България продаде облигации за 950 млн. евро

Премиерът: Когато числата говорят, боговете мълчат!
Обновена: 3 юли 2012 15:10 | 3 юли 2012 13:44,
251
България продаде облигации за 950 млн. евро
Снимка: Ройтерс

България издаде дълг за 950 млн. евро при доходност 4,436%, показва официално съобщение на Министерството на финансите. Цената на пласираните облигации е 99,182% от номиналната, а лихвеният купон 4,25% годишно.

Облигациите са били разпределени сред повече от 360 инвеститори, като подадените поръчки са надвишавали повече от пет пъти предложеното количество.

С привлечените средства ще се рефинансира държавен дълг, който падежира в началото на следващата година.

"Силната инвеститорска реакция и доброто участие в тази сделка показва кредитната сила на България, доказана от нейните стабилни макроикономически показатели и забележителния напредък по отношение на фискалната консолидация и финансовата стабилност. С настоящата емисия България впечатляващо се завърна на международните капиталови пазари след последното си явяване през 2002 г.", се казва в официалното съобщение на Министерството на финансите.

Интересен факт е, че български инвеститори не са били класирани.

Продажбата е извършена при доста по-висока за България цена, отколкото при емисиите, продавани на вътрешния пазар. На практика това означава, че ако инвеститори от нашата страна (пенсионни фондове, банки и други) са били допуснати до аукциона, то вероятно е можело да постигнем и по-добра цена.

Така на чуждите инвеститори е предоставен своеобразен бонус, като според анализатори той може да се разглежда и като успешна инвестиция в положителна репутация.

Традиционно при успешни емисии има спад на доходността (ръст в цената на облигациите) веднага след провеждането на аукциона. Това отваря пътя за нови емисии при по-добри условия.

В нашия случай търсене за облигациите има при 4,15-4,20%, а предлагането в момента е при 4%. Интересното е, че търсенето при доходност от 4,15-4,20% се е появило още вчера на обяд, преди предлагането да приключи.

Оставянето на печалба в инвеститорите ще им остави едно добро усещане от България и при следващия аукцион те ще развържат кесиите си по-лесно.

"България стои много стабилно и това е един прекрасен отговор на цифрите на Станишев, Орешарски, Костов, на всички, които ни притискаха да проведем тази сделка предишните години, защото тогава бил моментът, но ние изчакахме най-подходящото време - да имаме най-добрия рейтинг, да станем от трите държави покрили Маастрихтските критерии. Когато има числени измерения, и боговете мълчат", похвали се пред журналисти премиерът Бойко Борисов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
7
 
5
 
! Отговори
aristotel преди 11 години
ТИХО партия ГРОБ слуша и слухти. И да лаеме и да си блъскаме главите все тая на тея не им ПУКА за българския народ, а и те не са българи. Всички бизнесмени са ГРАЖДАНЕ на СВЕТА. правят си парички тук харчат ги в чужбина и си купуват имоти и си се премастват там а от тук само скубът. накратко при татко Тошко овцете нараснаха до 9 милиона при БАТКО вече сме около 6 и ако искара още един мандат ще намалеем до 5 милиона и познайте колко от тях ще са ПЕНСИОНЕРИ и *** - това да ви е за домашно :-)
133
5
 
5
 
! Отговори
до 163 преди 11 години
Росене,мамин *** герберски.Ся с нов ник ли си бе мойто момиче?*** се със стария,сите те видеха ква си куха герберска лейка:))))
132
2
 
7
 
! Отговори
до 157 преди 11 години
Жалко,че *** и бащата ти от срам са ти спестили колко си ***.
131
6
 
5
 
! Отговори
Росен Кулов е пич! преди 11 години
Росен Кулов е най-големият пич в сайта, а вие, които го обиждате, сте плъхове!
130
2
 
8
 
! Отговори
до 160 преди 11 години
Той Роската Кулов не е момченце!Той на мама и тате момичето:)))) не виждаш ли,че е току що се връща от гхей-парада:))))
129
0
 
1
 
! Отговори
до 160 преди 11 години
п.с. editкоментатори*
128
1
 
10
 
! Отговори
do rosen kulov преди 11 години
освен, че си измежду най-глупавите коментароти, които съм видял тук , си и изключително противно момченце, на което с удоволствие бих му лепнал един шамар! Как можа да кажеш това за слагане на тези пари в банка ?!? Ти имаш ли представа колко голяма глупост написа ?
127
3
 
