КЗК погна "Кауфланд" и "Метро" за заблуждаваща реклама

"Била България" и "Лидл" обжалват глоба на антимонополния орган
Обновена: 29 яну 2014 14:05 | 29 яну 2014 12:18,
42
КЗК погна "Кауфланд" и "Метро" за заблуждаваща реклама
Снимка: Ройтерс

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се е самосезирала и е открила производства срещу две от големите търговски вериги у нас - "Кауфланд" и "Метро". Това става ясно от съобщения на официалния сайт на комисията.

Антимонополното ведомство е започнало процедури срещу тях във връзка със заблуждаваща реклама, уточниха за Investor.bg от ведомството.

Вероятно става въпрос за разпространени рекламни брошури, в които КЗК ще проверява за заблуждаваща реклама. От комисията уточниха, че проверката ще продължи в рамките на 2 месеца.

Комисията често пъти се самосезира след подадени сигнали на граждани - подобен бе случаят, когато КЗК направи проверки на "Била България" и "Лидл". Тогава ведомството провери рекламни кампании на двете компании, за да прецени дали обещаваните от тях промоции отговарят на истината.

Комисията излезе с отделни решения за двете вериги, според които и двете дружества трябва да платят значителни глоби заради заблуждаваща реклама. В случая с „Лидл“ заблуждаващата реклама бе при кампанията под наслов „Най-доброто от България. Най-доброто от Европа“, за която бе наложена санкция в размер на 370 хил. лв.

Санкцията срещу „Била България“ бе за кампанията „Гаранция Clever най-ниска цена”, а глобата бе 483 хил. лева.

От КЗК уточниха, че и двете вериги в момента обжалват решенията на комисията.

Ако съдът потвърди констатациите на комисията, компаниите ще трябва да платят глобите, които им бяха наложени, припомнят от антимонополното ведомство.

Повече икономически новини прочетете в Investor.bg

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
14
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
В кварталните магазини, цените са доста високи. Зареждат малки количества и съответно никой не им прави отстъпка. Нормален доставчик няма как да направи отстъпка, като му поръчват 10 кренвирша 3 майонези, 5 парчета кашкавал и 2 стека бира. Това си е пазаруване на дребно, а не на едро. Че на всичкото отгоре искат и да им се доставят на място тези неща. Ами съжалявам, ама тези квартални магазини сами си гонят клиентите. Крайно ограничен избор и доста високи цени. Просто не става така.
18
8
 
16
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
До вкъщи има 4 квартални магазина, два от които денонощни, борса за месни и млечни продукти и всичко това в радиус от 50 метра. От всички възможни хипермаркети Били, Мили, Кауфланди и тем подобни, Билата ми е най-близко "само" на километър, останалите са още по-далеч. Освен това в кварталния има всичко, което ми трябва и пазаря за не повече от 5 минути, не ми се налага и да вися с торбите по опашки. Излиза ми по-евтино да не ходя до хипермаркетите.
17
0
 
31
 
! Отговори
хм преди 10 години
От кварталните магазинчета купувам само хляб и лятото зарзават, сори, ама цените им са високи, а качеството ниско, няма избор и стоките са застояли. Сега открих едно магазинче за млечни продукти от производител, много добро прясно и кисело мляко - затворен цикъл. Когато предлагаш качество, клиента сам идва.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега поредната простотия на макс, която ревът е в СБА "скъпи хапваш ли хапваш ли...." супер голяма простотия
15
5
 
