България продаде облигации за 950 млн. евро

Премиерът: Когато числата говорят, боговете мълчат!
Обновена: 3 юли 2012 15:10 | 3 юли 2012 13:44,
251
България продаде облигации за 950 млн. евро
Снимка: Ройтерс

България издаде дълг за 950 млн. евро при доходност 4,436%, показва официално съобщение на Министерството на финансите. Цената на пласираните облигации е 99,182% от номиналната, а лихвеният купон 4,25% годишно.

Облигациите са били разпределени сред повече от 360 инвеститори, като подадените поръчки са надвишавали повече от пет пъти предложеното количество.

С привлечените средства ще се рефинансира държавен дълг, който падежира в началото на следващата година.

"Силната инвеститорска реакция и доброто участие в тази сделка показва кредитната сила на България, доказана от нейните стабилни макроикономически показатели и забележителния напредък по отношение на фискалната консолидация и финансовата стабилност. С настоящата емисия България впечатляващо се завърна на международните капиталови пазари след последното си явяване през 2002 г.", се казва в официалното съобщение на Министерството на финансите.

Интересен факт е, че български инвеститори не са били класирани.

Продажбата е извършена при доста по-висока за България цена, отколкото при емисиите, продавани на вътрешния пазар. На практика това означава, че ако инвеститори от нашата страна (пенсионни фондове, банки и други) са били допуснати до аукциона, то вероятно е можело да постигнем и по-добра цена.

Така на чуждите инвеститори е предоставен своеобразен бонус, като според анализатори той може да се разглежда и като успешна инвестиция в положителна репутация.

Традиционно при успешни емисии има спад на доходността (ръст в цената на облигациите) веднага след провеждането на аукциона. Това отваря пътя за нови емисии при по-добри условия.

В нашия случай търсене за облигациите има при 4,15-4,20%, а предлагането в момента е при 4%. Интересното е, че търсенето при доходност от 4,15-4,20% се е появило още вчера на обяд, преди предлагането да приключи.

Оставянето на печалба в инвеститорите ще им остави едно добро усещане от България и при следващия аукцион те ще развържат кесиите си по-лесно.

"България стои много стабилно и това е един прекрасен отговор на цифрите на Станишев, Орешарски, Костов, на всички, които ни притискаха да проведем тази сделка предишните години, защото тогава бил моментът, но ние изчакахме най-подходящото време - да имаме най-добрия рейтинг, да станем от трите държави покрили Маастрихтските критерии. Когато има числени измерения, и боговете мълчат", похвали се пред журналисти премиерът Бойко Борисов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
1
 
8
 
! Отговори
AHA преди 11 години
Кой ги е купил? Банката на Ватикана Родшилд ли?
113
3
 
17
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Хвалиш се че си взел нов заем??? България става все по бедна и по задлъжнала --българският мотор бавно но сигурно гасне- парите на народа се изнасят от ЕРПтата Моловете и самите псевдобизнесмени и политически милиардери--всичко се скрива в чужбина -малкият бизнес умря защото е пряко свързан с вътрешното потребление--И НИЕ СЕГА ТРЯБВА ДА СЕ РАДВАМЕ НА ГЛУПОСТИТЕ НА ЕВРЕЙНА ШИМОН( С. ДЯНКОВ) СПУСНАТ НИ ОТ СВЕТОВНАТА ЕВРЕЙСКА БАНКА -ДА НИ ПРАВИ ПО БЕДНИ !!!!!
112
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само дето не отбелязва, че облигации в момента продават предимно финансово затруднени страни като Италия и Испания. Това е мазничък начин да се сдобиеш с пари, но банкрутирала икономика като нашата просто няма с какво да си ги избие. На политикономистите, подържащи ГЕРБ и с първи номер прическа - честито :))))
111
5
 
13
 
! Отговори
KOKO преди 11 години
Така започва фалита на една държава.ще започнат да връщат лихви с нови заеми.
110
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Голямо хвалене, когато взимаш заем! Когато го върнеш и оставиш 8 млрд. резерв, това е постижение. А това тук е само герберска некадърност.
109
1
 
