Хелзинкският комитет Vs църквата заради скандален поп

Преди дни отец Евгений призова гейовете да бъдат бити с камъни
Обновена: 11 юни 2012 21:22 | 11 юни 2012 20:08, Красимир Ангелов
359
Хелзинкският комитет Vs църквата заради скандален поп
Църквата е против провеждането на гей парада. Снимка: Булфото

Българският хелзински комитет (БХК) поиска от Светият синод на Българската православна църква да се разграничи публично от думите на сливенския свещеник Евгений Янакиев, който призова за насилие над хомосексуалистите по време на гей парада в София в края на юни.

Преди дни в интервю за столичен вестник отец Евгеней призова цялото общество "да се противопостави по всякакъв начин срещу гей парада, който се готви".

"Затова призовавам днес всеки, който се счита християнин и българин. Замерването с камъни е удачен вариант", отсече тогава божият служител.

Изявлението му срещна остра съпротива от страна на правозащитниците, които изпратиха писмо до Светия синод.

Още по темата

"София Прайд" има история на нетърпимост и опити за саботаж на провеждането му. Първото такова шествие в България през 2008 г. стана обект на насилствени нападения от десни екстремисти и футболни хулигани, които успешно бяха осуетени от полицията. От тогава насам, вече четири години, столичната полиция охранява успешно участниците в шествието и подсигурява професионално тяхната безопасност. Така ще бъде и тази година", заявяват в писмото си от БХК.

"Въпреки това, изказваме възмущение и тревога от призивите на ставрофорен свещеноиконом Евгений за насилие. Не приемаме, че подобна позиция може да е носител на демократични, морални или християнски ценности. Призивът за физическо насилие към други човешки същества може да бъде израз само на нетърпими човеконенавистни възгледи", се чете още в становището.

От БХК отчитат, че изявлението на отец Евгений не само е позорящо Българската православна църква, но и е противоречащо на разпоредбите на Наказателния кодекс на Република България, във връзка с което ще бъде сезирана прокуратурата.

"Ето защо ние, долуподписаните организации, се обръщаме към Светия Синод, като настояваме категорично да се разграничи публично с официално становище от всякакви призиви към насилие спрямо участниците в „София Прайд“. Настояваме още за поведението на ставрофорен свещеноиконом Евгений Янакиев да бъде сезирано църковно съдилище по компетентност", завършва писмото на БХК и организаторите на "София прайд".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
6
 
9
 
! Отговори
До 263 преди 11 години
Пич - хомосексуализма е доказана болест и се получава в следствие на неправилно съотношение на хормоните в утробата на майката. Това не е идея, не е следствие от свободен избор, не е новаторско мислене. Това са болни хора. И те трябва или да се лекуват или да приемат болестта си и да живеят кротко с нея. Не трябва да я изтъкват, натрапват или да се опитват да заразяват останалите.
175
0
 
3
 
! Отговори
Ники преди 11 години
Хелзо,имам усещането ,че някаква латетност те напъва....Я пак се самоопредели ,може пък да се поправиш !!!:)))
174
9
 
5
 
! Отговори
Хелзо преди 11 години
За пореден път се убеждавам че от нас българите по - големи "коне с капаци" няма. Жалка гледка пичове, това сте вие. Очаквам ви коментарите тип "обратните да мълчат" защото всички знаем че който мисли различно от *** ви хомофобско стадо е или гей, или сатанист или прочие. ***, хетеросексуален АТЕИСТ ви пише, мамини златни.
173
2
 
13
 
! Отговори
Ники преди 11 години
-Джон, какъв е тоя шум навън?-Гей парад , сър .-Джон,какво искат ?!-Борят се за правото на свободно съществуване, сър -Някой пречи ли им , Джон ?-Не сър ! -Защо тогава така врещят ?!-***..раси , Сър !
172
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като гледам какви елементарни и глупави хора пишат тук... Не само сме на последно място в Европа по доходи, но и по акъл. Заслужено, защото мислите с г**а си. Хомофоби жалки и комплексирани сте, с меки ***.
171
9
 
16
 
! Отговори
А така преди 11 години
Значи от Българските хомосексуалисти контаатакуват (БХК) Са решили, че могат да ни налагат измислените си ценности. Браво на попа. Само така - иска се кураж да скочиш на *** от БХК. Първо от тях трябва да се отървем. Продажници и разрушители на обществото.
170
2
 
8
 
! Отговори
до ДАНИ преди 11 години
аз не съм бил шеф на банка , нито началник на нещо си :) но имам нещо което ти никога няма да имаш :) ЗДРАВ *** :D:D :D ти си бъди голяма клечка и лапай *** , а нека на нас да ни е зле че не сме на твоето място :D :D :D :D :D :D НЕ Е ЛИ ТАКА ? СЪГЛАСНИ ЛИ СТЕ С МЕН ХОРА ?
169
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БХК - жалки ***! За пари и майките си ще продадете, смешници!
168
7
 
