Около 200 хил. може да загубят работата си догодина

Безработицата до края на 2012 г. ще расте, сочат прогнози
19 ное 2012 13:15,
147
Около 200 хил. може да загубят работата си догодина
Снимка: БТА

След като за последните четири години близо 400 хиляди работни места бяха закрити, през 2013 година се очаква още около 200 хиляди души да изгубят работата си.

Това разкри пред Investor.bg бившият шеф на Националния осигурителен институт (НОИ) Йордан Христосков, който посочи, че според плановете на правителството, заложени в бюджета за следващата година, би трябвало да бъдат разкрити едва 12 хиляди нови работни места. Според експерта това е много тревожен факт, като се има предвид закритите досега 400 хиляди.

Христосков изрази опасения, че към момента все още работят предприятия, които агонизират и работещите в тях около 200 хиляди души, всеки момент могат да бъдат освободени. През последните месеци сериозно социално напрежение имаше в няколко големи предприятия, свързани със съкращения и неизплащане на възнаграждения. След ОЦК-Кърджали подобни проблеми възникнаха във ВМЗ-Сопот и завод Арсенал.

Христосков очерта и мрачна картина за равнището на безработицата догодина. Прогнозите, които управляващите дават за равнището й през 2013 година според него, са обезпокоителни. Реалната безработица в България е значително по-висока от прогнозираната в проектобюджета за 2013 година, смята експертът. Реално нивото й е около 15%, призаложено равнище от 10,3 на сто в проекта за бюджет за 2013 година. 

Заложената прогноза е в противоречие и с очакванията на министъра на труда Тотю Младенов, който преди дни заяви, че очаква повишаване на безработицата до края на годината и задържането й през следващата.По последни данни на агенцията по заетостта към края на октомври безработицата в страната е 11%, а прогнозата на министър Младенов е до края на 2013 година равнището й да достигне 11,5 на сто.

Веднага министърът успокои, че през следващата година няма да има ръст на безработицата в страната и че през 2013-а година основна цел на социалното министерство е да задържи безработицата на ниво от 11-12%.
Бизнесът обаче е песимистично настроен за заложеното равнище на безработицата през 2013 г. От две големи бизнес организации – Българската стопанска камара и Асоциацията на индустриалния капитал изразиха сериозни съмнения, че планираното ниво на безработица от 10,3% догодина ще се постигне.

Изпълнителният председател на камарата Божидар Данев смята, че управляващите имат твърде оптимистично очакване за безработицата при предвиждан ръст на БВП от 1,8% за 2013 година. Данев смята, че за да се състои този ръст на заетостта, БВП през 2013 г. трябва да е поне 3,5%, а такъв не се очертава.
Прогнозата на председателя на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев е, че безработицата ще продължи да се увеличава и догодина, макар и с по-бавни темпове, като нивото й ще се задържи над 12%.

За възможността още хора да изгубят работните си места споделят и от агенцията по заетостта, чиито прогнози за заетостта догодина са изключително тревожни. Преди дни изпълнителният директор на агенцията Камелия Лозанова посочи, че очакванията на държавната агенция за следващата година са за намаляване на броя на заетите и задържане ръста на безработните, включително при младежите. По отношение на заетостта се предвижда и запазване и на диференциацията по региони.

Наред с това се очаква увеличение на неактивните лица на пазара на труда - тези, които не търсят работа и не се регистрират в бюрата по труда, както и нарастване на обезкуражените, които са продължително безработни повече от две години. Лозанова посочи още, че се очаква към тях през следващата година да се влеят и много съкратени през 2011 и 2012 година. Това ще бъдат хората, чиито периоди на получаване на обезщетения за безработица изтичат.

