Македонците от Габрово

Още за гафа "Дилма Русеф – пиринска мома"
Обновена: 5 ное 2010 17:21 | 5 ное 2010 09:58,
174
Македонците от Габрово
Улица Македония. Но този път в Скопие. Снимка: Dnes.bg

Жоро, видя ли, всички сме македонци? Моя съученичка ми изпрати този SMS в сряда, след като видяла, че най-уважаваният вестник в Македония публикувал на първа страница новината "Пиринска мома го води Бразил".

В материала на "Дневник" пише, че първата жена – президент на Бразилия, е с македонско потекло. Татко и' на Дилма, Петар Стефанов Русев, е роден во Габрово, во Пиринска Македонија, во Бугарија. 

Аз не съм роден в Габрово, но израснах там, в "триъгълника" между улиците "Македония“, "Ванче Михайлов" и още една, която аха да преименуват на "Охрид", но си остана с партизанско име. Знам защо в Централна България има улици с "македонска тематика", ама това е много дълъг разговор.

Но това, че съм играл на криеница на улица "Ванче Михайлов", не ме прави македонец. Нито това, че улица "Македония" беше срещу прозореца ми. Знам, че историята най-лесно се пише като сбор от красиви носталгии, но нищо на този свят, дори и моята спекулация с имената на улиците, не може да свърже Габрово с Пиринска Македония. 

Иначе сюжетът Пиринска мома го води Бразил не би трябвало да активира исторически травми. Знам, че една значителна част от читателите очаква да продължа с тирада в стил "и Батман е македонец, защото е роден в Прилеп", "Луно, Луно, земьо македонска" и т.н. Но тези закачки вече се изтъркаха, заяждането само ще отклони вниманието от много по-важни детайли. А тези важни детайли са поне три:

1) Как започна всичко? Неизвестен шегаджия спретна група във Фейсбук с името Дилма Русев вистинска македонка. Същият отворко започва да пише нелепици като тази: Таа е ќерка (дъщеря) на македонско-бразилска адвокатка и на бизнисменот Петар Русевски, кој подоцна (по-късно) си го сменил името во Педро Русеф. Напълно предсказуемо реакциите в този стил не закъсняват: Не само че са зле с историята, но явно образователната им система е такава, че те нямат понятие и от география. Ако е за първи път подобна глупост от тяхна страна, човек може да си помисли, че нещо са сбъркали. Но след като изкараха и Иисус Христос македонец, защо се учудваме, че и Дилма Русеф е македонка?

2) "Добра" тактика – конфликтът кое е българско и кое – македонско, e твърде чувствителен и значителна част от юзърите веднага започват да възпроизвеждат познатите клиширани нападки срещу комшията, вместо внимателно да прочетат отново несериозните послания  на създателя на групата. При внимателен прочит веднага става ясно, че това е съзнателна мистификация. Целите на подобна мистификация могат да бъдат най-различни – от закачка на по-опитен юзър, който иска да провери докъде ще стигне лъжата, до желание да се заядеш с комшията. 

Още по темата

3) Мистификацията попада на челната страница на най-уважавания вестник в Македония. Тук версиите за официализирането на лъжата също са няколко – от обикновена журналистическа немарливост  до съзнателно манипулиране на факти. Но това не е първият, нито ще е последният случай, при който добре написана измислица попада в традиционните медии. Преди няколко месеца например австралийски PR специалисти измислиха нова „болест“ – "посттекстуален стрес синдром", тоест "писането на твърде много SMS-и разболява". Лъжата им, която звучеше сложно, за седмица обиколи забавните рубрики в десетки издания на няколко континента.

В този ред на мисли – да чакам ли и SMS от Бразилия? 

_________________________

"kolonka w петък" е седмичното коментарно пространство на Dnes.bg за медиите и медийните контексти на горещите политически теми. Излиза всеки петък в сутрешните часове. За връзка с автора: savchev@start.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още по темата: македониямистификация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
0
 
0
 
! Отговори
Димитър преди 8 месеца
Има село Габрово Ксантийско. За съжаление, след Втората балканска война, запалено от нашите "приятели" гърци и турци u изгоряло. Сега само една чешма на това място е тъжен спомен за миналото!
157
2
 
2
 
! Отговори
паклибе преди 13 години
Габрово е село в Югозападна България. То се намира в община Благоевград, Област Благоевград. Село Габрово се намира в източните склонове на планината Влахина, близо до границата с Република Македония. Селото е наричано в миналото Българско Габрово, за да се различава от намиращото се от другата страна на Влахина помашко село Габрово (днес на територията на Република Македония), наричано Турско Габрово. Проверете в уикипедия ако не знаете, че има и село Габрово, не е само градът на скръндзите.
156
2
 
