Ланс Армстронг ООД

Как шампионът успя да обърне допинг скандал във възможност за развитие на марката си
Обновена: 5 сеп 2012 20:58 | 5 сеп 2012 20:48, Бойчо Попов
13
Ланс Армстронг ООД
юАрмстронг е обичан и от феновете, и от спонсорите. Снимка: Ройтерс

Световно известният седемкратен шампион на "Тур дьо Франс" Ланс Армстронг съобщи, че отказва да продължи съдебната битка срещу Американската антидопингова агенция (Usada) по повод обвиненията в употреба на забранени вещества.

Преборилият се с рак колоездач обяви, че макар и да е невинен, иска да продължи живота си, да се фокусира върху семейството си и да се посвети на борбата с рака. Той твърдо отказа да участва в „пристрастния и нечестен процес“, пише Bloomberg Businessweek.

Наказанията и глобите, които предстоят да бъдат наложени на стортиста, ще бъдат солидни – вероятно анулиране на седемте титли от обиколката на Франция, включително връщането на наградни фондове на стойност 7 млн. долара; конфискуване на бронзовия медал от Олимпиадата през 2000 г. и доживотна забрана за участия в професионални колоездачни състезания.

Цената, която американският спортист трябва да плати, е солидна, но алтернативата също не е розова.

Продължението на процеса най-вероятно щеше да включва свидетелски показания относно употреба на тестостерон и кръвен допинг EPO, забранено кръвопреливане и заговор за прием на допинг вещества от целия отбор.

Армстронг реши да приеме глобите като „по-малкото зло“ в опит да органичи отговорността си, както всяко голямо предприятие би направило, дори и да се наложи да понесе удар върху имиджа си.

Вместо да му донесе публично презрение обаче, отказът на Армстронг предизвика симпатии, публична подкрепа, а дори и негодувания от неговите фенове и спонсори. Не само че имиджът му изглежда непокътнат, но бившият колоездач спечели от скандала в чисто финансово отношение.

В деня след направеното изявление Фондацията на Ланс Армстронг, базирана в Остин, Тексас, отбеляза изненадващ скок в даренията (близо 25 пъти над средните дарения за ден) и продажбите на жълти гривни (510 поръчки срещу 77 от предишния ден).

Всички големи спонсори на Армстронг от Nike, RadioShack и Oakley до Trek bicycles и Michelob Ultra заявиха, че ще спазят договорите си с него.

„Късметлии сме да имаме толкова добри партньори, които подкрепят Ланс не само защото може да им помогне с популяризирането на марката им, но и защото вярват в идеите му“, каза дългогодишният агент на Армстронг Бил Стейпълтън.

Той разкри, че спортистът е на път да сключи нов договор с голям спонсор и че след 5 години вижда всичките настоящи партньори все още зад гърба на Ланс. Дотогава той сигурно ще е събрал 1 млрд. долара за фондацията.

Питате се как успя Ланс Армстронг да обърне допинг скандал в потенциална възможност за развитие на марката си? Отговорът е прост. Той спечели PR войната, изкарвайки Usada и главния ѝ изпълнителен директор Травис Тайгарт фанатици, а него самия – жертва на таен заговор.

Втората част на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
gruh преди 11 години
Всички са зобили, но Ланс пак биеше - т.е беше най-добрият. Не е нормално да се накзават спортисти с толкова задна дата. Редно е да им се спират правата и да се отнемат само титлите в първенствата, в които доказано са употребили.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
da be himikyt e strong,abe ei , nasite, abe vie pi4ove imate li si napredstava kakvo e tova rak na testesite,be? tova ne tasak rabota. abe poglednete profila na Nen4o Hristov, karal 50 godini predi tozi "pobedite" razlikata e 4e Nen4o ima po4ti dva pati po golem grden kos, 4e probega na mira e bil blizo dva pati po-kas i 4e Nen4o ne si e pravil s tai rabota tasak ami e trenira iako i e karal iako. K A R A L!, a ne lekuval za tasak ot rak s tasaci
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
в тоя спорт без химия не става, вижда се всеки ден във Вуелтата сега, но да се връщаш сега назад и с нови методи да хващаш в миналото незабранени вещества не знам колко е редно, или пък само по свидетелски показания без фактичекси доказателства да осъждаш някой пак не ми се вижда редно, всички са тествани по един начин, сега защо не приложат същите методи и срещу останалите а само срещу Армстронг, това ми прилича на уичхант, за това хората се ядосват, че само Армастронг се обвинява по този начин
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как да разбираме това: "Вместо да му донесе публично презрение обаче, отказът на Армстронг предизвика симпатии, публична подкрепа, а ДОРИ И НЕГОДУВАНИЯ от неговите фенове и спонсори"? Грамотни както винаги!
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е открита никаква положителна проба във всичките тестове които са му правени,а те са стотици,това са фактите. Остава само законът на "моята дума срещу твоята" което важи във САЩ,демек всяко малко и злобно човече със власт може да манипулира и повдига скандали и обвиниения..да обвинения ,защото факти все още няма!. И какво означава че Usada отне титлите на Армстронг....това е все едно Seiko да не признае рекорда на Болт щото са го измерили с Omega..примерно....!
7
7
 
2
 
! Отговори
. преди 11 години
аз не мога да разбера как може хората да го подкрепят преди да знаят или не дали обвиненията срещу него са верни ...кво ме грее , че бил супер спортист ако всичко което е постигнал е било чрез допинг....няма уважение за такива *** ....
6
8
 
7
 
! Отговори
Гошу преди 11 години
НАЙ-ДОБРИЯ ХИМИК ПРИ ВЕЛОСИПЕДИСТИТЕ.
5
1
 
3
 
! Отговори
разумен преди 11 години
Освен, че тази статия казва че ПР му ефективен по нищо друго не изглажда , че е така.Парите от фондацията му не са негови , а спонсорите ще постъпят с различен стандарт. Спомнете си как те постъпиха с Тайгър Уудс, при положение че неговия скандал не беше дори спортен и те не биваха да взимат отношение. съмнявам се че ще му дадат и на него некви пари
4
7
 
12
 
! Отговори
ппанцхо преди 11 години
Велик спортист.Книгата му ме подкрепяше в трудни моменти.
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това ще се изучава по ПР дисциплините в универтитетите. Как от нещо супернегативно да извлечеш ползи и да го обърнеш срещу тези, които те калят.
2
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Подкрепям го!!!
1
17
 
42
 
! Отговори
С теб сме преди 11 години
Ланс е един от великите спортисти на нашата ера...

Спонсорирани публикации