Проблемните кредити се увеличиха до рекордните 20,5%

Увеличението с 340 млн. лв. e най-голямото от януари насам
Обновена: 25 юли 2011 14:49 | 25 юли 2011 13:34,
85
Проблемните кредити се увеличиха до рекордните 20,5%
Иван Искров, управител на БНБ. Снимка: Булфото

Лошите и преструктурирани кредити* са се увеличили с 340,4 млн. лв. през юни 2011 г. и достигат 8,25 млрд. лв., показват изчисления на Investor.bg на база данни на БНБ.

Така слабият ръст на проблемните кредити със само 30-40 млн. лв. месечно през февруари и март не доведе до месец с намаление, а до нов импулс на увеличение от 140 млн. лв. през април, 178 млн. лв. през май и 340 млн. лв. през юни.

За последните 12 месеца увеличението на лошите и преструктурираните кредити е с 2,4 млрд. лв., или с 40,7%.

Към 30 юни 2011 г. делът на лошите и преструктурираните кредити възлиза на рекордните 20,49% от всички отпуснати (без овърдрафтите, при които според методологията няма лоши и преструктурирани кредити).

Най-голям дял имат проблемните кредити при фирмите, където той е 21,72%, докато при потребителските е 19,13%, а при жилищните – 17,87%, като и при трите типа кредити процентът е рекордно висок.

Подробности за лошите кредити у нас четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мачкай,Тикво!!! Нали това искате бе ,герберски охлюви.Да,ама в икономиката мачкането е като бумеранг-връща се и те удря.Смачкахте дребния и среден бизнес,а с магистралите и залите подкрепихте олигархията.Дребният и среден бизнес съкрати работници и сега ще има криза в банките. МАЧКАЙ,БОКО,МАЧКАЙ,ТИКВО!!!
84
0
 
3
 
! Отговори
Економист преди 12 години
Тикат си парите там, не от алчност, а защото са несигурни за бъдещето си и не искат да харчат като обезумели. Ако не си и някой предприемчив, който може да ги завъртиш, ти какво би направил ... ? Лихвите по депозитите отдавна вече не са толкова високи.
83
1
 
8
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
нали се сещате че лошите кредити ще се платят от уфсите не от бакнките нито от кредитните милионери!на това се разчита че има 6 милиона уфси и по принципа на солидарността с *** и айшето ще им платите задълженията както се плаща тока водата на тази слаба група от български данакоплатци но докато ние сме данакоплатци други имат само права да теглят кредити и боко и компания да ги стимулират защото гласуват за беликия Герб
82
1
 
9
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 12 години
Мда тиквенишкото управление дава добри резултати :). При тия показатели и тази тенденция на мен сериозно ми намирисва на Жан Виденовите фалити на банки. До 20% лоши кредити горе-долу има какво да правят, но отидат ли нагоре нещата стават страховити. Който има парици в банка вече изключително сериозно трябва да се замисли дали да продължи да ги държи там. Вярно, че уж има гаранционен фонд, който трябва да възстановява до 200 бона при фалит, ама верва ли някой на Тиквата и очиларката?
81
2
 
2
 
! Отговори
ott преди 12 години
Само една малка отметка, преструктуриран кредит не е проблемен, а ако не го напрвип значи си .... В момент ако плащаш 1000 лв на месец (за кредит от преди 2 и повече години) и си преструкторираш кредита може да паднеш на вноска под 600. Странно защо са обвързани тези кредити с проблеми. Много тенденциозна статия :(. А че има проблеми кредити може но не е ясно тенденцията.
80
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
имам заплата от 2000лв поисках заем да си купя GPS за 600лв питаха жена ;и и тя не бе съгласна и затова ми отказаха кредит1как става с тези кредити и на кой се отпускат1пак ли банките дават на *** кредити без покритие
79
0
 
16
 
! Отговори
до българи преди 12 години
аз сам гръцки гражданин и не мога да проумея как християни православни са толкова страхливи и заспали говоря за българите абе стегнете се бе хора животът е кратък тои не 4ака и си отива а ваз ви ма4кат като ***...
78
0
 
9
 
! Отговори
до ддт преди 12 години
Съгласен съм с теб, искахме да теглим ипотечен кредит, отидох в банката и ги попитах за условията, доста дълъг разговор..., от който стана ясно, че ако тегля 40 000 евро, ще трябва да върна около 110 000 за 30 г., вътре влизат такси и всякакви плащания!!! Тоест аз и семейството ми ставаме крепостни селяни на банката, забележете не роби, защото тях ги храни собственника им :)Отказах се, друг е в-са, че не мога за 3 г. да изкарам 50 000 евро, аз съм от лошия материал :)
77
1
 
4
 
! Отговори
Деян преди 12 години
@76Аз немога да си позволя да се изкажа толкова крайно. Мен лично не ме интересува колко пари ще върна на банката, а дали мога да си позволя вноската без да пострада семейството ми. Незнам как се събират пари за апартамент за 3 години, въпреки, че и аз не съм се залежал, но всеки си има право на избор. Жив и здрав да си и за по-голям да събереш пари. Прав си, че отговорността е в единствено число.
76
1
 
