"Вояджър 1" стигна края на Слънчевата система

Апаратът с "Дельо хайдутин" се отправя към междузвездното пространство
Обновена: 14 дек 2010 21:25 | 14 дек 2010 13:33,
115
"Вояджър 1" стигна края на Слънчевата система
Изображение: NASA/JPL

Междупланетният автоматичен космически апарат на НАСА  "Вояджър 1", чийто полет продължава вече 33 години, наближи края на Слънчевата система, съобщиха световните информационни агенции.

"Вояджър 1" се движи със скорост 61 000 км в час и се намира на 17,3 млрд. километра от Слънцето. След 4 години апаратът на НАСА ще напусне пределите на Слънчевата система и ще навлезе в междузвездното пространство, се казва в съобщение на Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА (JPL) в Пасадена, която ръководи мисиите на "Вояджър 1" и неговия двойник "Вояджър 2".

Специалисти на лабораторията, изучавайки последните данни, са заключили, че първият апарат, изстрелян в Космоса на 5 септември 1977 година, е навлязъл в зона, където скоростта на слънчевия вятър е спаднала фактически до нулата.

Слънчевата система се отделя от междузвездната среда от хелиосферата – огромен своеобразен балон, който се "надува"  от Слънцето с помощта на изпускани от звездата заредени  частици (слънчев вятър) и магнитните полета. С наближаване на хелиосферата скоростта на заредените частици намалява, докато не достигне до нула. Този показател е бил регистриран през юни тази година и оттогава остава непроменен.

"Вояджър 1" се приближава към междузвездното пространство", резюмира Ед Стоун от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена, един от участниците в проекта.

Стоун и колегите му са извършили няколко проверки, за да  потвърдят изводите си. Те са показали, че от август 2007 година скоростта на слънчевия вятър на траекторията на полета на космическия апарат е била 209 000 км в час, а след това е намалявала със 72 400 км в час всяка следваща година. 

"Вояджър 1" още не е напуснал хелиосферата, твърдят учените. Те припомнят, че на "Вояджър 2" ще са нужни още няколко години, за да достигне точката, където сега е неговият близнак. Според учените "Вояджър 2" сега се намира на 14,1 млрд. км от Слънцето. 

Припомняме, че на борда на "Вояджър" се намира медна грамофонна плоча със златно покритие. На нея са записани  звуци и снимки, изобразяващи разнообразието на живота и културите на Земята. Плочата е предназначена за всякаква форма на извънземен живот или за хора от бъдещето, които биха я открили.

В плочата се съдържа запис на българската народна песен "Излел е Дельо хайдутин" в изпълнение на Валя Балканска. Тя е поставена редом с Петата симфония на Бетовен, ария от "Вълшебната флейта" на Моцарт, музика на Бах, "Меланхоличен блус", изпълнен от Луис Армстронг, и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още по темата: наса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
2
 
! Отговори
маймун преди 13 години
има много *** ко***ета
112
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стигна края и там имаше една врата, почука, но никой не отвори, ами сега, каза си вояджъра и се разплака.. ( из приказки за края на нещата)
111
1
 
3
 
! Отговори
Луна-тик преди 13 години
" Не проумявам как поддържат връзка с него на такова разстояние. Ако някой знае моля да ме светне. "По Скайп приятелю :)
110
0
 
3
 
! Отговори
А преди 13 години
Не проумявам как поддържат връзка с него на такова разстояние. Ако някой знае моля да ме светне.
109
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сондата е пълна с анти интелект. Тва е като интелекта, но точно обратното. Ти специално, го имаш в изобилие. Когато анти интелекта пусне пост в днес.бг или произволен друг сайт, то веднага се генерира 5 мегавата ел.енергия за 1 /една/ наносекунда. За това и сондата пуска статии в този сайт .. за да се движи, мама и сонда да е**! необяснимото е защо ти пускаш мнения в този или други сайтове ? Не вярвам дефекализацията при теб да изисква чак толкова енергия.
108
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 62Абе пич. Нещо си в грешка. Вероятността да намеря нещо е точно 50% ! Или ще го намеря, или няма да го намеря :))))
107
4
 
