Проблемните кредити се увеличиха до рекордните 20,5%

Увеличението с 340 млн. лв. e най-голямото от януари насам
Обновена: 25 юли 2011 14:49 | 25 юли 2011 13:34,
85
Проблемните кредити се увеличиха до рекордните 20,5%
Иван Искров, управител на БНБ. Снимка: Булфото

Лошите и преструктурирани кредити* са се увеличили с 340,4 млн. лв. през юни 2011 г. и достигат 8,25 млрд. лв., показват изчисления на Investor.bg на база данни на БНБ.

Така слабият ръст на проблемните кредити със само 30-40 млн. лв. месечно през февруари и март не доведе до месец с намаление, а до нов импулс на увеличение от 140 млн. лв. през април, 178 млн. лв. през май и 340 млн. лв. през юни.

За последните 12 месеца увеличението на лошите и преструктурираните кредити е с 2,4 млрд. лв., или с 40,7%.

Към 30 юни 2011 г. делът на лошите и преструктурираните кредити възлиза на рекордните 20,49% от всички отпуснати (без овърдрафтите, при които според методологията няма лоши и преструктурирани кредити).

Най-голям дял имат проблемните кредити при фирмите, където той е 21,72%, докато при потребителските е 19,13%, а при жилищните – 17,87%, като и при трите типа кредити процентът е рекордно висок.

Подробности за лошите кредити у нас четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На този фон банките отчетоха ПЕЧАЛБА наполовина за миналата година. Имаш крава, пиеш мляко...А на европейските граждани с комунистическо и криминално минало от прахода и през ум не им минава да приемат закон за несъстоятелността или фалите на физически лица...
64
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По света банките с над 10 процента лоши кредити фалират, тука защо при над 20 процента нямат проблеми. Мисля че е така, защото от алчност за лихви всеки *** тича и тъпча парите си в банките и така ги захранва . Само част от вложителите ако си дръпнат парите и закономерното ще се случи, понеже парите им са раздадени и няма да има за всички и тогава - здравей 1997 година.
63
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 55.Няма нищо лошо да теглиш кредит,но преди това помисли имаш ли възможност да го покриеш в случай на издънка,особено в днешно време,когато винаги и във всеки момент можеш да останеш без работа,защото тя не е до живот.А кредита си е твой и само твой и аз например нямам намерение да плащам за чужди грешки.Лично аз нямам пари да пълня гушата на безкруполни продавачи и респективно на банките дори и до ги имах налични,та камо ли да тегля кредит.Но това е лично мое виждане.
62
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че каква стана тя?Тамън кризата ни отмина без много проблеми/според Дянков/отново сме до гуша в л..***.Лошо,лошо,тъкмо когато започнаха да ни нахъсват да си закупиме стари или нови коптори на "тънки"пари ни сервират тези данни.Май брокерите ще трябва да отложат веселбата.
61
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всъщност комунистите в БГ си построиха капитализъм по техен вкус.Вече бяха изнесли парите зад граница, когато направиха 10-ти ноември.Раздадоха си и червени куфарчета с пари и си направиха фирми.Народът разбира се страда и до днес.А те и до днес казват: "искахте капитализъм - ето ви го".
60
1
 
24
 
! Отговори
с. преди 12 години
Причините за сегашнот положение се коренят в миналото!Още през 70-те социалистическите управляващи са знаели,че губят фатално надпреварата с Запада и е въпрос на време да паднат от власт!И още тогава са започнали да изнасят пари и да се подготвят за нещата!Нима има една едничка знакова фигура на прехода без значение престъпник,бизнесмен или политик да не е тяхна креатура!?Б.Б. не е нищо по-различно!За обикновените хора никой управляващ никога не е направил нищо!Само ни мачкат!Факт!
59
0
 
4
 
! Отговори
ДО 56 преди 12 години
Дааа, скоро идват избори ,..и отново ли ще се връщаме от 1989г,... *** ?
58
1
 
5
 
! Отговори
ОООО,....48 преди 12 години
Благодарение на вашето управление ---20 г,....берем ---ПЛОДОВЕТЕ ,.....НЕЩАСТНИЦИ!
57
1
 
