Какви книги четат децата ни?

Търсят най-вече хорър, фентъзи и екшън романи
4 апр 2013 17:06, Мария Дуковска
11
Какви книги четат децата ни?
Снимка: Dnes.bg

Децата ни искат да четат модерни и интересни книги, като най-търсените жанрове безспорно са хорър, фентъзи, екшън романи и дори книги, свързани със сексуалното развитие. Тези данни обяви Ирина Александрова, началник на Детско-юношески отдел в Столична библиотека на провелата се днес Национална кръгла маса за детското четене. Според нейните лични наблюдения децата в последните години се връщат към книгите, но избират да четат по-мистични, тайнствени, необикновени книги, като популярната поредица на Джоан Роулинг "Хари Потър".

За да се задържат интереса на децата, книгите трябва да са с високо качество както на текстовете, така и на илюстрациите вътре в тях и цялостното им оформление. Според детската авторка Петя Кокудева всеки писател сам трябва да обръща внимание на външния вид на своята творба. Кориците, илюстрациите и дори типографията на текста трябва е прегледана лично от автора, за да може книгата да е напълно завършена и да се хареса на малките читатели.

Препоръките на участниците в кръглата маса за стимулиране интереса на децата към книгите е задължително да се обновяват списъците за лятно четене, както и учителите да имат свобода сами да ги разширяват. Класическите заглавия не бива да отпадат от образователната програма, но трябва да се направи място и за съвременните автори, които децата харесват.

Организатори на кръглата маса бяха детският интернет портал Az-deteto.bg, Столична библиотека и Асоциация на българската книга. Темата на откритата дискусия бе "Детската литература - предизвикателства и възможности". Участие взеха представители на образователни институции, учители, медии, както и посланиците на кампанията за насърчаване детското четене "Забавното лятно четене".

Основният проблем, който изтъкнаха участниците в кръглата маса, е липсата на финансиране за библиотеките, за да могат да се развиват нормално и да привличат интереса на децата.

На 28 май стартира кампанията "Забавното лятно четене", която ще продължи през цялото лято, а през месец септември ще се отчетат резултатите от нея за най-четящ град, най-четящо дете и най-любима детска книжка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Г-н Китов,питате тези в кой век живеят.А вие в коя държава живеете?Знаете ли колко българи не са виждали ел.книга на живо?библиотеката е единственият достъп на децата им до книги по много причини,особено в малките населени места.Хората са бедни, няма книжарници ит.н.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Анонимен 9 е прав - като преводач, мога да потвърдя. Аз се натискам някой да мине след мене, а мен ме натискат да предавам текст по-бързо, независимо какъв. Или ти обещават, че редактор ще мине, а после се оказва, че не е. Да те е срам да си сложиш името, защото текстовете остават, а никой не го интересува в какви непосилни срокове е трябвало да предадеш готов продукт.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нито авторите, нито преводачите спестяват от редактор и коректор. Това го правят издателите, които предлагат крайния продукт "книга" на пазара. Едно време книгите са излизали след като са минали две редакции и една корекция, но тогава са били на държавна заплата, а сега на издателите им се свиди.
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Винету" била много популярна напоследък, наложило се да я преиздават
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ми те циганчетата не четат.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хубаво нещо е е-книгата. Проблемът е, че в нея и в много хартиени се срещат огромно количество грешки, тъй като авторите и преводачите спестяват редактора/коректора. А някои преводи са просто безобразни.
5
0
 
13
 
! Отговори
до 3 преди 11 години
Е-книгата по начало се води "книга", това че е на различен носител (вместо хартия) не я прави нещо по-различно.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никакви. Или по-скоро само и единствено книгата "Facebook".
3
12
 
2
 
! Отговори
Китов преди 11 години
Тези в кой век живеят? Любима детска книжка, библиотеки и т.н. При наличие на е-книги, на Интернет, Гугъл и всички възможности на глобалния свят.
2
1
 
7
 
! Отговори
tig преди 11 години
Не се споменават електронните книги. Или те са табу за тези автори?
1
0
 
22
 
! Отговори
maki преди 11 години
Ха ха ха, това е може би почти единствената статия, под която няма 567 злобни коментара - може би просто никой не се интересува какво четат децата ни:)

Спонсорирани публикации