5 хранителни елемента за добър метаболизъм

Магнезият е един от тях
11
5 хранителни елемента за добър метаболизъм
Снимка: Istock

Всеки иска да поддържа здравословно тегло и добро здраве. Наддаването на излишни килограми може да се дължи на различни фактори, но единият от тях е забавеният метаболизъм. Оптималното метаболитно здраве изисква повишено внимание относно приема на въглехидрати, както и осигуряване на достатъчно протеини и мазнини за поддържане на стабилни нива на кръвна захар.

Според изследвания, има редица хранителни вещества, които можем да си набавим чрез храната или хранителни добавки, които са важни за добрия метаболизъм.

Примери за такива са цинк, желязо, коензим Q10, омега-3 мастни киселини, както и:

Витамин D

Рецепторите за витамин D се намират в почти всички клетки в тялото, което означава, че това основно хранително вещество има въздействие върху здравето, включително метаболитните процеси. Според редица изследвания, слънчевият витамин има противовъзпалителни ефекти, включително върху бета-клетките на панкреаса, които синтезират инсулин, което според учени допринася за синтеза му. Ниските нива на витамин D се свързват със затлъстяване, инсулинова резистентност, сърдечни заболявания и диабет.

Витамини от В-комплекс

Известни са още като витамините от група В. Това са тиамин (B1), рибофлавин (B2), ниацин (B3), пантотенова киселина (B5), пиридоксин (B6), биотин (B7), фолат, фолиева киселина (B9) и кобаламин (B12).

Витамините от група В също играят важна роля за поддържане на добрия метаболизъм, включително разграждането на въглехидратите до захари, включително глюкоза, и помагат на тялото да използва мазнините и протеините.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от НОТИФИКАЦИИ
Кои са подправките, които помагат в изгарянето на мазнини?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
291 преди 3 седмици
Научете се да пишете правилно думите, след това давайте съветите си!!!!!!!!!Неграмотници!!!!!!!!!!
7
4
 
2
 
! Отговори
селянката преди 3 седмици
Здравей, здравей куреняко софиянецо! Де си тъй мил и сфиден, трето пакаление ат Бутунец.
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Селяндyрки, поне се подмивайте. Доста гнусни сте.
5
0
 
5
 
! Отговори
До Черна магия ... преди 3 седмици
Да не забравиш да пръднеш докато баеш, защото иначе магията няма да е ефективна. Но докато се напъваш да изпуснеш тези газове, да не вземеш да направиш нещо друго, защото тогава силите от Отвъдното ще те подгонят и оттам нататък във всеки важен и съдбовен момент от живота ти ще пръцкаш оглушително и нищо няма да може да попречи на това. Например, когато се жениш и трябва да кажеш "Да" или когато се заклеваш пред съд като свидетел, или когато си на изпит ще има оглушително "пръц". Много внимавай!
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мотика :)))
3
7
 
1
 
! Отговори
Черна магия за смърт преди 3 седмици
Взима се гръбнак с ребрени кости от животно. Взима се пръст от гроб. Ребрените кости се счупят до средата и се казват думите - "Крехко здраве Х да има, като кости да му се троши, наполовина здраве да му остане!" Пръста се залепа от двете страни на гръбнака, като се казват думите - "СмЪРТТА от всеки ъгъл да го дебне, за него да се залепи". Гръбнакът се намазва с разтопен лой от животно. Костите се оставят незабелязано в дома на лицето Х.
2
1
 
8
 
! Отговори
Боцко преди 3 седмици
Вкичко е до генетика.Ако си предразположен към затлъстяване и само на вода да си пак ще си дебел.
1
2
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 3 седмици
Природно, горе изброените витамини, се съдържат в т.н. "бразилски орех"...