Жените в България взимат с 12 на сто по-малко от мъжете

Разликата в заплащането между половете в ЕС съобщава Евростат
Обновена: 8 мар 2013 14:44 | 8 мар 2013 07:46, Петя Славова
67
Жените в България взимат с 12 на сто по-малко от мъжете
Снимка: архив, Булфото

От общо 7,3 милиона българи при последното преброяване - у нас живеят около 3,6 милиона мъже и 3,7 милиона жени, сочат данните на НСИ. В края на 2012 г. икономически активни са били около 3 милиона българи или 47 на сто от населението.

Работещите мъже у нас са били 1,5 милиона, а работещите жени - 1 милион и 390 хиляди, пише БТА. Разликата в заплащането между мъжете и жените у нас е било около 12 на сто в полза на силния пол, което поставя страната ни в средата на класацията в ЕС-27 за неравенство между половете по отношение на заплащането, отчитат данни на европейската статистика.

Според анализ на Евростат за разликата в заплащането между половете в страните на ЕС се регистрира сериозен дисбалан между заплатите на мъжете и жените. Разликата в заплащането на работещите мъже и жени в ЕС в повечето случаи е във вреда на нежния пол, показват данни на европейската статистика.

За икономиката като цяло - брутното почасово възнаграждение за жените в ЕС е средно с 16 на сто по-ниско от това на мъжете. Разликата в заплащането между мъжете и жените в ЕС варира в рамките на 25 процентни пункта - най-ниският диапазон е в Словения /2 на сто/, а най-високият - в Естония /27на сто/.

За България разликата в заплащането между мъжете и жените варира около 12 на сто, което поставя страната ни в средата на тази своеобразна класация за ЕС-27.

Първите 10 държави, където разликата в заплащането между половете е най-голяма са: Естония - 27 на сто, Австрия - 24 на сто, Германия, Чехия, Словакия и Англия - по 25 на сто, Финландия, Унгария, Холандия и Кипър - по около 18 на сто.

Най-ниски разлики в заплащането между половете се отчитат в Словения - 2 на сто, Полша - 4 на сто, Италия - 6 на сто, Люксембург - 8 на сто, Белгия, Литва и Румъния - 10 процента и др. Анализът дава информация и за разлика в заплащането между половете от гледна точка на непълно работно време и пълно работно време.

Разликата в заплащането между мъжете и жените, които работят на непълно работно време е най-висока в Испания - 35 на сто процентни пункта, Португалия - 31 на сто, и Словакия - 23 на сто. Най-ниските нива в заплащането за непълен работен ден са отчетени в Ирландия, България и Малта.

За пълно работно време разликата в заплащането между половете варира в рамките на 20 процентни пункта - най-значителна е разликата в Германия и Словакия /20 на сто/, а най-ниска е в Италия - 2 на сто.

Освен това анализът отбелязва и значителни разлики в заплащането между половете в частния и държавния сектор. В повечето страни на ЕС разликите в заплащането в частния сектор са много по-високи от тези в държавния сектор, като обяснението е, че служителите в държавния сектор са много по-защитени от колективните трудови договори. Най-висока разлика между частния и публичния сектор е регистрирана в Кипър - 25 процентни пункта и Румъния - 23 на сто. Само в шест страни-членки на ЕС: България, Латвия, Унгария, Румъния, Финландия и Холандия - се наблюдава относителен паритет в заплащането мъже-жени в частния и публичния сектори.

Според анализа на Евростат негативните данни за по-ниското заплащане на женския труд се дължат най-вече на последиците от прекъсване на работната кариера на жените вследствие на раждане, решения в семейната двойка за това жената да не работи в полза на семейния живот или от други специфични характеристики в отделните страни на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
33
 
! Отговори
analizator преди 11 години
12%po malko ot majete??? Ami 4e te jenite si imat i sobvstveni dohodi.
17
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Жените в България взимат с 12 на сто по-малко от мъжете"Моята взема 100% повече от мен , поради "компетентното" управление на ГЕРБ!
16
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
участват,но какво се наблюдава: изключително по-голям интерес към спортовете практикувани от мъже факт.Баскетбол,волейбол,тенис,моторни спортове,футбол не споменавам..защо е така сами си отговорете...за да не прозвучи на някой като дискриминация..И да вметна последните няколко коментара са моите,просто исках да бъда максимално изчерпателен.
15
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
..защото една една тежка физическа работа преди всичко изисква и желязна психика..Примери:минна дейност,военни,летци,моряци,строителство..и още куп подобни професии,които движат икономиката,а не не някакви избрани от народа лица-парламенти и правителства и тем подобни управляващи звена,а там където жените имат превъзходство,там е за забавление и отмора..нищо повече.Даже ако искате вземете и спорта.Какво имаме при него,може би равнопоставеност от към брой мъже и жени и спортовете в които ...
14
2
 
