Депутатите приеха спорните промени в Закона за горите

Въвеждат се облекчения за строителството върху горски терени
Обновена: 13 юни 2012 14:04 | 13 юни 2012 13:09, Миглена Иванова
99
Депутатите приеха спорните промени в Закона за горите
Право на строеж върху горски терени ще се учредява без да се променя предназначението на земите. Снимка: БТА

Парламентът прие окончателно спорните промени в Закона за горите, станали известни като "поправките Витоша ски", защото бяха изготвени под натиска на фирмата собственик на ски съоръженията над София.

Законът вече позволява върху горските терени да се учредява право на строеж за ски писти, лифтове и други съоръжения без да се променя предназначението на земите.

Терените, върху които ще може да се учредява право на строеж, ще бъдат отдавани чрез търг, предвиждат приетите промени.

Решението за обявяване на търг за гори публична държавна собственост ще се взима от Министерския съвет, за терените, които са частна държавна собственост – от министъра на земеделието, а за горските терени – общинска собственост – от кметовете, след решение на общинските съвети по места, посочва се в закона.

Правото за строеж върху горски терени ще се учредява за максимум 30 години, като след изтичането на срока изградените постоянни обекти ще станат собственост на държавата или на общината, в зависимост от собствеността на горите.

С приетите изменения се улеснява и прокарването на ски писти, тъй като ползвателите на горските територии ще могат да премахват част от почвения слой.

Въвеждат се и облекчения за дърводобива и дървопреработването.

Строителството на обектите върху горските терени ще може да се осъществява и чрез публично-частно партньорство, предвиждат още текстовете.

Опозицията определи измененията в закона като лобистки, а от Синята коалиция заявиха, че ще поискат президентът Росен Плевнелиев да наложи вето над изменения Закон за горите.

За Investor.bg Тома Белев от природозащитната организация "Зелени Балкани" каза, че екоорганизациите, обединени в коалицията "За да остане природа в България", още утре ще внесат искане президентът да върне закона за доработка.

Белев уточни, че ако президентът не наложи вето, природозащитниците ще подадат сигнал в Европейската комисия.

Още новини за имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още по темата: Закон за горите
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
24
 
! Отговори
Срам ме е !!! преди 11 години
Не знам какво да кажа повече.. Призовавам нацията към гражданско неподчиниение днес в 19.30 на Орлов мост. ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН Г-Н БОРИСОВ!!! - това ще е моя подарък от мен за вас. Защото вие нямате мисъл, нямате душа .. вие сте жалък!
69
0
 
22
 
! Отговори
Срам ме е !!! преди 11 години
Опасявам се, че много малко хора разбират, че това нещо не се отнася само за Витоша. Това се отнася за всички планини и гори. Не разбирате ли , че 60 % от горите са частни, но предишния закон ги пазеше от изсичане? Как не разбира никой от живеещите около и във гора, че скоро ще остане да живее в прашното поле?! Как не разбира никой, че това е кислород ? И че ако го няма ще се мре .. че няма да има пчели.. че няма да има диви животни. Аз ли трябва да обяснявам каква е ползата от животните... !
68
0
 
13
 
! Отговори
ДО СРАМ МЕ Е преди 11 години
Преценката ти е правилна.Ръсъжденията правелни и наистина е много болно за Българския народ.Аз лично съм свидетел за хилядите тонове дървен материял който се изнася извън граница и няма никакъв контрол за това.В скоро време освен без икономика България ще и оплешевее,защото безконтролно се сече и изнася дървен материал.Като няма друго какво вече да се краде удариха красивата ни природа.Събуди се народе -няма нищо по свещенно от земята.
67
0
 
0
 
! Отговори
до 68 преди 11 години
Аз те разбрах,но се опасявам,че пишещите тук не са.
66
1
 
