Русия готова на превантивен удар срещу ЕвроПРО

САЩ планират да приключат с разполагането на ПРО към 2021 г.
Обновена: 3 май 2012 14:49 | 3 май 2012 13:20, Елка Василева
307
Русия готова на превантивен удар срещу ЕвроПРО
Ракетен комплекс "Искандер". Снимка: архив, Reuters

Генщабът на руската армия не изключва в случай на изостряне на ситуацията превантивно да бъдат използвани средства за поразяване на системата за противоракетна отбрана /ПРО/ в Европа, но смята това за крайна мярка.

„Разполагането на нови ударни въоръжения в южната част и в северозападната част на Русия за огнево поразяване на компонентите на ПРО, включително разполагането на ракетен комплекс „Искандер“ в Калининградска област, представляват един от възможните варианти за разрушаване на инфраструктурата на ПРО в Европа“, заяви началникът на руския генщаб генерал Николай Макаров.

Генералът заяви това на провеждаща се в Москва международна конференция по въпросите за противоракетната отбрана.

Макаров подчерта, че Москва не вярва на Вашингтон по въпроса за ПРО. Американските военни усъвършенстват информационните и огневите си средства – нараства радиусът на тяхното действие, увеличава се скоростта на прехващаните цели, повишава се точността на насочване, обясни Макаров. В изпитанията се включват спътникови системи, обезпечаващи съпровождане на балистичните ракети буквално от момента на старта, допълни той. А местата на базиране на американските противоракети междувременно приближават руските граници, предупреди Макаров.

На конференцията беше прочетено приветствие от президента на Русия Дмитрий Медведев, говориха и министърът на отбраната Николай Сердюков и секретарят на Съвета по сигурността на Русия Николай Патрушев. Беше заявено, че американската система за ПРО пряко застрашава отбранителните способности на Русия, ще минат не повече от 10 години и ако поискат, САЩ ще могат да свалят руските междуконтинентални ракети.

Въпросът все още не може да бъде решен по дипломатически път. От министерството на отбраната посочиха, че нещата са стигнали до задънена улица. Министърът на отбраната Анатолий Сердюков обаче изрази несъгласие с мнението, че е невъзможно постигането на договореност за ПРО. „Не възнамеряваме да налагаме нашата гледна точка и сме готови за открит диалог“, заяви Сердюков.

Президентът Медведев  също изрази надежда, че Москва ще успее да се договори с Вашингтон.

В приветствието на Медведев към конференцията се казва, че едностранните стъпки за разполагане на системата за ПРО неизбежно водят до ответни мерки, създават предпоставки за конфронтация и надпревара във въоръжаването. „Въпросите за противоракетната отбрана пряко засягат основите на стратегическата стабилност и цената на погрешни решения може да се окаже особено висока“, посочи Медведев.

От своя страна Патрушев предупреди, че до 2020 г. системата ЕвроПРО ще се научи да прехваща руските ракети. А това вече противоречи на твърденията за неспособността на ПРО да причини щети на руските сили за сдържане, каза той.

Според Патрушев оптималното решение на проблема може да бъде решение за съвместна разработка на такава концепция за архитектурата на ЕвроПРО, която да укрепва сигурността на всички страни от континента без изключение, да бъде адекватна на вероятните заплахи и да не подкопава стратегическата стабилност. Разчетите сочат, че съвместна ПРО би била по-ефикасна от който и да е друг модел на взаимодействие и с по-малък разход на средства за страните, посочи Патрушев.

Очевидно конференция в Москва е организирана предвид предстоящата среща на върха на НАТО в Чикаго, където ще бъде обявено началото на първата фаза на системата за ПРО на Алианса.

САЩ планират да приключат с разполагането на системата за противоракетна отбрана към 2021 г., заяви от своя страна на конференцията помощник-министърът на отбраната на САЩ Мадлин Крайдън.

Според нея "опасността от разпространение на ракетно оръжие продължава да се увеличава. Ние сме загрижени от плановете на Иран и Северна Корея. И двете страни пряко или косвено разработват междуконтинентални балистични ракети".

