"Сайга" – по-малкият брат на "Калашников"

В САЩ харесвали руските автомати
Обновена: 5 окт 2012 15:22 | 5 окт 2012 13:13, Елка Василева
230
"Сайга" – по-малкият брат на "Калашников"
Все повече американци си набавят руско стрелково оръжие. Снимка: архив, Reuters

Едно руско стрелково оръжие тръгва по стъпките на легендарния "Калашников". До момента са произведени 100 млн. бройки, като повечето от тях са били продадени не другаде, а в САЩ. Хората там явно обичат руските автомати, пише Дойче веле.

Наричат град Ижевск "оръжейницата на Русия". Това е градът, в който се намират заводите, произвеждащи легендарния автомат "Калашников". С него са въоръжени не една и две страни по света, цели армии дори и безчет бунтовнически организации. Напоследък обаче немалка част от продукцията на Ижевските машиностроителни заводи (ИжМаш) поема по доста необичаен път - към САЩ.

По-малкият брат на "Калашников"

Все повече американци си набавят руско стрелково оръжие. Търсенето в САЩ е толкова голямо, че от около 2 години насам заводите в Ижевск работят почти изцяло за гражданския сектор. Продажбите в САЩ на оръжия от марката "Сайга" бележат ръст от 50 процента, твърдят от руския завод-производител.

"Купих си една "Сайга" само поради това, че е произведена в Русия, а и защото е по-малкият брат на Калашников", разказва пред "Ню Йорк таймс" Джош Лаура от Меривил, щата Тенеси. "Няма по-надеждно оръжие от това", добавя бившият морски пехотинец, който сега се занимава с монтирането на гаражни врати.

Продажбите на американския пазар са изключително важни за Ижевските машиностроителни заводи. Откакто търсенето на автомати "Калашников" за военни цели спадна значително, заводите в Ижевск се борят за оцеляването си. Автоматът "Сайга" има същите онези достойнства, които навремето превърнаха "Калашников" в едно от най-търсените огнестрелни оръжия - той е надежден и сравнително евтин. Досега са произведени 100 милиона бройки - на всеки 70 души от световното население се пада по една "Сайга".

Качество Made in Russia

Американските оръжейни ентусиасти ценят руските автомати не само поради факта, че те са "участвали" в повечето знакови въоръжени конфликти, но и защото руският автомат е едно изключително качествено оръжие. "Благодарение на универсалното си приложение той превъзхожда всичко останало, което се предлага на пазара", казва електротехникът Тери Сандлин от щата Индиана, който се е сдобил с цели три автомата "Сайга". Междувременно на американския пазар се купуват почти толкова руски оръжия тип "Калашников", колкото заводите в Ижевск продават на руската армия и руската полиция, взети заедно.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 210 Ами като стреляш с боеприпаси на 30 години ще засича. Калашника е доказано едно от най-надежните огнестрелни оръжия правени до сега. Опитваш се да опровергаеш това ли? ***.
210
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Глупости. Казах вече, два пъти съм виждал Калашник да засича и то при съвсем стерилни условия - чисти и смазани, току що извадени от оръжейната. Тези пропагандни простащини, че можеш да го напълниш с пясък и да стреля, ги разправяйте на баба си.
209
0
 
1
 
! Отговори
до славянин преди 11 години
Прав си,но това е сега.Като се вземе под внимание ресурса,който различните държави могат да вложат към конструктурските бюра изразен най-вече като финансиране и възможност за дърпане на мозъци от цял свят,бъди сигурен,че и тези му качества ще отстъпят!
208
2
 
2
 
! Отговори
до 224 от славянин преди 11 години
Само че не го превъзхождат по надеждност т. е. по функционалност при всякакви метеорологично-климатични и полеви условия, а това за всяко оръжие, каквото и да е то, е най-важното качество! Като сложим и факторът цена - става ясно кое е най-доброто стрелково оръжие!
207
7
 
4
 
! Отговори
до resistanse преди 11 години
Не само м16А4 и м16М4 ,а още много други оръжия белгийско, израелско и др.превъзхождат АК по показатели като скорострелност,групираност начална скорост и съответно дулна енергия!Трябва да си кон с капаци за за твърдиш обратното!
206
1
 