6
 
! Отговори
ddt преди 12 години
Деяне и това влиза в играта.Несправедливо е но е така.Банки,застрахователи,моб.оператори..Виж кои ги управляват и ти става ясно.Аз кото видях ,че един апартамент трябва да го платя двойно,че условията в договора са йезуитски и че могат да ми го вземат,след като почти съм го изплатил,си седнах на г-а,работих като луд и за три год.събрах пари..Никой няма да се интересува от мойте проблеми(банки,правителства и т.н)освен мен...
75
1
 
25
 
! Отговори
ПЕНЕ преди 12 години
Къде е онзи червей - Брад Пит с очила - да ни обясни , че сме излезли от кризата !Да ни разясни , защо плащаме НАЙВИСОКИТЕ ЛИХВИ В ЕВРОПА ! Да ни каже , защо единствените , които имат права са банките а не клиентите ! Ако някой *** фен на ГЕРБ не се е сетил , пояснявам - говоря за онзи *** Дянков !
74
2
 
7
 
! Отговори
litseto преди 12 години
PRIKANVAM VSICHKI KOITO SE GARBIAT I NEMOGAT DA PLASHTAT ZAEMITE SI DA SPRAT DA PLASHTAT DAGI NIAMA IZMISLENITE BANKERI TOGAVA BG SHTE SEOPRAVI AMA SE SAMNIAVAM DA FALIRAT ZASHTOLI MNOGO SA NI NACHISLILI GPR% glavnica evriboor lihva taksa
73
1
 
4
 
! Отговори
яьн преди 12 години
Прогнилата капиталистическа система и крадливия политически елит докараха България до ръба....както е тръгнало демографски след още 20 години ще сме 5 млн от които половината пенсионери а др. *** и турци....
72
0
 
9
 
! Отговори
Деян преди 12 години
@68 ddtПич няма нищо лошо в кредита стига да е обмислен и разумен. Не всички са агнета, както пишеш ти. Има хора, които си плащат, но в следващия момент им се случи инцидент и немогат да работят, следователно да плащат, от което следва, че банката ги съди, а защо те рекетират да плащаш и застраховка, като тя не покрива нищо? Защото могат е отговора. Другото нередно е като неможеш да плащаш, банката да ти продава жилището на свой човек на цена под сумата на кредита и ти да си длъжен да плащаш.
71
0
 
8
 
! Отговори
Stan преди 12 години
В щатите ипотечните лихви сега са се вдигнали малко (вече са 4-5%) защото излизат от кризата, в Испания(сега са в криза) лихвите паднаха и сега ипотечните за 2,5-3%, В България преди кризата бяха 6-7%, сега е криза и паднаха на 9-10%
70
1
 
6
 
! Отговори
Деян преди 12 години
Е те банките бяха станали бакаллий. Влизаш да се поинтересуваш от условията по ипотечен кредит и ако си малко по-глупав излизаш с пълен набор от кредитни инструменти: Ипотечен кредит, потребителски кредит за ремонт, кредитна карта и оувърдрафт. Срещу това ти искаха само лична карта и удостоверение за доход, макар, че може и без него. Сега се жалват, че кредитите не се обслужват, ами да си бяхте правили проучванията по-добре, г-да банкери, не да давате заеми на *** и пульо за един кирлив бонус.
69
1
 
25
 
! Отговори
Коментар преди 12 години
При тези ниски заплати и безработица последните 2 години е логично да има увеличение на количеството на проблемните кредити. ГЕРБ направо съсипаха икономиката, а и от там финансовият сектор в България. С откриването на отсечки и светофари не се осигурява работата на 1 млн. човека.
68
9
 
3
 
! Отговори
ddt преди 12 години
Пълно е тук с хора,които смятат че след като са изкаралвали 1-а година добри пари-цял живот ще е пей сърце..И като овцете тръгне една да се дави-и юруш,всички след нея,да не се минат да не останат без кредит..Ами да си бяхте направили една сметка колко лихви ще платите..И да бяхте чели договора..''По цял свят било така..."Сега реват..Борч не гние.Ще изплащат и деца и внуци или ще се криете като мишки цял живот.Свърши се едни да пият-всички да плащат.Да сте мислили
67
0
 
19
 
! Отговори
шуши банкера преди 12 години
Липса на производство и покупателна способност, поради високите цени, фалират фирми, хората остават без работа, цените още растат... Пет фактора, които са достатъчни, за да пердизвикат скок на лоши кредити! Нищо сложно! Нещата обаче у нас не са както са по света, банките НЕ фалират, защото вес още има пари за пране, останали от пенсионните фондове на хората, които отидоха в ръцете на мафията!!!
66
1
 
3
 
! Отговори
Калин преди 12 години
Инфлация :) .. като сложиш и разходите по номенклатурата .. към БЕВЕПЕТО ..остай та се нетрай :) .. шляпайте ***!!! и си дирете кинти от друго място!!!от ЕК като са балъци .. да ви дават хаха.. *** ше има да чакате .. на кукуво лято.