Проблемните кредити се увеличиха до рекордните 20,5%

Увеличението с 340 млн. лв. e най-голямото от януари насам
Обновена: 25 юли 2011 14:49 | 25 юли 2011 13:34,
85
Проблемните кредити се увеличиха до рекордните 20,5%
Иван Искров, управител на БНБ. Снимка: Булфото

Лошите и преструктурирани кредити* са се увеличили с 340,4 млн. лв. през юни 2011 г. и достигат 8,25 млрд. лв., показват изчисления на Investor.bg на база данни на БНБ.

Така слабият ръст на проблемните кредити със само 30-40 млн. лв. месечно през февруари и март не доведе до месец с намаление, а до нов импулс на увеличение от 140 млн. лв. през април, 178 млн. лв. през май и 340 млн. лв. през юни.

За последните 12 месеца увеличението на лошите и преструктурираните кредити е с 2,4 млрд. лв., или с 40,7%.

Към 30 юни 2011 г. делът на лошите и преструктурираните кредити възлиза на рекордните 20,49% от всички отпуснати (без овърдрафтите, при които според методологията няма лоши и преструктурирани кредити).

Най-голям дял имат проблемните кредити при фирмите, където той е 21,72%, докато при потребителските е 19,13%, а при жилищните – 17,87%, като и при трите типа кредити процентът е рекордно висок.

Подробности за лошите кредити у нас четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е благодарение на политиката на Кратун безумнии.
44
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Нищо лошо няма в тези новини. Това е знак, че на некадърните *** ще им бъдат отнети имотите, които ще бъдат продадени на знаещи и можещи с правилно дясно мислене младежи и бизнесмени.Нека хленчат кумунизките крадци - знак за напредъкът на България при Бойко! "Този е идеален пример за това каква социална и образователна група подкрепя безрезервно ГЕРБ. Дано самоприпознаващите се като различни от това нещастно същество се осъзнаят...ПС аз съм 36. Според класацията на Дянков, която извади номер 6 в света и 2 в Европа. А честно казано по-*** образован човек с власт аз лично не помня... този дори само докато гледа мълчаливо, вреди.
43
1
 
18
 
! Отговори
Опа!!! преди 12 години
20.49% и сега какво ще правим?Имали някой в тази държава да излезе и да каже нещо.Каква е политиката на държавата, как при 8,25 млрд. лв не обслужвани кредити ще има икономически растеж.Значи ли това, че при лихви 11-25% икономиката ни расте, щото ако прибавим тези лихви към растежа може да се окаже ще БВП е нараснал с 5,5-12,5%?По останалите 50 млрд. лв кредити някой продължава да плаща по 7-8 млрд на година.И къде отиват тези парички?То ако продължаваме така до 10 години лев няма да остане тук
42
1
 
18
 
! Отговори
Kate преди 12 години
Е как при тези данни не се замислят как живеят хората... Ще им вземат и малкото, което имат. А в Япония при подобна ситуация държавата се намеси категорично и забрани да се отнемат жилища, дори на лошите платци. Банкат асе задължи да измисли схеми за плащане. Аман от кожодерщина.
41
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Алоу у у ,неграмотниците дето драскат,да си проверяват с ГУГЛЕТО думите,които им се подчертават с кармъзъ черта ИзУтотдолУ!Аман бе неграмотници,тук и деца четат.
40
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 36:) Извинявай, ама според коя класация недоразумението Дянков е икономист, че и шести в света?:)))))))))))) Виж, добре е да се различава икономиката от психиатрията.:)
39
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нищо лошо няма в тези новини. Това е знак, че на некадърните *** ще им бъдат отнети имотите, които ще бъдат продадени на знаещи и можещи с правилно дясно мислене младежи и бизнесмени.Нека хленчат кумунизките крадци - знак за напредъкът на България при Бойко!
38
0
 
27
 
! Отговори
Венелин преди 12 години
Дянков таман оправи държавата и тя току виж фалирала...
37
0
 