И бизнесът, и управляващите са наясно, че страхът от безработицата, който беляза миналата година, се изостри през настоящата, а за следващата 2013 година се очертава нова негативна тенденция - почти нулевите очаквания за разкриване на нови работни места, които да компенсират растящия брой на закриваните.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нещата няма да се оправят - много хора, малко ресурси. Затова няма икономика и работа.
130
1
 
10
 
! Отговори
БПФ преди 11 години
В много държавни предприятия работниците бачкат ангария и не получават заплати месеци наред, защото "няма пари", много частни фирми са пред фалит, защото правителството не им плаща за договорени и изпълнени държавни поръчки, защото "няма пари" - но по над 3 МИЛИАРДА на година за хрантутенето и развъждането на ***, правителството винаги намира !!! Всички вие знаете колко хора чакат с месеци заплатите, но да сте чули *** помощи да закъснеят и с един ден?Долу борисов, долу ГРОБ !!!
129
1
 
2
 
! Отговори
БПФ преди 11 години
Какво чакаме още бе, та не свалим от власт българоубийците ГРОБ и не набием празната кратуна на борисов на кол?
128
2
 
4
 
! Отговори
az преди 11 години
XOPA DOGODINA TAZI DOLNA KRADLIVA PAPLA4 GERB 6TE GI IZMETEM
127
2
 
14
 
! Отговори
щраус преди 11 години
ГЕРБ заминавайте си с дълбоко заровени глави
126
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
20% безработица ,по-голямата част от работещите в провинцията и по- специално малките градове със заплата 200-300 лева, в областните градове -500- 600 леваи в София от 700 до 1200 лева с малки изключения . Е тва ако е европейска страна...
125
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
трябва да се национализират ЕРП-тата, добивът на злато,телекомуникационните компаниии всички годни и печеливши предприятия .И най -важното да се управляват адекватно
124
1
 
19
 
! Отговори
до 134 преди 11 години
Не аз, а ти си ***. Като имаш компютър най-вероятно знаеш как да търсиш информация. Хайде провери в кои европейски страни няма държавен сектор. И ще те светна малко - провери за Австрия. 40% от промишлеността е държавна. Да не би тия предприятия да са на загуба бе, *** син. Всъщност най-малък е държавният сектор в БГ. Едно предприятие губи от лошо управление, а не защото е държавно.Я ***, кажи, като е толкова добро частното, защо половината от приватизираните /разбирай айдушки присвоени/ предприятия бяха нарязани за скрап? И не ми казвай, че като са били строени през комунизма са били лоши, защото между тях имаше и яко печеливши. И още нещо. В Турция като работиш 20 години и получаваш пенсия. ДОБРА!!!!!В БГ работиш 40 години и получаваш ..... Щях да напиша пенсия. Получаваш някаква мизерна сума, която наричат "пенсия". Хайде сега в Гугълчето провери колко % от турските пенсии се формират от работата на държавни предприятия.ТЕ ГУБЕЩИ ЛИ СА БЕ, ***!!!пп. И не съм турчин. Само ти давам пример, който лесно може да се провери.
123
2
 
11
 
! Отговори
ГЕРБ=БСП=БКП преди 11 години
Как 20%?Много повече е безработицата,но те не броят тези дето не ходят да се регистрират и да им се молят за помощи.Най-наглото е,че дори да се мъчи някой сам да прави бизнес,веднага му пращат НАП,полиция,митници,инспектори и все такива чантаджии дето могат да глобяват.Целта е да няма дребни частници,защото комунистите частно не търпят!Те си знаят монопол и план!Конкуренция не искат,защото всички фирми са на някой дето им плаща рекет.Искат да има безработни,за да им работят за малко пари!
122
1
 
4
 
! Отговори
до 131 преди 11 години
Какви 5 - 7%? Сигурно само прикритата безработица е повече от тая цифра. За работещите безработни също не си прав. Беше то преди. Преди десетина, че и повече години.В кой свят живееш?
121
15
 
2
 
! Отговори
до глупака 120 преди 11 години
Тъпчо, ти сигурно си от герб, или си бил/си милиционер? А покажи ми къде си видял държавно предприятие с печалба?! Държавното е ничие, затова няма да видиш - кой да го управлява, продукти, пазари, кой-чиновниците ли? За справка - а вземи печалби от БДЖ, Пощите, НЕК, Терем, това от сегашните. А в миналото - хиляди знайни и незнайни държ. предприятия, които ако не бяха приватизирани, сега всички щяхме да се чудим откъде да им намерим пари за заплати, а ти ми говориш за печалби. ***!
120
9
 