"Ние бихме били загрижени дори ако тези две страни имат по една междуконтинентална балистична ракета. Затова ще увеличаваме потенциала на нашите системи за защита срещу ракетна заплаха", подчерта Крайдън.

Тя изрично посочи, че американската система за ПРО не е насочена срещу Русия или Китай. "Не е в наш интерес да подкопаваме стратегическата стабилност", заяви представителката на Пентагона.

Според четириетапния план за разполагане на ПРО на САЩ първо ще бъде разположена радарната система в Турция корабите с елементи на ПРО в Средиземно море. На втория етап ще се появят системите "Иджис" в Румъния, а на третия - аналогични обекти в Полша. На последния етап, след 2020 г., САЩ се надяват да
разполагат с антиракети с голям обсег от типа SM-3 2B, които според Крайдън ще могат да ограничат ракетната заплаха от Иран. "Ние трябва да създаден тази система до 2021 г.", подчерта тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По-големи убиици от руските политици не съм виждал.Не се свенят да избиват и сопбствения си народ.Путин се качи на политическата сцена с помощта на организирани от КГБ бобмбени атентати и яхна народното недоволство на пияните овце жадуващи за сталинска тирания.
175
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 204 в Швейцария сигурно 90% от храните са внос , въпроса не е непременно да произвеждаш храна иначе земята ни става ,а да произвеждаш стока за която има пазар , която ще ти я купят на цената която те устройва и колкото с по голяма принадена или добавена стойност е тя толкова по добре , не продавай зърно колкото и да се хвалиш със Златна Добруджа ,а продавай брускети Марети с парите ще си купиш зърно колкото искаш.
174
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
РУСИЯ СА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО В МОМЕНТА.. И трябва да бъде унищожена с усилията на цялото човечество иначе нямаме шанс да оцелеем..
173
1
 
3
 
! Отговори
Братушка преди 12 години
Ако искаме направим такъв удар, че земята се развали на хиляда парчета, за нас тази ПРО, като на голям слон малкичка сачмичка. "Кой дойде до нас с меч, в термоядерен удар ще загине." цитат на 21 век.
172
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да знаете, че ако я няма Русия, светът ще бъде много по-гаден!
171
2
 
6
 
! Отговори
до 202 от славянин преди 12 години
Ами като сега ядем на корем от всичко защо сме най-болните в Европа бе, чревогъзник, то не става работата само с ядене, трябва и акъл, както казваше една реклама!
170
2
 
1
 
! Отговори
до 196 от славянин преди 12 години
За да виждаш невидимото трябва да имаш други очи, само че тези твоите други са затворени! Ти дори и видими неща не виждаш, камо ли невидими!
169
7
 
3
 
! Отговори
точно преди 12 години
всички преди ГЕРБ се отчитаха в руското консулство, което се управлява от резидента на ФСБ за България и Южна Европаа пък и също така не забравяй, че парите на българите винаги са изтичали по посока на руската федерация минавайки само пътьом през цените на енергоносителите и на руските енергиини проекти
168
2
 
7
 
! Отговори
Българин до 159 преди 12 години
Приятелю,Ти си завършил ВИИ " Карл Маркс" ,колкото аз съм завършил " Кембридж". Прочети си "поста" ,виж колко правописни грешки си направил и ще разбереш защо съм сигурен ,че не си завършил висше образование през " соца".Тогава нямаше толкова коли ,но и нямаше такава безработица.Тогава изнасяхме храни ,а сега 80% от храните ни са внос. Какво да ти още да ти казвам.Ти няма да ме разбереш ,защото си завършил ВИИ.
167
2
 
