КЗК погна "Кауфланд" и "Метро" за заблуждаваща реклама

"Била България" и "Лидл" обжалват глоба на антимонополния орган
Обновена: 29 яну 2014 14:05 | 29 яну 2014 12:18,
42
КЗК погна "Кауфланд" и "Метро" за заблуждаваща реклама
Снимка: Ройтерс

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се е самосезирала и е открила производства срещу две от големите търговски вериги у нас - "Кауфланд" и "Метро". Това става ясно от съобщения на официалния сайт на комисията.

Антимонополното ведомство е започнало процедури срещу тях във връзка със заблуждаваща реклама, уточниха за Investor.bg от ведомството.

Вероятно става въпрос за разпространени рекламни брошури, в които КЗК ще проверява за заблуждаваща реклама. От комисията уточниха, че проверката ще продължи в рамките на 2 месеца.

Комисията често пъти се самосезира след подадени сигнали на граждани - подобен бе случаят, когато КЗК направи проверки на "Била България" и "Лидл". Тогава ведомството провери рекламни кампании на двете компании, за да прецени дали обещаваните от тях промоции отговарят на истината.

Комисията излезе с отделни решения за двете вериги, според които и двете дружества трябва да платят значителни глоби заради заблуждаваща реклама. В случая с „Лидл“ заблуждаващата реклама бе при кампанията под наслов „Най-доброто от България. Най-доброто от Европа“, за която бе наложена санкция в размер на 370 хил. лв.

Санкцията срещу „Била България“ бе за кампанията „Гаранция Clever най-ниска цена”, а глобата бе 483 хил. лева.

От КЗК уточниха, че и двете вериги в момента обжалват решенията на комисията.

Ако съдът потвърди констатациите на комисията, компаниите ще трябва да платят глобите, които им бяха наложени, припомнят от антимонополното ведомство.

Повече икономически новини прочетете в Investor.bg

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На мен не ми е само до цените, кефи ме да вляза в голям магазин, чист, подреден и да имам избор. Приеми го като комплекс от едно време, когато магазините бяха малки, мръсни и празни - един вид салам, един вид шоколад, млякото и месото свършваха, по рафтовете само консерви и компоти. Тогава пътувах до ГФР по работа и изживях културен шок като влязох в хипермаркет за първи път. Имаше и добри страни соца,но си беше мизерия.
38
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
28,по твоята логика , след като в България по голямото потребление ще смъкне цените , защо българина,който купува най много лекарства,купува и най скъпите?
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Моля клиентите да се насочат към сектор плодове и зеленчуци където да закупят френски фуражни картофи за леееЕв и петдесеееееееЕЕт килограмАААААА. След това да минат през сектор "млечни продукти " и да закупят млечен деликатес на баба за двааааааА левааааА за 100гр. В Кофланд и "еФтино" и "хубаво"!!!Бе-Беее-Беееее, промоцияяя!
36
0
 
6
 
! Отговори
Пак Митко преди 10 години
..и някой спомена за доставчиците...ами те сами си идват при нас,защото големите вериги им налагат такива условия,че да могат да си продават вносните ***...Няма квартален магазин който да работи на такива огромни надценки като веригите...Сами си направете сметката какви са моите и техните разходи.В нашия град са Пени,Била и Лидъл-познайте кой само работи-Пени,които продават стоки с изтичащ срок на Била.Само че пенсионера не го интересува това,за жалост,а и аз като продавач не им се сърдя....
35
0
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
лъжи, абсолютно си прав.Ама ядехме БЪЛГАРСКИ домати и краставици. Имаше български ябълки и круши.Българско месо и сирене.Е, сега по доволен ли си и по щастлив ли си?А тогава дъщеря ми беше щастлива да й купя два килограма банани за нова година.А сега по щастливи ли сте ?
34
2
 
18
 
! Отговори
Митко преди 10 години
До ЧиновникЕй,голям разбирач си господине...Защо не дойдеш в моя магазин и да ми видиш цените?Сиренето ми е на редовна цена която Била и тем подобни я пускат на промоция....Праховете ми са на цени които пуска Метро на промоция....Вие сте от тия които не влизат в магазинчето,а само мърморите отстрани без да видите реално как стоят нещата...Кото пример една комшийка влиз и ми вика купих си кроасани на промоция...Само че кроасаните при мен са със същата цена без промоция и цяла година...
33
2
 
