Депутатите приеха спорните промени в Закона за горите

Въвеждат се облекчения за строителството върху горски терени
Обновена: 13 юни 2012 14:04 | 13 юни 2012 13:09, Миглена Иванова
99
Депутатите приеха спорните промени в Закона за горите
Право на строеж върху горски терени ще се учредява без да се променя предназначението на земите. Снимка: БТА

Парламентът прие окончателно спорните промени в Закона за горите, станали известни като "поправките Витоша ски", защото бяха изготвени под натиска на фирмата собственик на ски съоръженията над София.

Законът вече позволява върху горските терени да се учредява право на строеж за ски писти, лифтове и други съоръжения без да се променя предназначението на земите.

Терените, върху които ще може да се учредява право на строеж, ще бъдат отдавани чрез търг, предвиждат приетите промени.

Решението за обявяване на търг за гори публична държавна собственост ще се взима от Министерския съвет, за терените, които са частна държавна собственост – от министъра на земеделието, а за горските терени – общинска собственост – от кметовете, след решение на общинските съвети по места, посочва се в закона.

Правото за строеж върху горски терени ще се учредява за максимум 30 години, като след изтичането на срока изградените постоянни обекти ще станат собственост на държавата или на общината, в зависимост от собствеността на горите.

С приетите изменения се улеснява и прокарването на ски писти, тъй като ползвателите на горските територии ще могат да премахват част от почвения слой.

Въвеждат се и облекчения за дърводобива и дървопреработването.

Строителството на обектите върху горските терени ще може да се осъществява и чрез публично-частно партньорство, предвиждат още текстовете.

Опозицията определи измененията в закона като лобистки, а от Синята коалиция заявиха, че ще поискат президентът Росен Плевнелиев да наложи вето над изменения Закон за горите.

За Investor.bg Тома Белев от природозащитната организация "Зелени Балкани" каза, че екоорганизациите, обединени в коалицията "За да остане природа в България", още утре ще внесат искане президентът да върне закона за доработка.

Белев уточни, че ако президентът не наложи вето, природозащитниците ще подадат сигнал в Европейската комисия.

Още новини за имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още по темата: Закон за горите
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
17
 
! Отговори
ЗА 52 преди 11 години
МОЖЕ ДА СМЕ СЛАБИ, НО ОСИГУРЯВАМЕ НОРМАЛЕН ЖИВОТ НА ДЕЦАТА ТИ. ЗАЩОТО АКО ГИ ОСТАВИМ НЕЩАТА НА ТЕБ, УТРЕ ДЕЦАТА ТИ ЩЕ ЖИВЕЯТ В БЕТОНЕН ***, ЗАЩОТО ТИ, ПОНЕЖЕ СИ ОГРАНИЧЕН ЩЕ РАЗРУШИШ ВСИЧКО И ЩЕ ОТРОВИШ. И ДЕЦАТА ТИ НЯМА ДА ИМА КЪДЕ ДА ЖИВЕЯТ.
49
0
 
19
 
! Отговори
Владо преди 11 години
Да видим дали съм разбрал правилно, с този закон не се ли разрешава да се секат гори с цел изграждането на ски писти и лифтове в Натура 2000???
48
26
 
1
 
! Отговори
тъп и прост преди 11 години
Драги ми природозащитници- много малко коментари правите та даже и под статията за чалга-концерта има 5 пъти повече от тук !!!ДОСТА СЛАБИ СТЕ !!!
47
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Довечера елате всички на протеста на езерото Ариана в 19ч!!
46
0
 
11
 
! Отговори
Б преди 11 години
Утре прявя фирма "Български въздух".Получавам (купувам) всички необходими документи, лицензии и т.н. - в това число плащам и съответните рушвети!Определям тарифа за ползване на моята собственост! И след месец, който диша български въздух ми плаща аренда или такса!Плащам си ДДС и др. данъци, НО ... ВИЕ ВСИЧКИ ДИШАТЕ НАЛИ!!!
45
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако не бяха директивите на ЕК в момента в цяла България природата щеше да е съсипана. Защото на нашите политици може да се разчита само глупости да правят. Войни се водиха за да се изпълни НАТУРА 2000, която е задължителна за нас като страна членки, войни с простите ни ганьовски политици, които живеят още в средните векове. Германия има процентно 4 пъти повече защитени територии от нас, но това не им пречи да са индустриална държава и първата икономика в Европа.
44
0
 
10
 
! Отговори
РРР преди 11 години
И нали разбирате как ще се раздават парцелите и горите на тези "търгове"...?! Под масата
43
0
 
