Палестинската автономия с по-висок статут в ООН

Общото събрание прие резолюция с голямо мнозинство
Обновена: 30 ное 2012 14:58 | 30 ное 2012 07:46, Елка Василева
144
Палестинската автономия с по-висок статут в ООН
Палестинците в Рамала празнуват. Снимка: Reuters

Общото събрание на ООН одобри с голямо мнозинство резолюция, с която се повишава статутът на Палестинската автономна власт от общност в държава-нечленка.

Документът беше приет със 138 срещу 9 гласа и 41 въздържали се. Три страни не участваха във вота. Франция, Русия и Китай гласуваха "за", докато САЩ гласуваха против, а Великобритания се въздържа. Сред 41-те въздържали се страни бяха България, Германия, Австралия, Босна, Хърватия, Черна гора, Южна Корея, Румъния, Словения, а сред гласувалите "за" - Австрия, Белгия, Кипър, Дания, Египет, Финландия, Гърция, Ирландия, Италия, Япония.

Още по темата

Вотът не означава официално одобряване на създаването на държава Палестина, подчерта посланикът на САЩ в ООН Сюзан Райс.

Пред Общото събрание на ООН палестинският президент Махмуд Абас призова световната организация да подпише нейния отдавна закъснял "акт за раждане".

Палестинският флаг бързо беше развят на подиума в залата зад палестинската делегация. В Рамала на Западния бряг стотици палестинци, струпани на централния площад, развяваха палестински знамена и скандираха "Аллах е велик". Стотици палестинци, които наблюдаваха на живо гласуването на големи екрани, изнесени на улицата, се прегръщаха, танцуваха и палеха фойерверки под оглушителните звуци на автомобилни клаксони.

Вотът, косвено признаващ палестинска държава, няма да допринесе с нищо за превръщането й в реалност. Това е безсмислена резолюция, която няма да промени нищо на терена. Никаква палестинска държава няма да се появи без договореност, гарантиращ сигурността на израелските граждани, каза израелският премиер Бенямин Нетаняху в декларация малко преди гласуването.Той обвини палестинците в нарушаване на споразуменията с Израел с едностранните си действия в ООН и предупреди, че Израел ще действа съответно.

През 1947 г. ООН приема  резолюция за подялба на намиращата се под британско управление Палестина на две държави - арабска и еврейска. Арабските управници я отхвърлят и само Израел е признат като държава шест месеца по-късно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
2
 
! Отговори
опасност преди 11 години
Разбира се,човечеството е изправено повече отвсякога пред опасност.Нетаняхувци ще върнат ли откраднатите,окупирани земи или ще се стигне до искане на международната общественост да подкрепи,където трябва беззащитното семитско население,а това значи война,която ще се ускори.Все пак израел е единствената държава с непълен статут заплашваща с ядрено отмъщение,ако плановете им ударят на кухо-Самсон .
88
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
само ако не четете никаква религия ще разберете какви са евреите и защо са измислили талмуда християнството и исляма
87
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Първо Израел не е човешки проект, а народ и държава създадена според Божията воля и обещания,така че Бог ще осъди и унищожи този нечестив свят, но ще изпълни всичките Си обещания, защото той не е човек за да лъже, а е вечният праведен Бог, Който избира един верен човек Авраам и му обещава да го направи народ-Израел, чрез който ще се благословят всички народи, защото чрез него ще дойде Спасителят-месията на Израел и Бог става Човек -Иисус Христос, изпълнявайки СЗ пророчества за Месията
86
0
 
3
 
! Отговори
до 92 преди 11 години
и за разлика от някой други народи Българите са воювали с хазарите който сега си нямат държава .
85
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едно не можете да разберете скъпи ми сънародници , по много неща си приличаме с евреите и те и ние не сме имали страшно дълго време държава , толкова дълго , че всякакъв неписан спомен от старата е ичезнал , те 2000 години ние 500 , и ние и те прогонихме натрапниците от земята ни и ние и те за съжаление сме преселници , спомнете си само колко от вас имат предци дошли от някъде и зселили се в България за да бъдат в собствената си държава.Ние в момента имаме проблем с един измислен народ те също
84
2
 
4
 
! Отговори
до 92 преди 11 години
евреиче научил си Българската история то това ти остана
83
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
90 не знам за тях но турците ако си се завъррнат в къщи не само тези 1989 година ,а и онези 1878 година ако се завърнат , не знам .
82
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
89 тя простотията ходи по хората не по животните
81
2
 