27
 
! Отговори
9 преди 12 години
ГЕРБ преди изборите говореха за по-ниско ддс, за по ниски осигуровки и тнт.И за крадци в затвора /МАСЛАРОВА/Какво стана ?Всеки има познат с фирма малка или голяма без значение питайте го как е сегакак е бизнес климата ?
36
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няколко бързи коментара.Помниме как икономист номер 6 в света Дянков най цитираният обясни преди повече от година, че- България е излязла от кризата- България е излязла от кризата чрез износ.Въпросите точно какво произвеждаме, че даже и изнасяме и аджаба как сме излезли от кризата, а процентът на декларирана и отчитана безработица се е заковал на 12, средната заплата си почива на едно ниво, статистиките на дружаства в процедури по несъстоятелност хвърчат, си останаха табу за медиите и голуемия икономист (който да не забравяме е създател на една от най-неуспешните разработки на световната банка дуинг бизнес провал признат дори от нея).Иначе добър икономист, малко вреден за фискалния резерв, бог да го прости.Какво прави държавата сега, на фона на финансовата криза много просто. НАП действа като башибозук, а ДДС не се възстановява на дружаства в определениете срокове и при опредлените условия. Държавата РЕКЕТИРА с единствена цел да додрапа до изборите. На този фон правителството одобри временно работодателите да не внасят осигуровки, които покриват риска фалит и с които се плаща на работниците във фалиралите дружества...и това ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА.Най-хубавото тепърва предстои... Да видим кое е по-силно отчаяната нужда от вяра в новите герои, въздигнати на пиадестал от независимите медии или глада и реализма. Да не забравяме, че броя на милионерите се е увеличил в България за последните 2 години криза е, но не за всички.
35
3
 
15
 
! Отговори
с. до 27 преди 12 години
Ами нали затова казвам да палят към чужбина хората!Ще им вземат опинците тогава!Вместо да им дадат шанс да живнат банките им продават имота за жълти стотинки и ги дърпат за другите пари!Знаеш ли га ще живуркам с минимална заплата за да им пълня гушите!Направо им се чудя на някои!Терминал 2 и фак оф!Отделно,ако няма какво да ти запорират и съответно вземат пак са довиждане тия ***!Пак казвам изобщо не им се плашете на тия нещастници!
34
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТЯ ДЪРЖАВАТА СЕ СЪСИПВА С ВСЕКИ ИЗМИНАЛ ДЕН КРЕДИТИТЕ НЯМАЛО ДА СЕ УВЕЛИЧАТ.БОРИСОВ НИ ИЗМАМИ ДА МУ ДАДЕМ ВЛАСТТА. НЕ СЕ РАЗПЛАТИ И ВКАРА ДЪРЖАВАТА В КРИЗА.
33
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Viva GERB!До края на мандата ще станат 80%
32
1
 
10
 
! Отговори
без коментар за No.6 преди 12 години
''възмотен, УВИЛИЧАТ, ТЕГЛЕЛИ, ДИПОТАТИ, ИЗНИМОГВА, ДАНАЦИ, УПРАВЯТ, УСИГОРЯТ''...
31
1
 
19
 
! Отговори
яко преди 12 години
Да фалират тез Търговски Банки ДАНО!!!К'во чакат от банков надзор че не ги погват да е.... тяхната .......
30
0
 
18
 
! Отговори
LoL преди 12 години
После ходи прави депозити в измекярските банки, да раздават пари на *** и пульо!!!
29
2
 
23
 
! Отговори
Време е ! преди 12 години
Време е някой от тримата ( Първанов,Борисов или Цачева) официално да обяви фалита на държавата. Ние сме в това състояние от октомври 2010 г.Ровейки по полетата Боко имитирачитава държава.Няма нито един метър готов път, а фискалния резерв е чече опоскан.Съдилищата са заринати с молби за обявяване на фирми в неплатежноспособност(фалит).Държавата крета с такси, данъци, мита и акцизи. Вече и банкерите очакват да започнат Новата 2012 г. без без тикви, без кантонери, свинари и пожарникари.
28
2
 
11
 
! Отговори
до 27 преди 12 години
Е и? Като съм в щатите ще ме хванат за шнура.
27
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
19 мн си умен, няма що - явно въобще не си запознат със законодателството и кредитирането - ако изпаднеш в неплатежоспособност първо имота ти отива на търг , ако си теглил кредит за 50 хил евро те най вероятно ще го продадат за половината . останалата част от кредита ти продължаваш да я плащаш - лихва и главница докато не изплатиш всичко. като в закона е предвидено че трябва да ти остава 1 минимална раб заплата след плащането на вноската ..
26
1
 
11
 
! Отговори
Хммм преди 12 години
А, какаво ли ще бъде през Юли ?Ако вярваме на Дянков и Борисов, всичко е О.К., ако вярваме на собствените си доходи, държавата отива на провала...НЯМА ИКОНОМИКА, А САМО КРАДЕНЕ ОТ ОЛИГАРСИТЕ И МУТРИТЕ НА БОРИСОВ !!!

Спонсорирани публикации