20
 
! Отговори
Колев преди 10 години
БИЛА,КАУФЛАНД,МЕТРО,ЛИДЛ,М-ТЕЛ,ГЛОБУЛ,ШЕЛ,ОМВ,ЧЕЗ,ЕВН,ЕНЕРГО-ПРО,ВЕОЛИЯ УОТЪР,ДЪНДИ ПРЕШЪС...Изнасят парите на БЪЛГАРИТЕ.
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да глобят Кауфланд и за психически тормоз на клиентите си и на радиослушателите. Постоянно някой реве по-мегафона и по радиостанциите и зомбира нещастниците пазаруващи там какво трябва да си купят. Не знам какъв какъв "Матириал" трябва да си за да ти подвикват така и да те насочват.
13
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като редовен клиент на кауфланд при поредното пазаруване на въпроса на касиерката"всичко беше ли на ред" отговорих "не". След като ме погледа опр.време стъписано и казах да престанат да реват по високоговорителите простотии, хората не са *** :-)
12
5
 
3
 
! Отговори
Abdula преди 10 години
Сидер ефенди се е самосезирал, че тази седмица не е получавал пари за златния си пръст. Цялото ДПС трепери от страх да не запаше пак оня пистолет и да се разкрещи- "Ти турчин ли си, бе? Извини се, бе?" Сидера е много страшен ХА-ХА-ХА
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво на КЗК! Една инстутиция да покаже, че работи и не свежда глава пред нарушители с пари и власт. Някой по-надолу беше писал,че са инвеститори. Не СА! С евтин заемен капитал от чужбина строят едно хале и всичката стока я взимат на вересия и я плащат с голямо забавяне. Надуха организирано цените на млечните продукти за да могат да имат по-голям марж на печалба с оглед спадналото потребление. Унищожават българското земеделие. Изнасят капитали. може да им видите отчетите и ще разберете.
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
няма да забравя каква страхотан реклама си направиха ЛИДЛ, колко суперевтино ще бъде всичко - като отидохем там едонн ещо не купихме - такава скъпотия. В гърция било на двойно по-нисик цени от тук в техиня ЛИДЛ, прид войно по-висок стандарат на живот. пак ни имат за бананова република.
9
1
 
21
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
Въй, уплашиме инвеститорите. Ся ко шъ пра'им?
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
pravilno ,zablujdavat klienta a i cenata nee nai niskata v evropa tapotii
7
26
 
7
 
! Отговори
georgi ishkitiev преди 10 години
Ето на това ми се вика държавен рекет :-). 99% съм сигурен, че сега правителството натиска големите вериги, за да си плащат рушвети и да не ги закачат. После кой ще си инвестира парите при нас
6
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дръж се Кауфланд! Дръж се Фантастико! Продължавам да пазарувам от ВАС !!! С обич, от клиента, който няма от къде другаде на пазарува !!!
5
28
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПАЗАРУВАМ САМО ОТ МАЛКИТЕ КВАРТАЛНИ МАГАЗИНЧЕТА. ОТ ГОЛЕМИТЕ ТЪРГОВСКИ МАГАЗИНИ НЕ ПАЗАРУВАМ ЗАЩОТО ПРОДУКТИТЕ ИМ ВИНАГИ СА ПРЕЕТИКИРАНИ И С ИЗТЕКЪЛ СРОК НА ГОДНОСТ. ТЕЗИ ВЕРИГИ СА САМО ЗА БАЛАМУРНИЦИ КОИТО СИ МИСЛЯТ ЧЕ ОТ ТЯХ ЩЕ СИ КУПЯТ НАЙ ЕВТИНОТО И НАЙ КАЧЕСТВЕНОТО. ДА. АМА НЕ.
4
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Било по сигнали на граждани - глупости на търкалета - къде е КЗК, къде са гражданите. Това е войната на веригите, не ни въвличайте и нас. Ние не си знаем правата, камо ли да пускаме сигнали, че веригата ЛИДЛ с нискокачествени стоки рекламирали, че продават най-доброто. Глупости!!!
3
17
 
14
 
! Отговори
Анчо Шукри преди 10 години
Браво на Волен. Волен призедент!
2
3
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Браво.А КЗК дали ще следи как тези търговски вериги ще погнат нас - КЛИЕНТИТЕ ???
1
2
 
20
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Санкция под надслов"Най-доброто от справедливия български съд"

Спонсорирани публикации