболяване, ще окаже огромно въздействие“, казва Мунисвами.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Боже, вместо да избягвате вредни храни, ще взимате лекарство, което да неутрализира вредните ефекти. Умно! А страничните ефекти на това лекарство? Всяка химия, която влиза в тялото ни има последствия за здравето, така ще е и с това лекарство.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дори страничния ефект да е да се умира скоропостижно, такова лекарство ще счупи пазара. Народа ще се гътва, само и само да е слаб и да плюска.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Думата "ФАРМА" произлиза от думата "ФЕРМА" Има ферми за Овце. Има Ферми за ***. Овците се хранят само с чиста зелена тревица и ако има химикали в нея, не я пасат. Овчата Ферма произвежда Мляко, Кисело Мляко, Сирене, Месо, Здравословен *** Черен Дроб. Свинската Ферма произвежда отрови, понеже Свинята яде всички видове отрови. ФАРМА е предназначена за ХОРСКАТА ФЕРМА, която е по - отровна даже от СВИНСКАТА ФЕРМА, понеже ЧОВЕКЪТ ЯДЕ ВСИЧКИ ВИДОВЕ ОТРОВИ за ???(ЗДРАВЕ)????
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Баба ми казваше: Стига с тая пукница!
12
0
 
4
 
! Отговори
една жена преди 8 месеца
А какви ще са страничните ефекти? Фармацията върви в посока замаскиране на последствията, вместо отстраняване причината за болестта. Това е много грешен подход. Ние имаме нужда от здравеопазване наистина - основно познаване на механизмите на действие в човешкия организъм, като цялостна система и поддържането му във вида, в който го е създала природата.
11
0
 
11
 
! Отговори
мда преди 8 месеца
по добре да спрат да произвеждат вредни храни бъкани с химикали !
10
2
 
6
 
! Отговори
Упс преди 8 месеца
А какво става с всички препарати, съдържащи магнезий, дето се продават без рецепта и са лудо рекламирани по тв?!?!?
9
0
 
15
 
! Отговори
До 9 преди 8 месеца
Вредни са химиите в него. ВСИЧКИ ЖИВОТНИ, ОТГЛЕЖДАНИ ЗА МЕСО, СА ТЪПКАНИ С ХОРМОНИ ЗА НАДДАВАНЕ НА ТЕГЛО. И ДРУГИ ХИМИИ.
8
1
 
7
 
! Отговори
Ха преди 8 месеца
Това , че уж работи при мишки - не значи, че ще работи и при хора. Второ - магнезият е тоооолкова необходим елемент, че последиците за костите и зъбите ще са фатални!!!
7
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Месото НЕ Е вредно, ***, защо сте го сложили за примерна снимка? Неграмотни ***
6
1
 
3
 
! Отговори
Мишко преди 8 месеца
...мишки, хранени с диета с високо съдържание на захар и мазнини през по-голямата част от живота си, са успели да избегнат качването на килограми...Любопитно ми е да видя мишка, която е успяла да качи *кило*грами.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще има ли хапче с което да можем и да пием колкото си поискаме?
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Заможен мъж се познава по това, че не се опитва да си глътне корема в присъствието на хубава жена
3
1
 
20
 
! Отговори
Защо не... преди 8 месеца
...спрем да произвеждаме вредни Храни? Болни, ама елегантни, викате. Тоя джендърски свят няма бъдеще.
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И какво като са патентовали нещо "работещо" при мишки? На мишките ли ще го продават?
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Значи ще ни продават смет със захар и няма да дебелеем! Браво светло бъдеще!