Мобилтел и Vivacom с един собственик?

Австрийската група Telekom Austria може да купи Vivacom, пише Die Presse
Обновена: 17 яну 2012 14:52 | 17 яну 2012 14:51, Бойчо Попов
120
Мобилтел и Vivacom с един собственик?
Снимка: Reuters

Четири години след последната си голяма експанзия - закупуването на беларуския Velcom за 1,4 млрд. евро и неуспешното придобиване на дял в Telekom Srbija през миналата година, пред собственика на Мобилтел - австрийския Telekom Austria (ТА), се отваря нова чудесна възможност за разширяване на Балканите.

„Третата по големина българска телекомуникационната група с фиксирани и мобилни мрежи Vivacom e обявена за продажба. И TA е фаворит за придобиването“, пише авторитетният австрийски всекидневник Die Presse.

TA вече е активна в България с Мобилтел. Групата придоби оператора през 2005 г. от инвеститорска група, водена от Мартин Шлаф, за 1,6 млрд. евро. Мобилтел сега има около 5,2 млн. клиенти и оборот от повече от 500 млн. евро на година (окончателните резултати за 2011 г. все още не са налични) и е лидер на пазара. Номер две на пазара е Глобул - дъщерно дружество на гръцката Cosmote (OTE).

Мобилтел обаче управлява само мобилни комуникации. Затова фиксираните бизнес мрежи на Vivacom са обект на желание за TA, като в резултат ще има възможност за взаимодействие.

Възможната цена за сделката в момента се проучва в бранша от инвестиционната банка Morgan Stanley, на която е възложено изпълнението на сделката. Vivacom е натрупала огромен дълг в размер на 1,65 млрд. евро, като той дори може да я принуди да обяви несъстоятелност. Ето защо при сделката по-важна ще е не покупната цена, а поемането на дълговете и преструктурирането.

Засега интерес към компанията са обявили няколко компании, сред които е Oger Telecom. С тази компания в продължение на повече от година и половина кредиторите търсят начин за сделка, но засега все неуспешно.

В процедурата е и турският мобилен оператор Turkcell. Оферта за телекома подаде и българската компания "Експат капитал", собственост на бившия министър на икономиката и на държавната администрация Николай Василев. Ако турците и Василев подадат обвързваща оферта, австрийският телеком ще се опита да „надцака“ офертата им.

Още новини от света на телекомуникациите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още по темата: МобилтелVivacomTelekom Austria
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
22
 
! Отговори
антиЕС преди 12 години
а помните ли периода около 2000-та год. по колко кожи смъкваха ментел,за какви такси ставаше въпрос и за какви цени на разговори,ама карай то им преседна, Грашнов затуи си замина,Господ гледа
54
1
 
22
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Закона вече е обнародван и мисля че вътре пише че ТРЯБВА да се дава подробна информация за правата на клиента, което на получих днес. Мисля че за мен Мобилтел определено не е изгоден избор. Вероятно така са решили и други хора. Обмислям да прекратя и текущия си договор като се позова на неспазване на договора от страна на доставчика. Помним проблемите от предните години, за които никои не ни звънна за да ни предложи обезщетение.
53
1
 
21
 
! Отговори
антиЕС преди 12 години
до Азточно в съшия офис жъж Славейков така ме бяха кордисали ,че само аз си знам как се разведох с ментел
52
2
 
23
 
! Отговори
НЕ на МЕНТЕла преди 12 години
Съветвам всички абонати на МЕНТЕл...Бягай те от тях Хора!Подигравката която си позволяват със своите "пациенти" е нещо недопустимо в днешно време.Накажете ги безмилостно, така кактои те години наред безмилостно ви заробват и ограбват.Един извинителен клип от тяхна страна не е достатъчен, разберете това.НАГЛЕЦИ!
51
1
 
18
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Служителката се втурна с остър тон да ми обяснява че това нямало как да стане. Не било предвидено такова нещо в новия закон и трябвало дори и да подпиша да е по старите условия. Не стигнахме до консенсус и не подписах нищо. Случи се в Бургас в магазин на М-тел в ж.к. Славейков. Пртави впечатление че никои не споменая за нещо друго освен за заплащане на неустойки, въпреки че точно доставчика ни лиши от услуга сума време миналата и по миналата година. Всички помним.
50
2
 
29
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Дане не се случи. И въпреки това дори и да стане то може така да се направи че ние да не разберем. Въпроса е че пак се оформя монопол коойо трудно има разбиване. Мобилтел продължава да се държи като монополист. Днес имах разговор със служители на компанията. Опитаха са да ми продадат комплекисана услуга, интернет GSM и домашен телефон. Попитах дали мога да прекратя договора по всяко време, съгласно новия закон за далекосъобщенията. Служителката с остър тон ми обясни че нямало такъв вариант.
49
2
 
36
 
! Отговори
родопа преди 12 години
Ако това стане ще трябва да се отказвам и от ВИВАКОМ.
48
1
 
38
 
! Отговори
666 преди 12 години
ТОВА НЕ СА НИКАКВИ ЧУЖДИ ИНВЕСТИЦИИ,ТОВА СА ЧЕРВЕНИТЕ МИЛИАРДИ ОТКРАДНАТИ ОТ НАРОДА ПРЕДИ 10 НОЕМВРИ И ИЗНЕСЕНИ НА ЗАПАД,КОИТО СЕ ВРЪЩАТ СЛЕД КАТО ДРУГАРИТЕ КОМУНИСТИ СТАНАХА КАПИТАЛИСТИ.
47
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дано това не стане, а Мтел да се махат от България!
46
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това не трябва да се позволява!
45
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Още преди десетина години прекратих всякакви отношения с БТК и май не съм сбъркал.
44
0
 
23
 
! Отговори
Ай стига бе преди 12 години
хахах и какво сега?Ще ни се извиняват не с едно, а с две клипчета всяка година докато ни ограбват с милиони, така ли?
43
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Конкуренцията щяла да ни оправи икономиката! Е, ето ви конкуренцията. Друго ли очаквахте?
42
0
 
31
 
! Отговори
Аман от наглеци преди 12 години
МЕНТЕЛ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИРИТАНИ по най грубия начин от България, а не да им се дава още.По големи наглеци не съм срещал.
41
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да ви се чуди човек! Щели сте да бягате от ... Ами досега защо спахте и не избягахте от оператора, който най-много не ви харесва?
40
8
 
18
 
! Отговори
38 преди 12 години
38, Ползвам всички оператори от стартирането им. Най-големите *** и изманици са Виваком, след тях Мтел, само с Глобул не съм имал проблем.
39
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия скапаняци от Ментел ще съсипят и що годе читавия Виваком!
38
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия австрийци много активни на българския пазар. хаха. Време е откраднатите пари да се завърнат по родните места.
37
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
дано им се бъгнат мрежите на всичките
36
10
 
27
 
! Отговори
Economist преди 12 години
Чета и се чудя дали да вярвам. Ако стане една такава сделка (естествено, че няма да да станат част от Телеком Австрия), щели да бягат от Виваком, щели да бягат от Мтел... И къде ще ходите, при Глобул ли, за които както чета, явно нямате много техни абонати, че да ви е ИЗГОДНО ! Аз пък ще съм там, в чиято мрежа имам най-голямо потребление. В момента това са ....... (няма да ги споменавам, за да не им правя реклама) , но съм от 8 години на тях и не са ми надписвали сметката. Защо да ги сменям, а?

Спонсорирани публикации