Специалните служби събират лични данни от смартфоните

Скандалът гръмна на Острова и в САЩ
Обновена: 28 яну 2014 14:11 | 28 яну 2014 08:25, Александър Попов
31
Специалните служби събират лични данни от смартфоните
Снимка: Reuters

Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ, която се занимава с електронно разузнаване, и британският й аналог са разработили специални методи, които им позволяват да събират информация за собствениците на смартфони чрез популярни приложения, съобщиха в. "Ню Йорк таймс" и "Гардиън", които разполагат с документи на бившия сътрудник на АНС Едуард Сноудън.

Според данни на изданията, сътрудничеството между американското и британското разузнаване в събирането и съхраняването на лични данни на собственици на смартфони е започнало през 2007 година. Първоначално тази програма е разпространявала чрез няколко десетки приложения, но оттогава била разширена.

Сега тя включва популярни социални мрежи като Facebook, Flickr, Linkedin, Twitter, а също и много игри като Angry Birds.

"Ню Йорк таймс" отбелязва, че чрез тези приложения спецслужбите могат да получат достъп до списъка с контактите на собственика на смартфона и информация за неговите разговори, както и да научат неговата възраст, пол и какви са политическите му възгледи, цитира БТА.

Говорителят на Белия дом Джей Карни, помолен да коментира тези информации, отговори, че американските разузнавателни служби следят само хората, които представляват заплаха за сигурността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
защо службите си мислят, че само те събират инфо, не подценявайте и свободно практикуващите, а който има пари да им плати могат да направят всичко
25
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Информация винаги се е събирала и това е съвсем нормално има само една подробност преди да се появят мобилните телефони колеги и съседи измислеха разкрасяваха пишеха и носеха а сега информацията е реална ако няма какво да криеш няма и от какво да се притесняваш.
24
7
 
1
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Toz pishman shpionin mnogo filmi e gledal. Tova koeto kazva sa si obshtestveni taini... toi mai e reshil che kato "izdade" USA demokraciata shte vyztarjestvuva :D *** precaka si jivota
23
0
 
4
 
! Отговори
vrv до 23 преди 10 години
"Граждански контрол" - пак измислен "демократичен" термин. Искаш да ми кажеш, че всеки гражданин може да да има достъп до инфо от службите. Това е просто смешно. Не знам какъв е бил "гражданския контрол" на католическата църква по време на инквизицията, но ти може да ми обясниш предполагам. От край време силна страна върви със силно разузнаване, а това как се събира инфото е просто способ, а за масите има "граждански контрол", " демокрация" и т.н. захаросани понятия.
22
7
 
3
 
! Отговори
щази преди 10 години
аз имам смартфон с всички дани, и какво?? да дойдат и какво ще ми вземат , смартфона ли? или ще ме обвинят че си бия *** в тоалетната докато гледам порно на телефона
21
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ето защо на моя смартфон няма скайп, фейсбук, вайбър и каквито и да е други приложения. Ползвам го за разговори и при необходимост за интернет достъп до елпощата ми, ако нямам друга възможност. Собственикът на смартфон трябва да е с една идея по-"смарт". Но понеже масата не мислят, се получава тандем умен телефон - *** собственик. И някъде някой изпищи.
20
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Смартфон нямам и не съм имал. Който си публикува личната информация сам и я прави обществено достояние е мнооооого ***! Хората са казали: "Това което сам си направиш никой друг не може да ти го направи." Ще дойде време ще искате да се отървете от смартфоните си и няма да можете.
19
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
20а нещо за опришниците на Иван Грозни да си чувал случайно , какво значи на Запад от както свят светува си е имало подслушване и доносници или информатори , без тези служби каквото и да е което и да е разузнаване е невъзможно , въпроса е какъв граждански контрол се упражнява върху тях за да не се използват не по предназнчение , мога да ти гарантирам ,ч е в Русия НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ГРАЖДАНСКИ КОНТРОЛ , самият факт че от там не излизат данни а от Западните разузнавания е досттъчно красноречив
18
17
 
8
 
! Отговори
мангоджери преди 10 години
хората от цивилизованите страни са приели факта и с мълчат в името на един по-сигурен свят, обаче аборигените от бг. мрънкат. Вас кво да ви подслушват, вие сте мъртви души .......... отваряти си устите само да мрънкате, плюете, и пазърлъци да правите ..... за локум и шалвари.
17
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Русия съм , в Русия съм
16
4
 
7
 
! Отговори
Бо преди 10 години
Да събират бе ... !
15
1
 
26
 
! Отговори
vrv до 13 преди 10 години
Не защитавам " социалиста", ама шпионажа и доностниците съществуват на запад векове преди социализма. Трябва да си супер наивник за да мислиш, че на запад има "демокрация" и всичко хубаво идва от там, а лошо от изток.
14
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
17 там нямат смартфони все още карат на подслушване на ухо " демокрацията " смехурко трябва да се защищава , нищо на този свят не идва на готово , естествено е че ще подслушват , как мислиш в ерата на информационние технологии става предпазването от атентати , разкриването на извършителите , постигането на справедливост.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ВЕРНО ?!
12
2
 
43
 
! Отговори
Муньо преди 10 години
" ...следят само хората, които представляват заплаха за сигурността..."А за другите само трупат информация.
11
0
 
40
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Монтирайте бръмбари и видеонаблюдение и в тоалетните на хората, че да не изпуснете нещо там. Да живее достойният наследник на Гестапо, да живее правото на лична неприкосновеност. Ето така се прави "демокрация".
10
5
 
33
 
! Отговори
До Социалист преди 10 години
По "ваше" време беше същото, само че го правеха хора - т.нар. доносници, което е още по-унизително. По "ваше" време просто все още нямаше такива напреднали технологии, иначе отдавна да сте ги внедрили.
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
интересно как този джей карни определя кой представлява заплаха преди да са го проверили... баси тъпите нагли ченгета. следят всеки, всичко. при нас мутрите следят всеки, за да знаят от кого какво могат да гепнат. нали са си достатъчно ***, за да измислят нещо умно и свое.
8
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Предполагам ,че в централите на тея организации има всичко за всеки.Просто с тея ходещи камери и микрофони ,наснети от гугъл и класифицирани от фейсове и гогъл търсачки ,сме се превърнали в мравешка ферма.А колко весело беше да слушаме за "гениялния" хлапак създател на фейса .,хаххахха то не било юнак ,а цялото държавно разузнаване.
7
24
 
19
 
! Отговори
Социалист преди 10 години
Разбрахте ли сега че по наше време имаше повече свобода и лично пространство?