24
 
! Отговори
с. преди 12 години
Бих искал да добавя,че ми е много интересно докога банките си мислят,че хората ще им търпят простотиите!?Вместо да предложат на хората с ипотечни кредити вариант да се оправят те ги натискат в калта!Продават имотите им на безценица и ги дърпат за остатъка от парите!Лично аз,ако ме изхвърлят на улицата и ми запорират заплатата дали ще стоя да мизерствам за да им плащам цял живот!Тегля им едни майни и паля към чужбина!Свърши се с незаконните забрани за напускане на страната!Така,че у лево!
56
0
 
11
 
! Отговори
9 преди 12 години
няма смисъл да се обиждате и плюете всички сме в един казан но скоро има избори така че .....До скоро вярвах на голи обещания обаче осъзнах че който да дойде на власт всичко е по старому а по избори *** лапат кюфтета пият бира и 20 кинта джобни пък аз нищо че даже и си губя времето да гласувам
55
1
 
28
 
! Отговори
с. преди 12 години
Какво лошо има в това,че хората са теглили кредити!??Нямаш жилище например!Имаш читава работа с прилична заплата и перспектива за стабилност!Жена ти бачка!Преди няколко години много хора бяха така!Обаче държавата затъна и много от тия хорица затънаха!И сега са на пангара и банките им извиват ръцете!Защо не се намеси държавата в защита на гражданите си поне веднъж!Продават им имотите за жълти стотинки и ги дърпат за остатъка!Лично аз никога няма да им платя!
54
4
 
13
 
! Отговори
до 44 преди 12 години
Така както вървят нещата скоро в България ще си останете ти долен *** и останалите пумияри на тиквата мутра...Ти явно си толкова ***,че не виждаш как затъва не само народа а ЗАТЪВА ДЪРЖАВАТА......ходи, разходи се в Европа(независимо къде) и виж как живеят хората.......а ти *** лижеш *** за какво бе......за 500 или 1000 или може би 2000лв. ТИ СИ ПЪЛЕН *** жал ми е за теб.....
53
3
 
13
 
! Отговори
рашо преди 12 години
до МунчоНе разбирам логиката ти?!? Значи хората можеха да изтеглят кредити за да си купят жилища, а сегашното правителство ги остави без доходи. Кой е виновен според теб? Този дето е имал доходи или този дето му е резнал доходите. Какво работи в България в момента? НИЩО!!!!!!
52
1
 
24
 
! Отговори
дай преди 12 години
Аз незнам тия толкова нови блокове кой ще ги купува... скоро май един апартамент ще стане колкото една кола = 4-5 хил. лева хахахаЩе могат и по бедните да си купят без кредит :P
51
5
 
27
 
! Отговори
Мунчо преди 12 години
Изобщо не съм фен на Дянков, БиБи и партията им, но икономическите ядове на българите не са следствие на тяхната намеса. Тези лоши кредити са теглени в оивечето случаи преди тях, по време на кредитния бум и са предоговаряни и разсрочвани поне по веднъж.Проблемът е в системата, която учи хората първо да купуват, после да изкарат парите. Тази американска чума заля през 2-та половина на 20-ти век целия цивилизован свят и до едно време само саоцлагера се опъваше, после и той се предаде.
50
1
 
30
 
! Отговори
8,25 млрд. лв., преди 12 години
Преструкторирани кредити... Банките настояват пред кредитополучателите за увеличаване срока, от там и лихвите, като намалят месечната вноска и това го правят агресивно, настъпателно от повече от три години. Целта е доживот кредитно задлъжнял, финасово зависим - роб.
49
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пари имат само комунистите, мутрите и хората на ДС.
48
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
О, Тиква!Три деня младите гейберикак прохода бранят. Кратун безумний сочи върха паки вика: "Търчете! Тамо са европарите!""Грабайте тиквата!" - някой си изкряска.И бесепарите тръпнат, друг път не виделиведно да се бият Тиквата и гейбери,и въздуха цепят със демонский вик.Йоще миг - ще падне заветният хълм.Изведнъж Сидеров пристигна със гръм.
47
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
с. ок терминал2 - ама то билета до щатите вече е 1100 $ ( двупосочния) щото щатите не са това което бяха преди 2 години ;)
46
2
 
25
 
! Отговори
Алооооо 39 преди 12 години
Ти бетонна чутуро, за какви "комунизи" пишеш бе ?!Кредитите са на обикновенните български граждани, които се опитват да живеят що годе нормално...***, ПО-***, ГЕРБЕР !!!

Спонсорирани публикации