1
 
! Отговори
65 към 69 преди 11 години
Ще ти цитирам моя колежка :"Там дето няма плочки не стъпвам!"
65
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хората, които наистина обичатбългарската природа са много, много малко.Просто сме ти такива - много обичаме природата си, ама само на думи... :( Много обичаме родната си азбука - ама пишем само на маймуница (за справка погледнетекоментарите под някое клипче във vbox-a). Много обичаме и киселото мляко - но ядем само някакви подобни на кисело мляко буламачи, ама не помним кога за последно сме яли хубаво, истинско, домашно кисело мляко.
64
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
65, за съжаление си прав. Българите наистина сме странно племе. Който и българин да попиташ с какво се гордее, ще ти каже, че е горд с красивата българска природа, с кирилицата, с киселото мляко. Но всъщност 50% от хората, които толкова много се гордеят с природните ни красоти, някога през живота не са стъпвали в планина. А ако някой от останалите 50% някога се е престрашил да се качили някъде там горе из високите ни планини, то е било или с лифт, или с автомобил.
63
1
 
7
 
! Отговори
fuuu преди 11 години
Заедно с направените промените направо и закона да бяха преименували на Закон за разпродажба и унищожаване на горите...или там каквото е останало от тях. Б*си държавата сме.
62
1
 
5
 
! Отговори
НМ(народна милиция) преди 11 години
Трагедия.
61
3
 
18
 
! Отговори
Срам ме е !!! преди 11 години
Знам, че довечера ще дойдат не повече от 500 човека както винаги. Ботев е грешал, Паисий ни е лъгал. Не сме народ ние ние сме дупедавци! Ще седим в домовете си, и ще четем развръзката. Срамувай се народе, давай си гЪзЪ мазен да те .. Гнусен народ аз не съм Българин!
60
1
 
6
 
! Отговори
писна ми преди 11 години
ето тук ще е партито за рождения ден на Бойко - https://facebook/events/328219683919287/
59
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей сега ако бяхме хора поне с малко мисъл за бъдещето ни, една лавина от недоволни щеше да мине през центъра на София и да измете утрепките, приели този закон.
58
3
 
38
 
! Отговори
bliad преди 11 години
След този си ход ГЕРБ загуби идин привърженик в мое лице. Просто Бойко доказа, че е кукла на конци разигравана от мафиотите в България. Нищо хубаво не я чака нашата мила родина.Просто няма кой да управлява и туй то.Май ще стягам куфарите и аз.
57
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И тия престъпници, гласувалите тоя бандитски 'закон', ще ми твърдят, че се борели с корупцията?! Хайде холан, кой ще ви повярва, след подобно престъпно действие!
56
1
 
19
 
! Отговори
Тиква преди 11 години
"Дайте да решим проблема с горите: изсичаме ги и засаждаме ТИКВИ", се изказа премиерът Боко Тиквата след което всички в парламента козируваха чинно. Наистина сме бананова република, в Алпите никой не пипа горите и пак имат повече туристи и е по-чисто...
55
0
 
20
 
! Отговори
Българин преди 11 години
ГЕРБ надминаха по крадене червените бандити и ДуПеСето. Ония си играеха на дребно с някакви заменки, тия директно на свои хора продадоха на едро горите. Предните превърнаха морето в бетонна джунгла и говнян плаж, тия ще о*и съсипят горите и планините. Да се чуди човек кои са по-големи бандити и крадци......
54
0
 
6
 
! Отговори
воин преди 11 години
Верно си *** и ***, братле. Ходи коментирай чалгата!
53
1
 
23
 
! Отговори
брей преди 11 години
Официално, след тази новина, никой от моето семейство и приятели няма да се докосне до бюлетина на ГЕРБ, ако ще и турско да става. Плюя на теб Борисов!
52
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И така след като съсипаха черноморието идва ред на гората и планината.
51
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ че загубват окончателно. Не се шегувам. Признателен съм им, че подгониха червените крадливи наглеци, но както казва Радой Ралин: "Не им ща доброто, щом ще им тегля теглото".

Спонсорирани публикации