31
 
! Отговори
Пак пропаганда преди 11 години
До АнонименНе, ти не четеш внимателно. Това са СРЕДНОСТАТИСТИЧЕСКИ данни. Дори се посочва майчинството като фактор за по-сниката СРЕДНОСТАТИСТИЧЕСКА заплата при жените. Или факта, че например някой жени решават да станат домакини, и се отказват от работа, ако мъжете например може да ги издържа, и няма нищо против факта. Никой не говори за заплащане в един и същи сектор. Всички данни са средностатистически, и затова са толкова пошли и смешни.
13
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прекрасна снимка.. как описва българските жени - "Искам си парите" ;)))
12
6
 
36
 
! Отговори
Пропаганда? преди 11 години
Дали пък мъжете не получават повече, защото се квалифицират в скъпоплатени професии като инженерство, архитектура, компютърно инженерство и прочие? Или може би получават повече, защото приемат постове с по-висок риск, и съответно по-високо заплащане? Или може би защото мъжете е по-вероятно да се съгласят на по-дълга работна седмица? Не, нищо лично, просто посочвам факти. Защото статии като тази са изключително смешни и жалки.
11
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
... да получават повече пари.Икономиката се крепи на производство,шоу бизнеса е за развлечение.във всички важни сектори и отрасли,водещо звено за мъжете от тук идва и реалността като цяло те да взимат повече пари. Всеки ще се съгласи, че мъжете са по силни физически, много хора ще кажат, да ама психически не са..напротив,жените може би са психически по силни на какъвто и да е вид работа, но на работа която изисква комплексни качества,физически и психически тук те отстъпват много..
10
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Първо,честит празник,на всички жени, и всички, които се чувстват жени, при все, че за мен това е излишно, но щом жените си го уважават и тачат няма лошо, празници да има..Сега по темата.Статията може би отговаря на действителността,което е добре,понеже ако беше обратното,просто нямаше да има работеща икономика,в съвременното общество.Защото реално икономиката не се крепи на сектори като мога,шоу бизнес(включително и порно-бизенс)където женската доминация е факт и съответно нормално и там жените
9
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СТРАХОТНА ТЕМА ЗА 8 МАРТПОЗДРАВЛЕНИЯ ДНЕС.БГ
8
7
 
35
 
! Отговори
Осмомартеник преди 11 години
Честито на празнуващите!И да попитам, да сте чули жена да работи а мъж да си стои вкъщи с професия домакин?А да сте чули жена да издържа мъж и деца след развод?Наздраве!
7
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Май не четете внимателно. Става дума за една и съща работа на двама души, един мъж и една жена, при това за да е сравнението реално те трябва да са със сходен стаж и квалификация. Примерно сравняват заплатите на двама лекари работещи в една и съща болница на еднакви позиции. Иначе естествено, че заплатата зависи от професията. Няма как да сравняват заплатата на един сециалист със заплатата на кака Пена чистачката.
6
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз мислех, че заплащането е според работата ама щом казвате... Някак си не споменавате за една и съща работа ли става въпрос при различното заплащане. Понеже някак си въобще не съм убеден.
5
9
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само с 12% процента ли?! Да ти плащат докато си мислиш за облеклото, прическата, грима и т.н. ... и това е мнного :)
4
5
 
60
 
! Отговори
Бургас преди 11 години
Дае заради това всички мои познати момичета си намериха 5 пъти по бързо работа от мен . Две копчета по-малко на декултето и стават чудеса - никой не го интересуват знанията ти или CV-то ти . Горките жени .
3
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и НА ПРАЗНИКА НА ЖЕНАТА - МЕДИЙНА ПОМИЯ.
2
7
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
е ми те вършат и по лека работа. в строителството например почти няма жени.
1
3
 
39
 
! Отговори
Тлъб преди 11 години
Интересно колко ли взимат хермафродитите

Спонсорирани публикации