3
 
! Отговори
С. преди 13 години
Колко ли долари е струвало на тогавашното правителство това включване на Делю в плочата? Нали тогава беше златното време на българския национализъм...
106
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
що махнахте коментара за летящата чиния на Доган ?офф баси тъпия сайт
105
5
 
3
 
! Отговори
Делю Хайдутин преди 13 години
***...преди години...когато ти си ходел прав под масата и си правел...бррррр, с пръстче на устничките , имаше един куплет...да ти го кажаДа е...а *** Нинет, да е...а *** ти, ти казвам!Щом и правиш лош м----инет, с теб не искам да приказвам!Хайде сега замени Нинет с ***...и дори да няма рима...духай!
104
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не на пръста, а на специалния си шпиндел.
103
1
 
11
 
! Отговори
Баба Яга преди 13 години
Само плоча ли е сложена...а извънземните на пръста ли ще си я завъртят?
102
2
 
9
 
! Отговори
малкото Ъпче преди 13 години
Както един ден малкото Ъпче се разхождало из гората, го хванал лошия гаргадъмбър и го затворил в една пещера. Над пещерата литнали добрите щъркопери, чули неговите викове и казали на добрия пеликандер да го спаси използвайки своя парализиращ нюнфеострукторизиращ инджектопляктор за перфондация на костамбирали джамбудулолейки. Отшъл добрия пеликандер пред пещерата и убил лошия гаргадамбър използвайки своя парализиращ нюнфеострукторизиращ инджектопляктор за перфондация на костамбирали джамбудулолейки и освободил малкото Ъпче.Каква е поуката от баснята?Никога вече не ходете в гората без своя парализиращ нюнфеострукторизиращ инджектопляктор за перфондация на костамбирали джамбудулолейки.
101
2
 
6
 
! Отговори
9.11 преди 13 години
до анонинем 80 Грешиш, не ползвам такива и не пуша! Ако си добре с английския виж препоръчаното. Напиши в Google, Yotube UFO and Sun и гледай! Това на сайта на NASA го потвърждава. А филма е документален и се базира на над 6000 часа live предавания на NASA TV от борда на совалките за периода 1991-2000 година. Клиповете са чернобели и с ниска резолюция(естествено защо), но е повече от ясно. Има и още по-интересни неща, но нали знаеш тук линкове не вървят, така че ще трябва да търсиш!
100
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
има нарисувани инструкции как да се направи грамофон освен записите :)
99
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
днес.бг и космос...!
98
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
dali imat gramofoni izvanzemnite,te i na zemqta ve4e sa rqdkost,a i plo4ata ve4e e ostarqla sigurno,makar 4e v kosmosa nqma kislorod za da se okisli medta ot koqto e napravena
97
0
 
8
 
! Отговори
бимбо преди 13 години
Ако извънземните намерят плочата какво ли ще стане......Те сигурно са по интелигентни от нас
96
0
 
21
 
! Отговори
Петков преди 13 години
***-о-о,*** знаеш ли за оня твой съименник дето го пратили в космоса и му заръчали да храни кучетата и да не пипа нищо,защото кучетата си знаят работата.И твоята работа е такава.Ставаш само да храниш кучетата.Глупавичък си ми бате,глупавичъ-ъ-ък.*** за зеле не става от тебе.
95
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А през това време великия за много дънери Руснак отпива глътка водка и цъка с е зик от възхишене по поредния Американо Китайски технологичен успех.
94
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ха ха ха, пуснах майтап за Ахмед Доган в тема, която няма нищо общо с него.Ха ха ха, леле колко съм оригинален!

Спонсорирани публикации