Грузия е потресена от кадри на издевателства над затворници

Ресорният министър подаде оставка
Обновена: 19 сеп 2012 14:59 | 19 сеп 2012 13:43, Елка Василева
15
Грузия е потресена от кадри на издевателства над затворници
Протест в грузинската столица Тбилиси. Снимка: Reuters

В Грузия избухна скандал, след като бяха разпространени кадри, показващи жестоко отношение към затворници, предаде Би Би Си.

Кадрите, заснети със скрита камера в Гълданския затвор в Тбилиси, бяха разпространени вчера от министерството на вътрешните работи и показани по грузински опозиционни телевизионни канали.

Както предаде Интерфакс, на тях се вижда как охраната насилва затворници с гумени палки и метли. Има и кадри, на които двайсетина надзиратели се редуват да бият затворници по ръцете и краката.

Видеото е било предоставено от бивш служител на затвора, който избягал в Белгия. В разговор с телевизия ТВ-9 той твърди, че затворниците са били измъчвани по пряка заповед на шефа на МВР Бачо Ахалая и че министърката, отговаряща за изтърпяване на наказанията, Хатуна Калмахелидзе, е знаела за изтезанията, каквито били използвани и в други затвори.

След излъчването на записите в големите грузински градове - Тбилиси, Батуми, Поти и Гори - бяха организирани големи протестни акции. Пред местните затвори се събраха роднини на изтърпяващите наказания. Представители на опозицията и на обществени организации поискаха оставки и започване на разследване срещу министрите на вътрешните работи и на затворите.

Тази сутрин министърката Хатуна Калмахелидзе съобщи, че е депозирала оставката си, предаде ИТАР-ТАСС. Преди това по обвинения в "нечовешко отношение към затворници" в Тбилиси са задържани трима служители от системата на затворите.

Грузинският президент Михаил Саакашвили в специално телевизионно обръщение обеща да накаже всички виновници. "Станалото в Гълданския затвор е нарушение на правата на човека, на правата на затворниците", заяви Саакашвили. Той увери, че повечето от виновниците вече са задържани и ще бъдат съдени, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Тва ако стане в Бълг преди 11 години
Тва ако стане в България, никой няма да подаде оставка, РазБойко ще обвини тройната коалиция, и ще потупа Цветанов по рамото
9
0
 
2
 
! Отговори
В Авганистан преди 11 години
В Авганистан американците пикаят върху тях
8
0
 
0
 
! Отговори
8 преди 11 години
Сигурно им пускат ток по три пъти на ден да ги разтриса
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ама какво стана бе нали беше уж свободна демократична държава а НаАкашвили беше демократичен лидер ,ква стана тая------------------ Защо, къде виждаш нестиковка?
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е безобразие ! Затвор за виновните, да видят хубоу ли е.. из*оди
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ако тук някой милиционер изнесе такива данни него ще обвинят и той ще е потърпевш накрая
4
1
 
24
 
! Отговори
Сокол преди 11 години
В нашите затвори е същото, и надзирателите са дилъри даже:))
3
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Демокрацията си е вид насилие.Оплакваме се на нашата Попова , оплакваме се че ни крадат и т.н .тя ни казва че няма да се повлияе от нашето УЛИЧНО мнение .. ХаХа кой в България ще си подаде оставката ??
2
10
 
27
 
! Отговори
IQ147 преди 11 години
ТАКА Е В "ДЕМОКРАТИЧНИТЕ" ЩАТИ НА САЩ!
1
10
 
36
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
а ама какво стана бе нали беше уж свободна демократична държава а НаАкашвили беше демократичен лидер ,ква стана тая МУХАХАХАХАХАХААХ