Пазарът на луксозни имоти забуксува

Очакванията са активността да се възстанови след края на лятото
12 авг 2013 14:07, Миглена Иванова
23
Пазарът на луксозни имоти забуксува
Снимка: Investor.bg

Лек спад на активността на пазара на луксозни имоти в България се отчита през последното тримесечие заради политическите събития, въпреки че този пазар е изолиран от движението на паричните потоци, съобщават от агенцията Unique Estates.

„Покупката на скъп, луксозен имот е свързана със значителни за българския стандарт суми и дори хората с висока покупателна способност са предпазливи напоследък”, коментира изпълнителният директор на компанията Весела Илиева.

Очакванията й обаче са активността да се възстанови след края на лятото.

„Българският пазар на луксозни жилища е зависим от общата икономическа картина и макар да се развива добре за местните условия, все още е далеч от мащабите на големите световни градове”, допълва Илиева.

Луксозните имоти в София са с около 25 пъти по-достъпни от къщите и апартаментите в столицата на Великобритания например, сочат данни на Christie’s.

В българската столица делът на луксозните имоти е около 10% от всички имоти на пазара, като за такива се считат къщите на стойност над 700 хил. евро. С цена над 1 млн. евро са едва 0,5%, или около 3 хил. жилищни имота в столицата.

В масовия случай цените варират около 1 млн. долара, като срещу тази сума купувачът може да се сдобие с къща, където пожелае. Средният луксозен имот представлява къща – обикновено в Бояна, с площ около 600 кв. м и двор 1,5 – 2 дка или апартамент в района на Докторската градина в София с 3 спални.

Най-скъпите имоти, чиято стойност е съизмерима с тази в световните топ дестинации, са по-малко от десет и цената им рядко надхвърля 10 млн. долара.

По думите на Илиева средният престой на луксозен имот на българския пазар е около 1 година. В същото време в Маями например едно жилище от висок клас престоява 6 месеца, преди да бъде продадено. Най-дълъг е престоят на лукс имотите в Лазурния бряг – 9 месеца, а най-бързо се сключват сделки за скъпи жилища в Торонто – около месец и половина след като излязат на пазара, сочат още данните на Christie’s и Unique Estates.

Богатите българи продължават да се интересуват и от покупка на луксозен имот в чужбина, но интересът е съсредоточен върху пазарите на имоти в Лондон и на Лазурния бряг.

Още новини за пазара на имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Поредната кифла написала платена статия.Хора кога ще разберете че пазара на имоти в БГ го няма. Ако някога го е имало, то е бил чисто и просто един балон, който отдавна се спука, а сега отчаяно се мъчат да го закърпят.В България в момента имоти само се продават, но никой не купува, защото чисто и просто цените са пъти над реалните. А баните плащат да са на това ниво, защото в противен случай, и те ще фалират. Паднат ли цените до реалното и банките ще паднат.Който е луд, нека купува в момента.
20
1
 
4
 
! Отговори
до 21 преди 10 години
Давай да го капаросвам тоя у Кьолн,че и у Перник ми искат толкова
19
5
 
3
 
! Отговори
аз преди 10 години
тук в Кьолн апартамент 100кв.м в центъра е 200 000 евро
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ама глупости прочетох надоло.Един иска 150 лв квадрат ,двама им се струва малко 600 кв монолитно строителство ,а трети иска заплатата и строителството да са свързани.Първо я се взимаите в ръце ,че вече нито ги има строителните воиски ,нито виетнамците ,а и апталите дето си прецакват здравето за 5 стотака не са много.Ако едно време дедо-баба са намазали от безплатните домове на соца ,то вече тоя лукс не ще го има.
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** паднаха от власт и не купуват повече. ЦвЦв има вече 7 - защо са му повече?!А цвети и тиквата купуват във Виена!
16
1
 
9
 
! Отговори
оф преди 10 години
Хм, като по план - по 1 статия на седмица за пазара на недвижими имоти откакто избраха новото правителство на БСП. Новото правителство ли плаща или свои хора? Ей сега ще се хванем и ще ни затресе треска за пазаруване........
15
0
 
19
 
! Отговори
на вниманието на КГБ преди 10 години
Когато БГ е държавата с най-ниски доходи в ЕС, когато в БГ останаха предимно мургавелковци, когато нормалните забягнаха в чужбина да търсят препитание, защото такова няма при премъдрото управление на бивши ченгета - разни "царе", Тикви, Мишки и Олигарски. Какъв пазар, какво раздвижване. Парите се въртят от стотина "бизнесмени" - крадци, които в нормална държава отдзавна да са прибрани в затвора, но уви - тук те са почитани господа, министри и депутати.
14
5
 
6
 
! Отговори
до 14 преди 10 години
На снимката не знам ,ама 600 квадрата са нещо не нормално голямо, за дом.В цял свят това се нарича имение и е на цена над милионче ,дори и в Африка да се намира.
13
1
 
9
 
! Отговори
Snorky преди 10 години
Това на снимката ли са луксозните имоти?? Смях
12
2
 
8
 
! Отговори
Ime преди 10 години
Mestim...
11
2
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Имам 5...луксозни гарсониери в Младост 5 и Обеля.Заменям ги всички на...куп,за луксозен имот в Кривунделово.Това е...детската ми...мечта.
10
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хахаха "Луксозни имоти...в София" Това е някакъв виц!
9
2
 
19
 
! Отговори
Ботев преди 10 години
Утрепват ме тия сравнения с луксозните имоти в София (известна като Мръсното или Мордор) и тия в Маями, Ница и др.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тея "недвижими" дето са си с манталитет на селски търгаши защо ли не ми прави впечатление ,че сринаха строителството.Ама и инвеститорите са си виновни ,ще строят според анализа на гашници де на западноевропееца имот ,не могат да продадът.
7
1
 
28
 
! Отговори
Христо преди 10 години
И при това ниво цените са изкуствено високи,на фона на заплати и финансово то състояние на хората,а да не говорим какъв грабеж е с ипотечните кредити роб на банките за два живота и то на огромна цена
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тая статия е някъде от началото на 2010г, та едва ли може да се нарече новина...
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Разбира се, че ще се възстанови, когато 240 депутати (защото те не заслужават да бъдат наречени хора) ще се върнат от лятната си почивка с 1 милиард нови сили !
4
0
 
29
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Брей,редактора как е пропуснал тая статия да излезе из м-у редовете:)ДА се поправи веднага!!Очакваме статиите в стил"Пазара на имоти се раздвижи","Цените на еднофамилните тръгнаха нагоре","Апартаментите пъплят към върха","Забелязва се търсене на двустайни" и така наататъка!!!ХАйде редактора, знаем се :)
3
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ха ха,само на луксозни имоти ли?А другите викаш се харчат като топъл хляб :) !!
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
e to i bogatite komunisti na BG razbraha, 4e sa sysipali stranata i otivat i kupuvat v 4ujbina na uredeno i sigurno miasto.

Спонсорирани публикации