6
 
! Отговори
Киркорчо преди 12 години
В Турция курортите по хубови и по евтини от България. Само единици на руснаците идват на курортите в България, 98% от туристите правят почивка на Турски курорти, а 1% на своето черно море в Сочи, плуват в *** - много мръсно море! и още 1% в България. За ПРО не искам да говоря, братушки вече няма, колко пъти спасявали те са българи, от турците, от германците, сега искате от европейци да ви спасяваме, колко може, пак ше кажете, че руснаците окупират България. Стига бе!!!
166
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** агнешкото по време на социализма струваше 6 - 8 лв. /кг и го пускаха на пазара само за Първи май деня на трудещия се , за да ги хвалиме и за 06.05 - деня на овчара , то по-големи овчари от *** нямаше , а някой спомня ли си онези опашки например за тъпите банани по 2.5-3.лв и портокали пак толкова , на Стамболийски в показния !!!!!!! магазин в старата сграда на Тевекелиев първата консервна фабрика от началото на века опашката беше дълга до светофара на Ботев - 4 човека дебела
165
3
 
5
 
! Отговори
до 195 от славянин преди 12 години
Ако се поразровиш в биографиите на нашите революционери ще останеш изненадан колко много са били русофилите! А ако се поразровиш в историята ще разбереш кой е стоял зад Османската империя и зад нейните варварщини! Същите, които днес смяташ за свои ''доброжелатели'' и ''защитници''!
164
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Руските управници да не се правят на загрижени за нацията, защото подписаха договор за ПРОДАЖБА НА РУСИЯ НА НАТО.Именно така.Подписаха договор за право на НАТО-вски части да минават транзит през Русия, за пари.Така, че хем НАТО ще минава през Русия, хем Русия била против НАТО?Ясно е, че Русия е продадена.От прехваленият Путин.
163
1
 
4
 
! Отговори
до 184 от славянин преди 12 години
Я се осведоми в кои посолства се отчитат нашите политици и ще разбереш къде са поробителите!
162
9
 
5
 
! Отговори
до 189 преди 12 години
пропаганда, пропагандаааааааа след това руският генщаб не се посвени да купи няколко френски десантни кораба Мистрал и да се изфука че ако великата руска армия имаше преди това 3 такива кораба щеше да приключи в Грузия за 48 часа вместо за няколко седмицитолкова за величието на пияните руснаци
161
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 191 а ти височайши от амвона на славянофилството , какво хубаво виждаш в Русия , е това не мога да си го обясня , иначе страна като страна , за мен всяка страна е интерсна и всеки народ е прияте , но с какво толкова те привлича и защо смяташ че имаш нещо общшо с нея , знаеш си рода столетия назад може би , смяташ че е грешка че не сме част от нея и историята ни е разделила , обясни на младите , аз не съм по скоро от тях но също ми е интересно. Кажи ми кое е това нещо което Русия е дала на све
160
0
 
1
 
! Отговори
до 191 преди 12 години
нито пък Димитър Общи (русофила), нито поп Кръстьо (пак русофил) са се променили до днес
159
1
 
2
 
! Отговори
до 177 от славянин преди 12 години
Развитието на технологиите и последващото падане на цените на продукцията им е нещо различно от жизнения стандарт и покупателната способност! Проблемът е че сега ако искаш да си вземеш жилище с кредит от банка ще пращаш лихва в пъти по-голяма от тогавашните в ДСК! Плюс това сега нямаш никаква сигурност за работното си място и заплатата си за разлика от тогава! Така се живее по западно-еврейски правила!
158
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 188 доказано е че соц.икономиката е икономика на дефицита , не знам на колко си , може и да страдаш от алцхаймер , мога да те затрупам с цени стига да искаш , за да разбереш колко яко те е обирала държавата тогава и наистина имаше моменто когато бирата се купуваше с връзки и не само тя а всичко , естествено това не важеше за пазаруващите в Кореком , но колко бяха те .
157
2
 
4
 
! Отговори
до 179 от славянин преди 12 години
Много трудно се обяснява на една дрогиран от ''хляб и зрелища'' мозък, той не може да осъзнае, че зад лустрото се крие гнилоч и измама! Сигурно е много щастлив, че яде двадесет годишни меса и кара двадесет годишни морги, важното за него е да са ''евро''! *** не се е променил от времето на Алеко до днес!

Спонсорирани публикации