Кои са най-здравословните въглехидрати?

Хапвайте киноа
31 окт 2023 12:52, Михаела Лазарова
7
Кои са най-здравословните въглехидрати?
Снимка: Istock

Въглехидратите не са ваш враг. Някои от тях са изключително полезни и необходими на организма за жизнените му функции. Като се споменат въглехидрати, много хора се сещат за сладкишите и тестените изделия.

Те обаче се разграничават по структурата на въглехидратите в състава си, а именно добавени захари в различни форми, както и рафинирани въглехидрати.

Те не са нужни на организма ви и ако сте решили да спазвате диета, тези въглехидрати са първото, което трябва да ограничите, дори да премахнете от храненето.

Но онези въглехидрати, които са здравословни и полезни задължително трябва да присъстват в диетата ви, защото те носят множество ползи за здравето и организма.

Кои са най-здравословните въглехидрати, които да хапвате по-често?

Ябълки

Ябълките са прекрасен плод, богат на полезни въглехидрати и множество фибри. Те са с по-нисък гликемичен индекс, което означава, че не повишават рязко кръвната захар.

Много богати са на антиоксиданти, най-вече полифеноли и флавоноиди, които имат противовъзпалителна и противоракова функция.

Ябълките съдържат и пектин, който има свойството да понижава холестерола и кръвната захар. Това е от изключително значение за сърдечносъдовата система и метаболизма.

Овес

Овесът и овесените ядки са сред най-здравословните въглехидрати, които можете да изберете за диетата си. Съдържат много калории, което налага контрол в количеството им, но пък въглехидратите в тях са прекрасни.

Овесените ядки са богати на сложни въглехидрати, фибри и протеини. Тази превъзходна комбинация дава много енергия, усещане за ситост, контролира глада, метаболизма, помага в отслабването и изграждането на мускулна маса.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пак смесвате видове храни, каквито са ябълки, овес и т.н., с макронутриенти, каквито са въглехидратите. Недопустими писаници са това. Макронутриентът си е един и същ, разликите идват от съотношението му с останалите хранителни вещества. Специално въглехидратите са само три вида: захар, нишесте /скорбяла/ и фибри. Последните не се и разграждат, имат други плюсове. Има богати и бедни на различни макронутриенти храни. .
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сладките картофи са по-скъпи от авокадо, как си го представяте това да ги ядем редовно?
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз ям киноа даже и чия. :)
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мише, напиши една статия за секса и хапването на киноа.
1
4
 
0
 
! Отговори
украишка киноа с зър преди 5 месеца
но . Големи мускули . По евтино . А на хеоуиин сложете маска на боко или коко .