Жените в България взимат с 12 на сто по-малко от мъжете

Разликата в заплащането между половете в ЕС съобщава Евростат
Обновена: 8 мар 2013 14:44 | 8 мар 2013 07:46, Петя Славова
67
Жените в България взимат с 12 на сто по-малко от мъжете
Снимка: архив, Булфото

От общо 7,3 милиона българи при последното преброяване - у нас живеят около 3,6 милиона мъже и 3,7 милиона жени, сочат данните на НСИ. В края на 2012 г. икономически активни са били около 3 милиона българи или 47 на сто от населението.

Работещите мъже у нас са били 1,5 милиона, а работещите жени - 1 милион и 390 хиляди, пише БТА. Разликата в заплащането между мъжете и жените у нас е било около 12 на сто в полза на силния пол, което поставя страната ни в средата на класацията в ЕС-27 за неравенство между половете по отношение на заплащането, отчитат данни на европейската статистика.

Според анализ на Евростат за разликата в заплащането между половете в страните на ЕС се регистрира сериозен дисбалан между заплатите на мъжете и жените. Разликата в заплащането на работещите мъже и жени в ЕС в повечето случаи е във вреда на нежния пол, показват данни на европейската статистика.

За икономиката като цяло - брутното почасово възнаграждение за жените в ЕС е средно с 16 на сто по-ниско от това на мъжете. Разликата в заплащането между мъжете и жените в ЕС варира в рамките на 25 процентни пункта - най-ниският диапазон е в Словения /2 на сто/, а най-високият - в Естония /27на сто/.

За България разликата в заплащането между мъжете и жените варира около 12 на сто, което поставя страната ни в средата на тази своеобразна класация за ЕС-27.

Първите 10 държави, където разликата в заплащането между половете е най-голяма са: Естония - 27 на сто, Австрия - 24 на сто, Германия, Чехия, Словакия и Англия - по 25 на сто, Финландия, Унгария, Холандия и Кипър - по около 18 на сто.

Най-ниски разлики в заплащането между половете се отчитат в Словения - 2 на сто, Полша - 4 на сто, Италия - 6 на сто, Люксембург - 8 на сто, Белгия, Литва и Румъния - 10 процента и др. Анализът дава информация и за разлика в заплащането между половете от гледна точка на непълно работно време и пълно работно време.

Разликата в заплащането между мъжете и жените, които работят на непълно работно време е най-висока в Испания - 35 на сто процентни пункта, Португалия - 31 на сто, и Словакия - 23 на сто. Най-ниските нива в заплащането за непълен работен ден са отчетени в Ирландия, България и Малта.

За пълно работно време разликата в заплащането между половете варира в рамките на 20 процентни пункта - най-значителна е разликата в Германия и Словакия /20 на сто/, а най-ниска е в Италия - 2 на сто.

Освен това анализът отбелязва и значителни разлики в заплащането между половете в частния и държавния сектор. В повечето страни на ЕС разликите в заплащането в частния сектор са много по-високи от тези в държавния сектор, като обяснението е, че служителите в държавния сектор са много по-защитени от колективните трудови договори. Най-висока разлика между частния и публичния сектор е регистрирана в Кипър - 25 процентни пункта и Румъния - 23 на сто. Само в шест страни-членки на ЕС: България, Латвия, Унгария, Румъния, Финландия и Холандия - се наблюдава относителен паритет в заплащането мъже-жени в частния и публичния сектори.

Според анализа на Евростат негативните данни за по-ниското заплащане на женския труд се дължат най-вече на последиците от прекъсване на работната кариера на жените вследствие на раждане, решения в семейната двойка за това жената да не работи в полза на семейния живот или от други специфични характеристики в отделните страни на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
dostaty4no e jalko, 4e jenite po sveta TRIABVA da rabotiat, za da izdyrjat semeistvoto si, za6toto myjete ne polu4avat dostaty4no pari. drugo e, kogato vsi4ko e to4no i jenata raboti za sobstvenia si lux.
37
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Все съм се питал защо шахмата е разделен за мъже и жени.
36
5
 
37
 
! Отговори
Алис ин Чейнс преди 11 години
Жените получават по- малки заплати защото смятат, че 14.02 и 08.03 са празници. Когато се осъзнаят, че това не са празници, тогава ще започнат да получават адекватни трудови възнаграждения.
35
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 42Не е само в България, драги. В западните общества проблемът се задълбочава със всеки изминал ден. Докато един ден цялото общество колабира.
34
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
> Разликата в заплащането между мъжете и жените у нас е било около 12 на сто в полза на > силния полТова е лъжа! В България има инверсна дискриминация. Жените получават по-големи заплати от мъжете.
33
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе не знам как е по другите сфери, но сред програмистите жените са пове4е за красота...вършат много по малко работа отколкото вземат :)
32
0
 