8
 
! Отговори
До 150 преди 11 години
Хахаха, какъв излишък бе, селски ? Нещо си се объркал. Има едно негро в Зимбабве на име Мугабе. Той правеше същите простотии като Бойко - "реформи", ала-бала... След 5 години страната му стигна 271 000 000 000 000 % инфлация, 90% от населението остана без работа и средната заплата стана 6 цента на месец. И пак си имаше една маса от негроци, дето го хвалеха колко е велик...същото и тука. Ходи си прави тия стойки-чалъми в селското диско с Милко като фон и не се прави на икономист, потник смешен.
126
2
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Защо когато Герб взе властта Дянков не каза ЧЕ ЛИПСВАТ 2 МИЛИАРДА ЛЕВА ОТ ХАЗНАТА????? ЗАщО НЯМА ОСЪДЕНИ!!! ЗАщОТО ГЕРБ Е С ЦВЯТ ЛАЙНЯНОЖЪЛТОЧЕРВЕН !!!!!!
125
19
 
10
 
! Отговори
ДО ХЕЙТЪРИТЕ В САЙТА преди 11 години
ТУКА ВСИЧКИ ДЕТО ПЛЮЯТ ПО Г-Н БОРИСОВ И ГО ОБИЖДАТ СА СОЦИАЛНИ ДЕГРАДАНТИ. АУТСАЙДЕРИ ОТ ТИПА НА УБИЕЦА АДРИАН, КОЙТО УБИ НИКИ. ***, БЕЗ РАБОТА, БЕЗ ЦЕЛ В ЖИВОТА. С НИСКА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ И ЕДИНСТВЕНА РАДОСТ ДА СИПЯТ КАТО ПЛЪХОВЕ ОБИДИ И ЗАРАЗИ. ПЛЮЯ НА ВАС И НА ВАШАТА ПОШЛОСТ!ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ И БОЙКО! ДОГОДИНА ОЩЕ 4 ГОДИНИ ДОВЕРИЕ ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!
124
7
 
5
 
! Отговори
реалист преди 11 години
Опааа , едни 1.9милиарда лв. не достигат на БГБ /бай *** от Банкя/ да закърпи бюджета.Вярно че резна лента на едни 32км магистрала , ама тя струва около 132млн.лв.Май другарите гербери ще фалират държавата преди гърците.Цялата икономика отива на съсипия , а бюрокрацията и администрацията се възпроизвеждат с бесни темпове.
123
9
 
8
 
! Отговори
до Росен Кулов преди 11 години
Ей ***,мноо ти е грозен фейса бе.Ти да не си излязъл от конкурса "По-*** гербер".Фекал герберски,ако те барна,после щти преправят фейса на пластичен хирург!
122
5
 
12
 
! Отговори
Aaz преди 11 години
Уникално - влизаме заем и генерираме дълг, за да си платим дълговете. Най-смешното е че мутрата-премиер се хвали с това!
121
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мда, СерГей, Доган и Ко. оставили 8 милиарда. И един мармот ги увил в Станиол.
120
1
 
4
 
! Отговори
Мдааааа....... преди 11 години
Досега заемите ги заръчваха и разпределяха БЕСНИТЕ , а ги плащахме ВСИЧКИ . А сега , трета година ,........мъкаааааааа.
119
2
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
дЪРЖАВАТА НЕ ПРОИЗВЕЖДА НИщО -тя е само един консуматор,,,няма икономика.няма производство .. няма пари в хазната -Дянков взима парите за здраве и ги дава за пенсии взима парите за пенсии и ги дава за мисии в Афганистан -пари отиват за "бедните" индианци(роми) икономист от сорта -взимам от пълната чаша и преливам в празната-но накрая от много преливане течността свърши ?? Армията е пред фалит.И всичко това на фона на 2 милиарда неплатена лихва за тази година по външният дълг на България ?????
118
16
 
11
 
! Отговори
rossen.kulov преди 11 години
Ей *** стига с тези 8 милиарда резерв бе. На вас да не ви кажат някоя простотия и да не се вържете. Имало 8 милиарда ама друг път. България за първи път тази година е с излишъл за първите няколко месеца. Така,че дерзайте.
117
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лошото е, че маастрихтските критерии и макроикономическите показатели не могат да спрат *** да пльока по 20 чавета и България да се ***. Не всичко е цифри. Обществото е нещо много по-сложно от икономиката. А обществото е болно, разединено, недоволно, но кво ти пука - важното, е че Бойко винаги е доволен от себе си.
116
4
 
18
 
! Отговори
Дрън-дрън преди 11 години
Тиквуня съвсем е опоскал резерва и празните му приказки никого не топлят.Ако ще погасява дълг в началото на 2013 , защо продава облигации сега?Цялата пара на мърлявото правителство отива за свирката, останалото са лъжи за наивници!!!
115
5
 
22
 
! Отговори
чочо преди 11 години
Много пинизчийски лафове, а значи само едно - България взема заем. Парите са свършили и задлъжняваме.

Спонсорирани публикации