3
 
! Отговори
обратно в къщи преди 11 години
Сега най-важното нещо за Палестина е етнически прочистените семити да се завърнат,ето това се нарича завръщане,а не някой папуас решил да вика демони по кабалистки и се"завръща" :)
80
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хазарин падарин . Българска поговорка
79
2
 
5
 
! Отговори
до 84 преди 11 години
евреиче когота ходихте като цветарки по целият свят турците опс османците .ва приеха да им вартите пазарите , щото ва изгониха от испания . а Българите ва знаят като хазари . евреиче . хазарин падарин .
78
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
85 а ти на палестинците ли си адвокат , не виждаш ли че са същите като македонците , измислен народ който никога не е имал държава.
77
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
83 тези ги остави кажи нещо за останалите една Великобритания символа на парламентаризма и демокрацията , Холандия - едва ли имам пос вободна страна земята и нещо много важно ПО ПРАВОВА , не слуайно ако искаш да имаш защитен ПАТЕНТ отиваш в Хага или в Щатите , а наште братя от бившия соц.лагер.
76
2
 
3
 
! Отговори
до 84 преди 11 години
евреиче вие адвокати на турците ли сте ? хахахаха
75
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
82 ОТ КОЛКО ХИЛЯДИ ГОДИНИ , КАЗВАШ . АЛО МИ ТОГАВА ЗНАЧИ И ТУРЦИТЕ СИ ИМАХА ПРАВА НАД ЗЕМЯТА СИ ТУК В БЪЛГАРИЯ
74
1
 
3
 
! Отговори
Сийланд преди 11 години
Държавите гласували с вота-против, Наулу-9378 жители и Палау-21000 жители оставиха историческа следа с твърдата си позиция,очаквах повече,например да ги последват Сийлан-27 жители,републиката Molossia-4 души население,но пък с космическа програма от 1 телескоп или The Kingdom of Redona-то пък нямало жители,а само кози,но считайки овчедушието на къде по-населени страни можеше да се включат.
73
2
 
2
 
! Отговори
От 80 преди 11 години
Нарочно ви пейстнах текста от официялния руски сайт към ООН . Какво прави впечатление , че с против и въздържал се са гласували освен Ирзеал разбира се : Щатите , Канада , Холяндия , Великобритания - все символи на свободата и демокрацията и нещо много интересно ВСИЧКИ БИВШИ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ СТРАНИ ОТ ИЗТОЧНА ЕВРОПА БЕЗ СТРАНИТЕ ОТ БИВШИЯ СССР С ЕДНО МАЛКО ИЗКЛЮЧИ ,другото интересно в съобщението е , че в рсукия официялен текст липсва БЪЛГАРИЯ това на вниманието на всички русофилистични поклонниц
72
2
 
1
 
! Отговори
United Nations Russi преди 11 години
29.11.2012 Сегодня Генеральная Ассамблея ООН 138 голосами за при 41 воздержавшихся и 9 против одобрила резолюцию о предоставлении Палестине статус государства-наблюдателя при ООН, не являющегося ее членом.Против проголосовали Израиль, Канада, США, Чехия, Микронезия, Палау, Панама, Маршалловы острова и Науру.Среди воздержавшихся - Литва, Латвия, Эстония, Молдова, Германия, Великобритания, Нидерланды, Польша, Словакия, Словения, Хорватия, Румыния. Франция, Австрия, Норвегия, Португалияи Дания поддержали эту резолюцию. Среди поддержавших также Россия, Беларусь, Армения, Азербайджан, Грузия, Таджикистан, Туркменистан, Кыргызстан, Узбекистан и Казахстан.Украина не приняла участия в голосовании.
71
2
 
5
 
! Отговори
поздравления преди 11 години
Поздравления на палестинските християни и мюсулмани за официалния статус на 194-та държава Палестина,е не е с пълен статус но е на равна позиция с Израел,двете са гласувани от Общото събрание,двете не са гласувани от Комитета за сигурност на ООН.А защо,ще се запита форумецът,ами не е трудно да отгатнем.Ето нещата са на равна нога,сега да видим кой никога не е искал мир,бъдещето ще покаже(труден въпрос :)
70
2
 
10
 
! Отговори
до 75 преди 11 години
евреиче , сундирате мнението на хората в страната х (америка ) и вадите дивиденти от нейната история (злато ) ресурси , убирате народа и после се представяте колко сте хуманни почвате да мислите за малцинствата на същатата държава за да не ви се търси сметка . хората който сте обрали . да не ва обесят евреиче .

Спонсорирани публикации