Бум на ухапвания от кърлежи във Варна, как да ги махнем?

Вижте какво съветват експертите
13 апр 2024 10:03, Александър Попов
8
Бум на ухапвания от кърлежи във Варна, как да ги махнем?
Снимка: Erik Karits от Pixabay

Пролетното време и високите температури провокират все повече хора да правят разходки в парковете. С това обаче нараства опасността от ухапване от кърлежи, които също се събиждат по това време.

През последните седмици на много места в страната се съобщава за бум на ухапвания от кърлежи. Варна не прави изключение, като за последните 14 дни са регистрирани над 60 ухапвания.

Дори и тревните площи да са обработени, специалистите съветват хората да бъдат изключително внимателни през този период.

"Пренасят две основни болести за България. Това са лаймската болест и марсилската треска, които са си сериозни заболявания. Понякога човек дори не знае. Чак, след като посинее, разбира за какво става въпрос”, обяснява пред Нова тв д-р Анка Баева, началник противоепидемичен контрол в РЗИ – Варна.

За да се предпазим, експертите съветват да се носят по-светли дрехи, особено чорапи и обувки, когато са сред природата.

Как се вади безопасно кърлеж?

При ухапване от кърлеж, когато се извади е добре той да бъде да запазен. При изваждането са нужни ръкавици, както и протекция за очите и носа. Когато кърлежа се е напил, може да се пръсне. Вади се, като се хване за главата с пинцета, без да се върти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: Варнакърлежи
Още от Здраве
11 полезни храни за добро кръвообращение
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
00014 преди 2 седмици
Интелигент *** Попов ---- "протекция".
4
2
 
3
 
! Отговори
Кучефоб преди 2 седмици
Колкото повече кучета - толкова повече кърлежи!
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Бонго БонгоНикакво значение няма накъде го въртиш кърлежа, все тая. Много по- важно е преди това да бъде умъртвен с някоя от ще отрова - хлороформ, или разтворител. Тогава се отпуска и излиза много по- лесно, т.е. вероятността да му се скъсат главата и да остане забита в кожата е доста по- малка.
2
3
 
9
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 седмици
Намажете с олио мястото и въртете обратно по часовниковата стрелка и вадете. По 50 на ден съм вадил от кучето си.Ала бала с ръкавиците
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бустер