Акад. Стефан Додунеков – новият председател на БАН

Досега бе директор на Института по математика и информатика
Обновена: 11 юни 2012 15:47 | 11 юни 2012 14:21,
4
Акад. Стефан Додунеков – новият председател на БАН
Стефан Додунеков. БТА

Академик Стефан Додунеков е новият председател на БАН за следващите четири години.

Още по темата

Той беше избран на поста със 68 гласа „за”, от общо 104 от Общото събрание на БАН.

За овакантения от акад. Никола Съботинов пост се бориха трима кандидати – новоизбраният председател Додунеков и колегите му - физикът акад. Александър Петров, биофизикът член-кореспондент Андон Косев.

Ученият е директор на Института по математика и информатика.Акад. Додунеков е и председател на Управителния съвет на Съюза на математиците в България. Роден е през 1945 г. в Килифарево. Завършил е "Математика" в Софийския университет през 1968 година. От 1986 г. е доктор на математическите науки, а от 2008
г. - академик. Има над 35 години преподавателска дейност в български и в чужди университети. Написал е три книги и 12 учебници и учебни пособия по математика за средните училища.

В програмата си той заявява, че в БАН трябва да се създаде "система за публична научно-популярна информация от агенционен тип - своебразна "Научна БТА".

По думите му тази система ще предлага със свободен достъп "ежедневна лента от кратки анотации" за това, което правят институтите и учените.

Подробните научни съобщения ще са достъпни с абонамент, уточнява математикът. Според него постоянни абонати на тази "научна агенция" биха могли да бъдат телевизиите, вестниците, държавни институции, дипломатически представителства, частни компании.

През 2011 г. в академията работят 3053 учени, от които десет академици, 18 член-кореспонденти, 292 професори и 1162 доценти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
чичо Тиквичка преди 11 години
Аман от синодални старци, напълно ще закопаят БАН! Академик Бабуняков изкукурига още преди десетина години... Сега започват съкращения, повишения, снишавания, вълнения и погром на българската наука...
2
0
 
2
 
! Отговори
академик Додунеков преди 11 години
Благодаря, драги Грозьо, трогнат съм. Ще ви имам предвид - теб и милата ти съпруга, Лидия Станилова.
1
3
 
5
 
! Отговори
Кибернетик преди 11 години
Докато феодалите си начешат властолюбието, други работят. sofiapost.net/2012/06/10630/