Олекна ни! Парното остава без промяна

Целта е цените да са социално поносими, заявиха от ДКЕВР
Обновена: 30 юли 2013 14:37 | 30 юли 2013 14:37,
28
Олекна ни! Парното остава без промяна
Снимка: Creative Commons

Цените на парното ще останат без промяна, коментира експертът в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ивайло Александров, цитиран от БТА. В комисията днес се проведе обществено обсъждане за цената на топлоенергията от 1 септември. Всички становища на топлофикационните дружества са били разгледани детайлно, увериха от регулатора.

"Основната ни цел бе цените на топлинната енергия да са социално поносими", каза Александров и посочи, че в изготвянето на предложението на работната група на регулатора е бил приложен рестриктивен подход по отношение на всички ценообразуващи елементи.

Експертът обясни, че технологичните разходи по преноса са значително намалени, както и всички разходи на топлофикационните дружества, като единствено разходите за въглища са завишени с 2,7% - колкото е инфлационният индекс за периода март 2012 - март 2013 година. Без промяна ще останат и разходите за заплати, както и за ремонти във всички предприятия в топлоенергийния сектор, добави той.

Добавките върху цената на комбинираното производство са намалени в сравнение с миналата година и тази година те няма да участват директно в оформянето на кафявата добавка, а ще влизат директно в цената на енергията. Чрез законово изменение е заложено изискване към заводските централи първо да покриват собствената си електрическа консумация и само остатъка да продават по преференциални цени, посочи още Александров.

По време на открито заседание в ДКЕВР представители на топлофикационните дружества пожелаха да бъде въведен нов метод за регулиране на топлофикационния сектор, който да даде възможност за по-големи инвестиции в дружествата.

Припомняме, че от Асоциацията на топлофикационните дружества прогнозираха преди дни загуби в сектора заради промяната на ценообразуването на топлинната енергия. Според тях определените пределни цени за топлинна енергия и преференциалните цени за електрическата енергия, произведена от топлоелектрически централи, няма да са достатъчни, за да покрият разходите.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: ДКЕВРцената на парното
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Маджаров преди 10 години
Като се върне Бойко на влас ще намали парното веднага
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Махнете държавните субсидии за цената на парното в София и който е беден, да си подаде молба за помощ. В София има милионери, който плащат много ниски цени за парно и така държавата им раздава помощи.
17
1
 
5
 
! Отговори
а лихвите преди 10 години
А С ОТПАДАНЕТО НА ЛИХВИТЕ КАКВО СТАВА?
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В София парното трябваше да поскъпне шоково заради натрупаните огромни дългове от софиянци и протестите им срещу комунизма. Не искат комунизъм и тогава следва да плащат пазарни цени.
15
1
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 10 години
Топлофикация = моето си е МОЕ, чуждото е общо!
14
1
 
2
 
! Отговори
Обективен преди 10 години
"- Олекна ни! Парното остава без промяна"Мале, що си ***...
13
1
 
8
 
! Отговори
богати безделници преди 10 години
За декември 2012 прогнозната ми сметка за отопление беше 400 лева. От тях 20 процента за любимата държава, плюс 20 процента за любимата топлофикация, плюс 20 процента за любимата фирма за топлинно счетоводство, е равно на 240 лева! Плащам 160 лева за отопление и давам 240 на паразитни търтеи! Признавам, бих дал пари на топлофикация, но останалата сума е грехота да се подарява на богатите безделници - държавата и топлинното счетоводство!
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цените са социално НЕПОНОСИМИ !!!!!Ликвидирайте общенската перачница Топлофикация , вместо да ни убеждавате с "поносими цени ",нали не вие ги плащате!
11
1
 
14
 
! Отговори
Пачо преди 10 години
МАХНЕТЕ ТАКСА МОЩНОСТ ... СПРЕТЕ ПЛАДНЕШКИЯТ НИ ГРАБЕЖ !
10
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво ни е олекнало?! Трябва да се намали!
9
1
 
10
 
! Отговори
Гиганта преди 10 години
Фандъкова да си изпълни поне едно от февруарските обещания ! А то е много просто - на щранговете за битова /топла/ вода да се монтират ТОПЛОМЕРИ !!!!!!!!!!!!!!! И топлата вода ще се отчита, а няма да се смята по Методиката !!!!!!!! Е, по-добре ще е да се монтира топломер и на кръга за радиаторите.Тогава ще си отчита точно загубата на абонатната станция! Това засега ще е достатъчно !
8
3
 
9
 
! Отговори
Гугутката преди 10 години
До ДраганИма виновни като се започне от Фандъка която защитава анти-българската фирма ТОПЛОФИКАЦИЯ и се стигне до хората "българи" работещи в ТОПЛОФИКАЦИЯ но не им пука за това как фирмата заробва и докарва до депресии и нерви стотици хиляди бедни в София ! Всички у Африка да копаят диаманти от депутатите там поне ще си бачкат реално и ще си умират пак РЕАЛНО !
7
5
 
17
 
! Отговори
Курето преди 10 години
Хахахах Социални сметки за ПАРНО да да ... още преди 10 години имахме сметка за 1 месец 200 лв. парно айде у ЛЕВО ТОПЛОФИКАЦИЯ = дране на бачкаторите и пенсионерите в София ей така за спорта ! Фандъкова *** на олигарсите ! И тя намазва кинта 100 про
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А през късната есен дали пак ще е така? Съмнявам се.
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е верно ли няма да го намалят с 0.001 стотинки бе ***. Как ще го плащам сега!
4
1
 
39
 
! Отговори
Наглите преди 10 години
Направо не е истина как се подиграват с хората.Вече два месеца всеки ден говорят как са направили планини от геройство и са намалили цената на тока с 4.3 % тове е по малко от стотинка . Няма такава наглост и дебелоочие . Служебния кабинет на Марин Райков го намали с 8% и даже хората не разбраха , а тези се бият в гърдите все едно са го намалили с 40% , а не с 4% .
3
1
 
22
 
! Отговори
Parcuc преди 10 години
Верно ни олекна джоба... кога ще премахнете тази незаконна и никому обоснована такса "сградна инсталация". На мен изравнителната ми сметка е +433лв при еднакво потребено количество енергия и при почти еднакви цени 2013та спрямо 2012. Как става този номер ? Касиерката на входа пък след като си видя изравнителната сметка искаше целия вход да се отказва от Топлофикация, хахаха, вика тука някой ни краде, брей брей брей
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И на мен ми олекна щото нямам парно.
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да , леко ни стана . Няма да го увеличават лятото , отлага се за есента