5
 
! Отговори
за 43 преди 11 години
МОЖЕ И 100 ЛЕВА ДА Е ЧАЯ, ОБАЧЕ НЕ МИСЛЯ, ЧЕ ТИ ПЛАЩАТ ЧАК ТОЛКОВА ЗА КОМЕНТАРИТЕ ТЕЗИ, КОИТО ИСКАТ ДА СЪСИПЯТ ПРИРОДАТА. А ВИЖ ТЕ МОГАТ, ЗА ТЯХ НЕ Е СКЪПО ТОВА, ЗАЩОТО ПЕЧЕЛЯТ НА ГЪРБА ДА РАВНОДУШНИ ХОРА, КОИТО НЕ МОГАТ ДА ОСЪЗНАЯТ, ЧЕ ГИ ПРЕЦАКВАТ ЗЛОВЕЩО.
42
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В София - столицата на България, на която Бойко е премиер, няма една здрава прочка по тротоарите - една няма. Улиците са мръсни, неподдържани, зелените площи също. И тези същите хора, които управляват такава столица искат да ни уверят, че в планината те ще постигнат друг, а не същият резултат? Е как ще стане? По-добре да не пипат планината, защото е ясно, че само ще я съсипят. А най-добре е на такива да им се забрани изобщо да припарват до природна територия, докато не се научат да се грижат.
41
2
 
5
 
! Отговори
РРР преди 11 години
Пеераси!!! Тия евреи ще ни изкупят цялата земя накрая и ще се преместят от Израел у нас... : ((
40
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма ли да се съберем и дружно да ги изтрием от лицето на земята тия мръсни, подкупни, печалбарски *** от министерския съвет ,парламента ,общините и кметствата !!! Не виждате ли ,че първичните байганьовци искат да затрият и малкото свястно нещо ,което е останало в Родината ни !!!
39
9
 
0
 
! Отговори
тъп и прост преди 11 години
не казвам 5 лева - може и 100 да е - ама поне да е както трябва всичко , а не като сега ...мизерия
38
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Герги Плевнелиев да наложи вето ! хаха
37
0
 
9
 
! Отговори
ЗА 33 преди 11 години
И НЕДЕЙ ДА МИ ОБЯСНЯВАШ ЧЕ СЕГА ПОНЕЖЕ БОРИСОВ БИЛ НА ВЛАСТ ЩЯЛО ДА Е ПО-РАЗЛИЧНО. ЩОТО КРУШАТА НЕ ПАДА ДАЛЕЧ ОТ ДЪРВОТО.
36
0
 
24
 
! Отговори
за 33 преди 11 години
КАТО ТИ ЧЕТА ГЛУПОСТИТЕ И СЕ СЕЩАМ КАКВИ ПРИКАЗКИ БЯХА ЗА ЧЕРНОМОРИЕТО ПРЕДИ ГОДИНИ - ТОВА ЩЕ НАПРАВИМ, ОНОВА ЩЕ НАПРАВИМ, ЛУКСОЗНИ ХОТЕЛИ, БОГАТИ ТУРИСТИ ЛЕЛЕ-МАЛЕ. И КВО СТАНА - НИЩО. БЕТОН, ПОСТОЯННИ СТРОЕЖИ, МРЪСОТИЯ, СКЪПОТИЯ, НИСКО КАЧЕСТВО, МУТРИ, РАЗПРАВИИ, ИЗМАМИ ПО ЧЕНДЖОВЕТЕ. ТОВА СТАНА.ЗАЩОТО ЗА ДА ПРАВИШ ТУРИЗЪМ КАТО ХОРАТА, НЕ СТАВА С ДЕБЕЛАЩИНА, ТРЯБВА АКЪЛ, ЗНАНИЯ ТРЯБВА. А НАШИТЕ МУТРАЦИ НЯМАТ ТАКИВА. И С ВИТОША ЕЙ ТОВА ЩЕ СТАНЕ, А НИЕ НОРМАЛНИТЕ ХОРА НЕ ИСКАМЕ ТОВА.
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не депутати а *** имаме ние.
34
0
 
11
 
! Отговори
за 33 преди 11 години
Споко бе, сега след промените чаят ще ти го продават по 5 лева. И пак ще спиш в коптор.
33
1
 
6
 
! Отговори
за 33 преди 11 години
Ти си като комунистите, дето едно време тръгнали да строят плавателен канал от Панчарево до София хаахахахахахахахахааааа пич ако ставаше от жаба кон, щеше да е лесно.
32
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"... Парламентът прие окончателно спорните промени в Закона за горите, станали известни като "поправките Витоша ски", защото бяха изготвени под натиска на фирмата собственик на ски съоръженията над София..."Как може "народните избранници" да приемат закон, който е в противоречие на националните интереси - Аз например искам зелена и чиста природа!Ските са удоволствие за 2-3 месеца, А ПОСЛЕ КВО???Горите, планините и плажовете са национална, а не фирмена собственост г-да и г-жи депутати!!!
31
8
 
2
 
! Отговори
тъп и прост преди 11 години
и като се кача на Витоша да карам ада има и къде да преспя , а не като сега да ми искат аза някакви коптори,студени,смърдящи и гадни по 50 - 60 лева на човек за вечер,и да ми дават в някакви умрели хижи чай по 2 лева - НЕ МЕРСИ ...

Спонсорирани публикации