Депутатите приеха спорните промени в Закона за горите

Въвеждат се облекчения за строителството върху горски терени
Обновена: 13 юни 2012 14:04 | 13 юни 2012 13:09, Миглена Иванова
99
Депутатите приеха спорните промени в Закона за горите
Право на строеж върху горски терени ще се учредява без да се променя предназначението на земите. Снимка: БТА

Парламентът прие окончателно спорните промени в Закона за горите, станали известни като "поправките Витоша ски", защото бяха изготвени под натиска на фирмата собственик на ски съоръженията над София.

Законът вече позволява върху горските терени да се учредява право на строеж за ски писти, лифтове и други съоръжения без да се променя предназначението на земите.

Терените, върху които ще може да се учредява право на строеж, ще бъдат отдавани чрез търг, предвиждат приетите промени.

Решението за обявяване на търг за гори публична държавна собственост ще се взима от Министерския съвет, за терените, които са частна държавна собственост – от министъра на земеделието, а за горските терени – общинска собственост – от кметовете, след решение на общинските съвети по места, посочва се в закона.

Правото за строеж върху горски терени ще се учредява за максимум 30 години, като след изтичането на срока изградените постоянни обекти ще станат собственост на държавата или на общината, в зависимост от собствеността на горите.

С приетите изменения се улеснява и прокарването на ски писти, тъй като ползвателите на горските територии ще могат да премахват част от почвения слой.

Въвеждат се и облекчения за дърводобива и дървопреработването.

Строителството на обектите върху горските терени ще може да се осъществява и чрез публично-частно партньорство, предвиждат още текстовете.

Опозицията определи измененията в закона като лобистки, а от Синята коалиция заявиха, че ще поискат президентът Росен Плевнелиев да наложи вето над изменения Закон за горите.

За Investor.bg Тома Белев от природозащитната организация "Зелени Балкани" каза, че екоорганизациите, обединени в коалицията "За да остане природа в България", още утре ще внесат искане президентът да върне закона за доработка.

Белев уточни, че ако президентът не наложи вето, природозащитниците ще подадат сигнал в Европейската комисия.

Още новини за имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още по темата: Закон за горите
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
1
 
! Отговори
Гого Туриста преди 11 години
До НСС и Мила:НСС където и да е роден - едва ли помни акта. *** може... знае ли човек... Та, докато се забавляваш, НСС, да се правиш на "гражданин", лудите с пари и връзки в управлението ще назидат Витоша до Черни връх и ще питат за още.МИЛА, това, от което се шашкаш са старите номерца на управляващите от 100 години насам - предлагат ни зрелища с участващи артисти. Работата е там, че за артисти се ползват *** - алкохолици. Просто са им платили с нещо конвертируемо. :)))))
89
3
 
0
 
! Отговори
Мила34 преди 11 години
Няма кое да оправдае неуравновесеното поведение на активистите, не стига, че нямат един основателен довод, ами нямат и достойнство да застават и да протестират като зрели хора. Половитната им агитка бяха пияни, а другата половина бяха тези, които искат да гледат първенството на видоестината на Ариана. Радвам се, че правителството не взема насериозно тези неща, тъй като това е прекалено повърхностен начин да се изрази каквото и да е мнение.
88
0
 
2
 
! Отговори
Майн Рид преди 11 години
До 91, 92 и 93Невероятно!Трима си пишат някакво име (Крум, Мина, Ясен) и пишат глупости в подкрепа на др. Биби!Ама въобще не се сетихме, че си на хранилка при цвъцко!Много плоско, брато!
87
8
 
1
 
! Отговори
Ясен преди 11 години
Българите сме такова стадо, че просто немам думи... Чули недочули как сини и червени плюят закона в парламента и веднага се вдигат... Никой не се замисля как хитро им дърпат конците... А защо никой не протестира за проблема с кучетата? До кога трябва да търпим да ни хапят кучетата? Кво излиза, че борчетата са по-важни от човешкия живот?
86
4
 
0
 
! Отговори
Мина преди 11 години
За всички е ясно, че опозицията иска да бутне правителството и всячески се опитват да му подливат вода ... *** манипулират хорицата, както винаги са го правели ...
85
2
 
1
 
! Отговори
Крум преди 11 години
що не вземе да се протестира и за бездомните кучета?... съвсем пресен случай е налице и за колко още не знаем..., но това сме ние кучетата ще ни изядат, но ние си траем.
84
0
 
2
 
! Отговори
Един Човек преди 11 години
Природата трябва да си я има. Само че правителството което е избрано, не се съобразява с гражданската позиция и взима самосиндикално решения в своя, а не в полза на държавата полза. След като протестите не помагат, чудя се има ли друг начин!Сега е момента г-н Президента да покаже на кого служи, на държавата или на партията !
83
1
 