39
 
! Отговори
Тиквеник преди 11 години
И как ги изчислихте тия 12% ? Със заплатата на Цветелина Бориславова и Моника Йосифова ли ?
31
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗА ЗАЕМАНА ЕДНАКВА ДЛЪЖНОСТ СЕ ПОЛУЧАВА ЕДНАКВА ЗАПЛАТА!дРУГОТО НЕ Е ИСТИНА!
30
2
 
37
 
! Отговори
Факти преди 11 години
Знам, че не обичате когато се говори с факти, но нека се пробваме за момент. Малко продължение от един друг мой пост. Погледнете статистикат за безработицата сред младите. Какъв процент е безработицата сред мъжете, и какъв сред жените. Не е тайн, че към жената същесвтува изключителна социалн толерантност, дали оправдана или не, вие ще кажете. В момента в Анлия например има 250 000 млади момчета, които дефакто са "unemployable". Нека спрем иазкарваме жените жертви, защото фактите друго говорят.
29
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според анализ на Евростат за разликата в заплащането между половете в страните на ЕС се регистрира сериозен дисбалан между заплатите на мъжете и жените. Разликата в заплащането на работещите мъже и жени в ЕС в повечето случаи е във вреда на нежния пол, показват данни на европейската статистика....... Така ! А пък разликата в тежестта на труда на тези места в повечето случаи е във вреда на силния пол !!! И за това силния пол живее по-кратко !
28
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е, нали знаете защо до българския казан няма пазач? Само си вижте коментарите и ще ви стане ясно защо! Мъже, жени всички сме в кюпа, ама се заяждаме като за световно. Пък в това време мутрите си разиграват коня както си изкат подхвърлят ни трохи наречени заплата и ни гледат сеира.
27
4
 
41
 
! Отговори
xxl преди 11 години
Където работя в момента жените взимат повече от мен. Не знам кой е писал тая статия но да си провери фактите...
26
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 31Да не говорим каква част от социалните разходи на една държава се отделят за жените, и каква за мъжете. Както казах, тази статия е до болка лицемерна. Явно *** се опитват да прокарват феминизмо-нацизма и в Източна Европа. Да видим дали ще им се получи. Успяха да разрушат каквито и да бяха останали семейни ценности и уважение в западните общества като щатите и Англия, сега е ред на останалата част от Европа ;-) Също коментар номер 16 за повече инфо.
25
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е да ама от жените не се очаква да си купят автомобил ,апартамент и да салят мъже нали?Няма такава жена... Всъщност жените получават доста повече предвид,че почти нищо не харчат за някой друг.Като излязат на заведение-момчето плаща.Като ходят на поход из моловете обикновенно мъжете им дават пари а те си кътат техните за тях си. Хах- европейски ценности.Еманципирани жени на прага на лесбийството ,и метросексуални мъже.А да а нормалните са с по-малко права от доста видове животни.Its soo fucked up
24
2
 
34
 
! Отговори
До 26 преди 11 години
До 26Аз съм се обидил? О, драга моя, има голяма разлика в това някой да се държи като инфант по форумите в Интернет, и това някой да му се обижда. Ние тук говорим за случай номер едно. Не вменявай несъществуващиа вина, действия и чувства у другите. Знам, че това е коронен номер при вас, но се сдържай.
23
0
 
33
 
! Отговори
Тей Ама преди 11 години
Тей, ама аз съм учител и такова нещо в тази сфера няма. Само мъжете сме около 15 % от персонала. Честит осми март на всички дами!
22
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До БургасСлед като се научиш поне да пишеш грамотно, може и да си намериш работа. Но се съмнявам, явно проблемите са по-дълбоки.Същото важи и за Анонимния с многото коментари.
21
2
 
33
 
! Отговори
До 25 преди 11 години
А ти що се обиждаш? А, да припозна се в образа на бай ***. :-))
20
4
 
33
 
! Отговори
До 24 преди 11 години
До 24Когато не може да спориш с факти, е най-лесно да креснеш и обидиш. Обикновена женска логика.
19
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ех, даже на 8 март Бай *** пак успя да си покаже простотията! Е, с такъв манталитет не се очудвам, че ще видим Шенген през крив макарон. Хората искат европейци, не ориенталци.

Спонсорирани публикации