2
 
! Отговори
габровец преди 13 години
Рачо Ковача е син на болярката Божана укрила се от турците в Балкана и основала сегашното село Боженците до Габрово! Стига сте крали истории!
155
4
 
6
 
! Отговори
м преди 13 години
Айде стига с тая Дилма и да има български корени мене какво ме грее това , тук хората нямат хляб да ядат, ще ме занимавате с няква там дето ще върти милионите, айде ***
154
7
 
4
 
! Отговори
един българин преди 13 години
българина е по - голям *** и от ***
153
3
 
1
 
! Отговори
Смешко преди 13 години
ХАХАХХАХАХХАХАХХАХАХАХАХАХХАХАХАА
152
3
 
0
 
! Отговори
domnule преди 13 години
zna4i sega razbrah-ne makedoncite trjbva da se prisaedinjt kam bg,a nie kam tjh 6toto nie v bg navsekade se okazvame maketa.oba4e ne sme go znaeli.i hop,svetnaha ni!
151
2
 
3
 
! Отговори
Hollensen преди 13 години
makedoniq e kliuchova duma s malko 'm' EVALA !!! tova mi haresa hah
150
9
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 13 години
така се си родило магале. От майка татарка и един Голем
149
2
 
14
 
! Отговори
Африканец преди 13 години
Африканска Македония е много голяма.Сашо (Алекс Македонеца) като е имал земи в Африка, та оттогава сме останали.Има и Азиатска Македония - пак от Алекс останала. И там има македонци.В Америка не знам Сашо дали е бил, ама и да не е бил, ние си имаме хора там.
148
3
 
2
 
! Отговори
a bravo преди 13 години
istoriqta e gadna rabota no, bulgariq e bila fa6isti4ka zemq, sled koeto se obr6ta kum rusite. i ot tova moje da zaklu4im slednoto:vinagi si vurtite zadnika kum tezi koito davat pove4e (na6te 4erveni za sujalenite ne vurvat ve4e :D)
147
2
 
6
 
! Отговори
виц преди 13 години
Двама македонски г....е в действие - единия -ох ,другия - трай бе нали си юнак.
146
3
 
6
 
! Отговори
тит пуло преди 13 години
еех как можах да забравя МАКАРЕНКО тоз върл и лют маКЕдонец
145
3
 
8
 
! Отговори
тит пуло преди 13 години
те ви братя македонци оШТе макета:макларън..макдоналдс..макинтош..мика хакинен ..макиавели..макензи
144
6
 
1
 
! Отговори
БГ преди 13 години
ТЕ И ВСИТЕ ЛЕЯРНИПО ЦЕЛИОТ СВЯТ СА ПО МОДЕЛА НА ВАШТЕМАЙКИ ТЪПАНАРСКИ
143
12
 
4
 
! Отговори
Пирински преди 13 години
Ето повече за легендата:Село Пирин е един от големите центрове на средновековната черна металургия в Мървашко (района на Драмско, Серско, Неврокопско и част от Мелнишко). В землището му е имало 11 пещи и 5 самокова. Именно от тук според пиринската легенда бил странстващият майстор ковач Рачо Ковача, който основал днешния град Габрово. преди 250 години.
142
4
 
6
 
! Отговори
БГ преди 13 години
ТЯ ЦЯЛАТА ИСТОРИЯ "БЮРМ" СЕ ОСНОВАВА НА ПОДОБНИ "ЛЕГЕНДИ". БЮРМАНЦИ СЪСБЮРМАНЦИ
141
11
 
3
 
! Отговори
Пирински преди 13 години
Не бързайте толкова с блюването! Преди 43 години бях на работа в с. Пирин - Благоевградско и там чух легенда легенда, според която първите заселници в Габрово били от тука. Можете да пишете до кмета на селото - той ще ви отговори вероятно-подробно, но имайки предвид, че в основата на всяка легенда се крие някакво действително събитие, не мога да бъда сигурен кой дрънка глупости.
140
15
 
10
 
! Отговори
Това е истината преди 13 години
Зельо Сръбска, смири се! Оти си толкова маленка!... Сръбски еничари, драги мънкидонци, вий в Скопско психиатри немате ли?!!!
139
11
 
18
 
! Отговори
Маке Донски преди 13 години
Од Охрид до Черното Море сите сте Македонци! Сите до еден! ;)Само Габровчаните не се Македонци, оти габровчаните се скржави :p

Спонсорирани публикации