6
 
! Отговори
139 преди 11 години
Лихва над 3% вече не съществува,освен да ги блокираш са 5 години
108
14
 
4
 
! Отговори
rossen.kulov преди 11 години
абе тези пари ако ги внесем в банка за 1 година лихвата ще е 5 % и ще сме напред пак :Д
107
7
 
3
 
! Отговори
rossen.kulov преди 11 години
възмутен няма нужда ти да коментираш понеже нищо не казваш...
106
1
 
11
 
! Отговори
TOTO преди 11 години
Мерси Pосен.Значи сме заложили облигациите за да вземем заем на 4%.Германия ААА взима заем на 1.6% докато Франция АА- на 3.9% .Добра афера е само да видим как ще и къде ще инвестират
105
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сетихте се. Това беше най-важната новина за деня... Ама за вчерашния ден.
104
4
 
17
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Абе ей...*** гербери...тая лихва ни е дадоха защото дефицита ни се покри на гърба на бг народа и най-вече на пенсионерите...и на не разплащането към хиляди бг фирми...имаме милиони скрит дефицит,и той беше скрит за да излезне на Дянков дефицита..а иначе голяма работа че обрече хиляди бг семейства на глад...
103
7
 
20
 
! Отговори
Маджаров преди 11 години
Горд съм,че съм Българин.Да им *** в устите и на Борисов и на Дянков
102
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересно ми е как ще обясни вожда липсата на интерес от страна на наши инвеститори при положение, че "бонуса" е повече от очеваден ? Мога да ви кажа веднага. Защото в България за съжаление няма вече бизнес. Има само един самовлюбен премиер и свитата недоносчета край него, които постоянно му дуднат, че той е най-великият вож в света. Никога не бих гласувал и за оня съсел Станишев или за командира Костов. Куфарите и да ме няма това не е държава а РМД.
101
0
 
4
 
! Отговори
НЕРЕЗА преди 11 години
Още нещо за гейберасткото спазване на закона:Нак. Кодекс Чл. 155б. Който склонява лице, ненавършило 14-годишна възраст, да участва ИЛИ ДА НАБЛЮДАВА действителни, виртуални или симулирани полови сношения между лица от еднакъв или различен пол или похотливо показване на човешки полови органи, содомия, мастурбация, сексуален садизъм или мазохизъм, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация. Чл. 158а. (Нов - ДВ, бр. 27 от 2009 г.) (1) Който по какъвто и да е начин набира или принуждава отделни непълнолетни лица или групи от такива лица да извършват полово сношение, блудствени действия, содомия, мастурбация, сексуален садизъм, мазохизъм или похотливо показване на човешки полови органи, се наказва с лишаване от свобода до шест години. (2) Ако от деянието по ал. 1 е получена имотна облага, наказанието е лишаване от свобода до осем години и глоба до десет хиляди лева
100
3
 
10
 
! Отговори
rossen.kulov преди 11 години
Облигацията е ценна книжа, вид заем. Взели сме заем с лихва 4 %.
99
2
 
10
 
! Отговори
rossen.kulov преди 11 години
И аз имам 2 милиона в джоба и като знам какви хора има, вече и вярват, че е така. хаха. Казали им има пари, доказателства никакви,но важното е да вярват на вожда на партията.
98
7
 
9
 
! Отговори
ГОНЕНЕ ДО ДУПКА преди 11 години
, Злобейте не наядени ***!! ХРАНИЛКАТА СВЪРШИ!! Вървете в СЕВЕРНА КОРЕЯ!!! АМИН......
97
5
 
2
 
! Отговори
TOTO преди 11 години
кой ще ми обясни що е облигация.Нищо не разбрах от тази статия
96
0
 
1
 
! Отговори
120 преди 11 години
Това беше за 109-Мухльото
95
6
 
11
 
! Отговори
rossen.kulov преди 11 години
Ей тук какви *** има не е истина. Е няма такива хора!! Вън комунистите. Абе няма вирус дето атакува само комунисти та да ги изтрепе най-после...

Спонсорирани публикации