16
 
! Отговори
ANtiHelzing преди 11 години
Тия от Хелзинкския Комитет защо все се месят където не им е работа. Те са за хомосексуалистие, против Българщината и са най-голям поддръжник на ромите в България. Нека се организираме братя срещу тях!!!
167
2
 
5
 
! Отговори
До Дани преди 11 години
Дани, аз пък съм летял до Марс и надали ти ще си на по висока позиция от мен, комплексар ***
166
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
затова се объркаха много неща зашото започнаха да изпъкват хора като 249, не вървят нещата добре
165
24
 
6
 
! Отговори
Дани преди 11 години
Аз съм гей и досега съм бил винаги на добра позиция в работата. Без да чупя китки съм бил шеф на клон на банка, специалист бизнес клиенти и т.н. Да видим кой от вас смешници може да се похвали с подобни позиции...стойте си тук и плюйте, това ще ви остане!
164
9
 
12
 
! Отговори
До 241 преди 11 години
Ти си болен, защото се мислиш за жена, анадънмо ? Все едно е, слон да се мисли за катеричка ! Така че, мили ми извратеняко, ясно е, че си много болен. Поне не ставай смешен и ако бях на твое място, щях да си скрия болната глава в пясъка - от срам.
163
8
 
21
 
! Отговори
ч преди 11 години
Никой няма право да налага желанията и волята си над НОРМАЛНОТО МНОЗИНСТВО. От Българският хелзински комитет / БХК / трябва да разберат, че в БГ не вървят и не могат да налагат ИЗВРАТЕНИТЕ СИ " ЦЕННОСТИ ". Не на хомо *** и извратеняците в България. Чудесно е, че има хора като сливенския свещеник Евгений Янакиев.
162
4
 
9
 
! Отговори
ан преди 11 години
НАЛИ ИСКАХТЕ СВОБОДА И ДЕМОКРАЦИЯ. СВОБОДНИСТЕ ДА ПЛЮЕТЕ КОЛКОТО СИ ИСКАТЕ И НИКОЙ НЯМА ДА ВИ ОБЪРНЕ ГРАМ ВНИМАНИЕ. ДА НЕ СИ МИСЛИТЕ ЧЕ КАТО ПИШЕТЕ ПО САЙТОВЕТЕ НЯКОЙ ГИ ЧЕТЕ? ТЕЗИ САЙТОВЕ СА НАПРАВЕНИ ДА СИ ЧЕШАТЕ КЛАВИАТЮРИТЕ И ДА СИ УТОЛИТЕ СТРАСТИТЕ. КАКТО СЕ КАЗВА КУЧЕТАТА СИ ЛАЯТ А КЕРВАНА СИ ВЪРВИ. ЗАЩО ПО ТАТОВО ВРЕМЕ *** НЕ ПАРАДИРАХА СЪС ПЕДЕРАСТИЯТАСИ? ЗАЩОТО ЩЯХА ДА ГИ ПРАТЯТ В БЕЛЕНЕ НА ПРАСЕТАТА. А СЕГА ПОЛИЦИЯТА ГИ ПАЗИ. НАРОДЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
161
6
 
15
 
! Отговори
bahur преди 11 години
е как може на мъж, който се чувства жена да му викаш нормален, не ми е ясно...Мислещи били, то и моето куче определено мисли, ама друг е въпросът, какво може да измисли..Бягай се записвай в БХК -Българските Хомосексуалисти Контраатакуват, мнооо ще ти ходи
160
1
 
4
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 11 години
Много ще се зарадвам да видя, манифестация на амбряжи декорирани в сиво-бяло, закичени с розови триъгълници, нарамили кирки и лопати и охранявяни от едни момчета в черни униформи.
159
4
 
16
 
! Отговори
Работодател преди 11 години
Няма какво да коментирам с тебе повече. С *** не се занимавам - он *** - мармалад не става.. Реви си колкото искаш. ТОЧКА.
158
12
 
7
 
! Отговори
До работодател преди 11 години
Вижда се ясно колко мозък имаш! С толкова акъл най-много да си шеф на смесения магаззин в Бугутево! Клептоманията е болест,ако ме си наясно,а хомосексуализма не! МИслиш ,ама с болен мозък!
157
4
 
16
 
! Отговори
Работодател преди 11 години
А с какво клептоманите са по- низши бе, ***?? Но АЗ преценявам, защото и аз не съм по- низш и също имам мозък!! МАРШ!!