3
 
! Отговори
До 87 преди 11 години
Ти си толкова нещастен ***, че като четеш, не можеш да разбереш нищичко. Да се чуди човек, какво правиш в "бяла" страна. Какво ми приказваш за пари и капитали?! Ми като защитаваш тези, които съсипаха морето, сега съсипват планините, а после заедно с Шеврон и сие ще съсипят и останалата част от страната, що си избягал навън бе, ***? Що не стоиш и ти тук, за да ни го обясняваш това наживо?Да ти кажа ли - прекарал си си оня ден ИНЕТ в Ботунец и сега се пробваш да съставяш изречения.
82
4
 
3
 
! Отговори
до 86 преди 11 години
Знаеш ли защо избягаха младите можещи от БГ,заради такива *** като теб,разбиващи младините им.Бума на строителството по черноморието е резултат от интереса от недвижимо имущество на чуждестранни граждани,именно това даваше хляб на България през 95-98г. Тия чужденци купили си жилища идват в България всяко лято и харчат парите си тук,така количеството на парите в обръщение в България се увеличават.Нямам желание да ти обяснявам колко си ***,те за това съм избрал "бяла" страна за живота си.
81
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гадно. Не мислех, че тия ще излязат такива ***... Всъщност, не са *** за себе си. *** сме ние, че ги търпим.Съжалявам, че днес не бях на митинга... Гадовете показаха, че са тук само и те да крадат.Морето го съсипаха, сега е ред на планините...
80
2
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
Днес бездомните кучета нахапаха до смърт още един човек.Ако продължава така всеки месец хора да падат в жертва на кучета,природозащитните организации трябва да ги забранят със закон,защото ако ги нямаше тях,нямаше да има и този дългогодишен проблем с кучетата.Не ги знам тия какви Балкани са,но знам че станаха 5 години от пожара до с. Приселци(Варненско) и едно дърво не дойдоха да засадят нито едни от десетките природозащитни организации в България.
79
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хора , ще позволим ли на Цекоминевци , подкрепяни от продажи гербаджии , да унищожат НАШАТА България ?! Нека да бъдем европейци и да излезем да защитим природата си - днес и сега , утре ще бъде късно !
78
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как може заради една фирма да се ощетява цялото население на България? Не е ли по-добре тази фирма да бъде закрита? Ако депутатите са убедени че този закон е в полза на народа да го подложат на референдум. МДА призовавам екоорганизациите да направят подписка вместо да блокират орлов мост.
77
0
 
14
 
! Отговори
assyta преди 11 години
Не е вярно, че промените са спорни-безспорно дават възможност за злоупотреба!
76
2
 
8
 
! Отговори
ДО 77 преди 11 години
Не е вярно че Българския народ е мързелив,вярно е че е страхлив и не може да защити правата си.Аз го отдавам на наивността му и подкупността му.Толкова много е тъпкан народа че не може да си вдигне главата,но не това е правилния път.Хората са казали-докато бебето не заплаче не му дават да суче.
75
0
 
18
 
! Отговори
до преди 11 години
Всички *** плачещи за нови Лъскави хотели и лукс и ще кажа едно!!! Легова база по планините има достатъчно... хижи колкото щеш, но повечето са под всякаква критика, а след едно разумно стилно и преценено реновиране и реконструкция както, на самите тях, така и на инфраструктурата до тях, нащата ще изглеждат прекрасно, но е трудно да се изперат пари в реновация!
74
1
 
2
 
! Отговори
1875 преди 11 години
Боли нали? Ще траеш нали ? И мен ме боли, ама няма да трая !!!!!Срам ме е !!!
73
2
 
5
 
! Отговори
... преди 11 години
...Не сме народ! Не сме народ, а ***,пак ще кажа и с това ще да свърша.1875
72
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не сме народ, не сме народ, а ***,хора, дето нищо не щат да вършат.Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.И не знаем, не можеме, не щемеда работим за себе си със време.Само знаем и можеме, и щемеедин други злобно да се ядеме...Помежду си лихи, буйни, топорни,пред други сме тихи, мирни, покорни...Все нас тъпчат кой отдето завърне,щот сме туткун, щото не сме кадърни...Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -а всякому мерамът е развала...Не сме народ!
71
2
 
26
 
! Отговори
възмутена преди 11 години
Народе ,събуди се ! Крайно време е , да излезем и да спрем тези безумия ! Никой няма право да се разполага с българската природа (дори и Борисов с неговата шайка ) , тя е на всички нас !!!