7
 
! Отговори
славянин преди 11 години
Интересно, ако САЩ не крадяха мозъците на целия свят от последния век и половина насам къде ли щяха да са сега!? С тяхното чернокожо население може би някъде на нивото на Нигерия (без да имам нищо против Нигерия)!
205
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На български се каза "лиценз", а не "лицензия. И когато се научите да ДОРАЗВИВАТЕ като Тойота, тогава ще си отваряте човките. Засега само тъпо копирате.
204
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А АЗЛК се разшифрова като "Ах Защо Ли те Купих"., нали знаеш. Глас народен - глас Божи!
203
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами да бяха ДОРАЗВИЛИ напълно легално закупения Форд модел 1928 г. И да излязат и да кажат гордо - ние не правим нови неща, а ДОРАЗВИВАМЕ. Но аз досега не съм чул такова нещо - все руснаците били в основата на нещата.
202
3
 
5
 
! Отговори
до 216 преди 11 години
"Москвич " съществува много преди войната под името "КИМ".Като лицензията на конвейра е закупена напълно легално от Форд през 1928 г."Опел" пък "копират",внедряват много модели на собствениците си от "Дженеръл Мотърс"."Тойота" започва славната си история след войната с лицензирани платформи на " Фолксваген" и на други автопроизводители.Всеки инженер-конструктор би се изсмял на всички новопръкнали се патентовъди,които не не са и чували за техническо задание
201
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В крайна сметка Сайга ли е най-добрата карабина, та толкова я купуват?
200
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
SLR производство на "Арсенал"
199
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре, германците са направили Опел Кадет, а руснаците са ги победили във война, демонтирали са завода, закарали го в Москва, почнали да произвеждат Опел Кадет под името Москвич, а после го ДОРАЗВИЛИ. Евала на руснаците! Също, руснаците пленили Хуго Шмайзер, а после ДОРАЗВИЛИ неговия автомат... (е, с негова помощ, разбира се, но заслугата е на руснаците). Евала!.
198
0
 
1
 
! Отговори
хахаха преди 11 години
та така-един човек нещо е направил,създава се базов модел и ОТТУКА НАТАМ отделния производител си прави неговите подобрения-и СЕ СЪЗДАВА НОВ МОДЕЛ!А между другото има т.нар. ПАТЕНТ и ако го ползуваш,се плаща и това нещо се спазва ВЪПРЕКИ враждите,както законът за дипломатите,червения кръст червения полумесец...Така че приказките на пъпчивците,дето се ровят в писанията на журналята-къде платени,къде неграмотни са си ПРАЗНИ приказки на безмозъчни деца.По- долу един е писал ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ МИСЛИ!
197
2
 
2
 
! Отговори
хахаха до 207 преди 11 години
ако той е маймун,то ти си куха кратуна-даже семки нямаш-НТР-научно техническо разузнаване означава-ако някое гербълъче не знае кво е-да пише ще му кажа.Всеки краде,НО НЕ ВСЕКИ МОЖЕ ДА УСЪВЪРШЕНСТВА откраднатото,или да го доразвие.Същата работа е да кажеш,че различните телевизори са крадени от тоя дето е конструирал ТВ приемник.Същата работа е и за човека ,ушил първия панталон,сглобил първата каруца,първия ДВГ.ПЪРВИЯ РЕВОЛВЕР,и така-полк.Сам Колт е доразвил идеята -това прави ли го КРАДЕЦ?
196
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Казанлък се произвежда същата версия
195
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Едно руско стрелково оръжие тръгва по стъпките на легендарния "Калашников". "Едно? "Сайга" има повече разновидности отколкото Калашников, като повечето от тях са с доста по-сериозни показатели от АК. АК е чудесно и безотказно стрелково оръжие, но "Сайга" е няколко класи по-добро! Браво на руснаците!
194
1
 
6
 
! Отговори
zezo преди 11 години
Имам Сайга много е добра
193
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"По- малкия брат?"... Всъщност Сайгата е по- големия брат... ;)
192
3
 
3
 
! Отговори
resistance преди 11 години
Има ли боен дух и висок морал, въоръжение няма особено голямо значение. Единственото превъзходство на м-16/м-4 над АК се дължи на въздушното превъзходство. :)

Спонсорирани публикации