3
 
! Отговори
ха преди 11 години
Ама Вие сте направо дървени кратуни. Напишете какво е откраднало ГЕРБ-а, какво е откраднал ББ и неговото обкръжение, с точни неща и цифри, защото това което се лае тук, е нищо повече от говорене и нищо повече. Дайте факти и случай, сезирайте ЕС и Страсбург и тогава ще Ви повярвам. До сега непрочетох някъде ЕС спира парите на ББ защто о краде, Прокуратурата повдигна обвинение на ББ или негов приближен, но ПРОЧЕТОХ, ЗА ВСЕКИ ОБЛАЖИЛ СЕ ПРИ ББ, ДА Е уволнен и подведен под отговорност.
119
14
 
3
 
! Отговори
Аз съм преди 11 години
А колко безработни работят, половината. Така че стига с това безработни, истинските безработни са около 5-7%, другите работят на тъмно и са регистрирани в бюрата и не само.
118
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До CA. Разбирам те напълно. Аз сьм все още млад и сьщо като теб искам да живея. Но да се сблъскаш с реалността не означава само да си политически активен. Означава да помагаш на тези с провесените носове, означава да спираш на печеходни пътеки, да даваш пример, да пазиш дома,историята и традициите си. Означава да тежиш на мястото си.
117
3
 
9
 
! Отговори
ионела преди 11 години
Докога ще се премълчава реалната цифра на безработните?Кой ще се осмели да я сметне?Сигурна съм,че клони към 20%.Колко изобщо е трудоспособното население към момента?Никой не ще да каже,защото в тази държава работещите са много малко,по-голяма част от тях са в непроизводителни сфери,пенсионерите са много и тепърва ще растат...жална ни майка,и управляващите и тези и онези се правят,че не го знаят!!!!!!!!
116
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
KAKVO NAPRAVI GERB ZA 3.6 UPRAVLENIE? EDNO NI6TO NO GLADA, OT4AQNIETO I BEZIZHODICATA SA NAVSQKUDE. AKO BORISOV BE NAPRAVIL TAKA, 4E DA PLA6TAME KAKVOTO PITREBQVAME PRI VODATA, PARNOTO, TOKA, AKO CENITE NA GORIVATA NE SA SPEKULATIVNI, KAKTO I NA HRANITE, BIH GLASUVAL ZA TQH. NO BORISOV ZAPO4NA DA ZABOGATQVA DA UREJDA SVOI NA HUBAVI MESTA, DA IZZEMVA USPE6NIQT BIZNES I ETO MANDATA SVUR6I. ZA HORATA SAMO GOLI DUMI I OBE6TANIQ. CVETANOV KAZA, 4E PRI VTORI MANDAT 6TE STAVAT 4UDESA.DA, NO OT BEDNOST!
115
1
 
6
 
! Отговори
4efo преди 11 години
До 124: Милена с този правопис ти трябва да си клиент на Бюрото, а не негов служител!
114
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на ГЕРБ!!! Още един мандат и жив човек няма да остане.
113
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ахаааа... Аз чак сега разбрах, че тия, дето не бачкат, но не са регистрирани в бюрото по труда не били безработни. Те били "неактивни". Слава Богу! Защото ако бяха безработни, безработицата щеше да е над 20%.ДЕМАГОЗИ !!!
112
5
 
7
 
! Отговори
Милена преди 11 години
В нашето Бюро по труда са назначили човек ,които няма качествата даже и налидер .Просто с достоинство мога да заява ,че този човек които е от две години директор на тази инстинуция просто трябва да си отстъпи мястото на по можещ човек .Има такива хора ,които могат да управляват такава интитуция като Бюрото по труда в нашият град .

Спонсорирани публикации