Опасна ли е хомеопатията?

Учените не искат студентите да я изучават
22 мар 2024 14:17, Инна Ангелова
54
Опасна ли е хомеопатията?
Снимка: БГНЕС

БАН иска хомеопатията да отпадне като университетска дисциплина. Според акад. Иван Юновски това не е наука и е дори опасно да се лекуват хора с хомеопатия. В ефира на bTV акад. Иван Юновски и Петър Загорчев кометираха положителните страни на хомеопатията, както и негативите ѝ.

„Това е съмнителна медицинска практика, наречена е и лъженаука от световната научна общност. Самите туби и хапчета никой не ги изследва. Те не подлежат на никакъв контрол, съгласно разпоредбите на закона. Ако сменим етикета, не може да разберем какво в коя туба има“, каза акад. Юновски.

Председателят на управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация Петър Загорчев не се съгласи с това мнение. „Този скептицизъм, който има към хомеопатията, е насочен към един единствен документ на Консултативния съвет на европейските академии, чието първо притеснение е, че контактът с хомеопатията лишава пациентите от първа лекарска помощ”, каза той.

Загорчев допълни, че съгласно законодатекството в България с хомеопатия се занимават само лекари и лекари по дентална медицина. За разлика от много други структури българските лекари и медици и българската медицина стриктно спазваме законодателството по закона за здравето“, допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: здравеученихомеопатия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ЛичноТи мозъчна дейност имаш ли? Някакви самозвани шамани му бъркат вълшебни отвари и той сектанта вярва, че го лекуват!? За да се установи, че определен медикамент лекува и няма вредни странични ефекти, се минава през дълга процедура и научни експерименти. В науката водеща е логиката и разума, а в хомеопатията вярата, но в крайна сметка всеки сам решава с какво и как да се лекува.
13
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Моето лично мнение е, че хомеопатията е шарлатания! Направих си труда да проуча и това, и шуслеровите соли, и билколечението. От трите само билколечението си заслужава да се изучава. В градината ми има билки и подправки. Повече от достатъчно. В крайна сметка, хомеопатията не е нищо друго освен захарни топчета!
12
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Опасна е, защото промива мозъците на бачкотещите бачкери, които не вярват на медицината, КОВИД за тях няма, "маскитИ са зада мАлчити", Земята е плоска, а самолетите ни пръскат. Същите тия дават на децата си при сериозни инфекции хомеопатийка и децата свършват в болница. Не един и два примера подобни има. Ще ми лекува жестока бактериална инфекция с хомеопатия, че АБ били вредни. Пфф... Неслучайно в САЩ е забранено хомеопат да се нарича лекар. По-скоро баячка или шарлатанин.
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дори ковида си излекувах с хомеопатия. Който Не разбира и Не ползва - се съмнява. И Не, Не е плацебо ефектът й, ЗАЩОТО И ЖИВОТНИ СИ ИЗЛЕКУВАХ С ХОМЕОПАТИЯ. ДОРИ И ЗА РАСТЕНИЯ СТАВА. ЧЕТЕТЕ И ПРОБВАЙТЕ ЛИЧНО, ПОСЛЕ ГОВОРЕТЕ!
10
5
 
14
 
! Отговори
Лично преди 1 месец
ХОМЕОПАТИЯТА Е ФИЗИКОХИМИЧНА МЕДИЦИНА, ИМА КНИГА ОТ БГ АВТОР ОЩЕ ПРЕДИ 5 ГОДИНИ, В КОЯТО СЕ ОБЯСНЯВА НАУЧНО ДЕЙСТВИЕТО Й. НО НИКОЙ НЕ ЧЕТЕ, ЩОТО СМЯТА, ЧЕ ТОЙ Е НАЙ- ВЕЛИК ВЪВ ВСЕЛЕНАТА!
9
3
 
18
 
! Отговори
Факт! преди 1 месец
Опасна е САМО ЗА ТЪРГОВЦИТЕ НА СМЪРТ известни още като бигфарма, байер итн!
8
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 6 има болести които не се лекуват или поне не все още. За това се използват терапии и медикаменти които подтискат симптомите или подобряват състоянието. Хомеопатичните не могат да се водят медицински медикаменти обаче е бизнес. И то опасен. Това нещо напоследък процъфтява у нас и широко се рекламират скъпи непроверени неща. Мина едно поколение и хората забравиха пирамиди като хербалайф и шуърчойс.
7
2
 
16
 
! Отговори
До 6 преди 1 месец
Еми как ще говори някой като здравната каса плаща от 4до 6 хил лв на курс химиотерапия.
6
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма научни изследвания,экоито да соказват, че химио и лъчевата терапия лекуват рак. Дори и често го причиняват. Но никой не говори против лъче и химиотерапията
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 2 то и кражбата е плацебо за клептоманите като оная крадла попотодорова.
4
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Освен че е опасна, са опасни и хилядите непроверени "здравни съвети' в жълти медиийки като тази.
3
7
 
25
 
! Отговори
Опасна е разбира се преди 1 месец
За фарма мафията,която продава скъпите си б.ок.луци и заработва милиарди.
2
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
хомеопатията си е плацебо,а то си е доказано научно. Самият факт, че правиш нещо може да ти помогне.
1
2
 
20
 
! Отговори
Иля Млечников преди 1 месец
Всеки адекватен човек може сам да получи отговора като прочете в интернет как се приготвят хомеопатичните разтвори и каква е концентрацията им. В отношение активно вещество:разтворител, сравнимо с това на 1 атом във вселената към всички останали атоми.