5
 
! Отговори
varg преди 10 години
До До vargЩе работят другаде разбира се.Ще има български вериги.
32
0
 
9
 
! Отговори
Българин ВБ преди 10 години
До лъжиНе съм писал да се връща комунизма или социализма, опазил ни Бог. Основната храна, не са банани, ябълки и портокали, а месо което вече не произвеждаме и зеленчуци които също внасяме. Има доста статистика колко се е произвеждало преди и колко сега. Искам само да попитам, а сега по-добре ли е като ядем замразените *** на Европа и пластмасовите домати на Гърция и Турция?
31
1
 
6
 
! Отговори
до 29 преди 10 години
То добре да хванеш прИмоцията, а горивото до хипермаркета включваш ли го?
30
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
В рамките на шегата с един виц от старо време.Един *** срещал свой колега и му се оплакал че в предприятието им има 100% уволнение.Как така 100 % ми отвърнал колегата му. Мен не са ме уволнили?Тебе -може. Но мен ме уволниха.Така , че и за мен това е същото.
29
13
 
9
 
! Отговори
лъжи преди 10 години
Хранехме други страни, а не можехме да изхраним себе си, продавахме ток навън, а населението живееше с режим и светехме като дискотека вечер. Не знам как сме хранели другите, но внасяхме картофи от Полша, а лещата беше дефицит. Зимата в магазина имаше само едни ябълки, портокали и банани по кило за нова година, магазините бяха празни. Какво само лъжете младежите, че било много хубаво преди 90г., да потърсят стари кадри, магазините бяха празни, млякото свършваше, един вид бонбони,мизерия
28
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Сигурно не е така.Но за мен са 365 лв. годишно. Не е ли малко множко за частният бизнес???
27
9
 
12
 
! Отговори
Българин ВБ преди 10 години
Ако в даден квартал няма голяма верига, то хората ще купуват стока само от кварталните магазини, съответно продажбите на тези магазини ще се увеличат, респективно ще купуват повече стока,ще получат по-добра цена и ще продават по-ниско. Големия проблем е че ние сами си затрихме селското стопанство и животновъдството. По рано хранехме други страни, а сега не можем да изхраним себе си. И защо ли?
26
11
 
8
 
! Отговори
СТАРА ЗАГОРА преди 10 години
Прав е Сидеров, че чуждите вериги източват парите на българите за милиарди на година и затова *** пенсионери няма да имате пенсии и така ви се пада като гласувате за продажните партии и правителства унищожили България !
25
5
 
9
 
! Отговори
до 25 преди 10 години
И като взимаш вино с 1 лев отгоре без касова бележка в квартален магазин това сигурно означава, че в цяла България е така. Да ама не.
24
4
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Извинявам БЪЛГАРИНО,но няма как да подкрепя българският БИЗНЕС.В кварталното магазинче, отворено в един вход на блок,си , купувам бутилка вино с един лев по скъпо от Кауфланд и не помня някой път да съм да съм получил касов бон.Нали разбирате- просто няма логика.
23
7
 
5
 
! Отговори
Даола преди 10 години
Очевидно е, че големите вериги домминират пазара на дребно у нас, особено в големите градове. Това ще продължи и затова нашето законодателство трябва да приеме още по-прецизни закони, за да регулира тяхната дейност. Трябва да се обърне внимание на " промоциите" - често стоките с намалени цени са с по-ниско качество - дори вакумирани храни като сирене и кашкавал се предлагат на по-ниски цени, когато партидите не са с добро качество. Контролиращи добре знаят какво трябва да се направи.
22
5
 
13
 
! Отговори
До varg преди 10 години
Вън, вън, а хората, които работят в тях какво ще ги правим?
21
12
 
9
 
! Отговори
varg преди 10 години
Вън чуждите корпорации от България!!!
20
7
 
21
 
! Отговори
Българин ВБ преди 10 години
В много градове на запад магазините от големите верига са извън града на определени за това места, по този начин се запазват малките квартални магазинчета, които ние при нас унищожаваме. Всяко малко магазинче също храни семейство, разликата е, че печалбата от малкото магазинче остава в БГ и не се изнася в чужбина. Не съм против веригите, но първо трябва да си гледаме и да защитаваме нашето, родното.