Няма да има нова газова криза в Европа, прогнозира експерт

Станчев: ЕС ще плати задълженията на Украйна за природен газ
Обновена: 17 юни 2014 14:07 | 17 юни 2014 09:55,
34
Няма да има нова газова криза в Европа, прогнозира експерт
Снимка: Reuters, архив

Спирането на доставките за „Нафтогаз”, което „Газпром” предприе от вчера сутринта, няма да доведе до нова газова криза за Европа, заяви икономистът Красен Станчев по БНТ. Той коментира, че Украйна може да вземе пари, за да си плати газовите доставки само от ЕС и нито една от страните няма интерес от спирането на синьото гориво за европейските клиенти.

Станчев беше категоричен, че ЕС ще плати задълженията на Украйна за природен газ.

„За България проблемът е, че сегашното правителство играеше изцяло на страната на „Газпром” и се изложи”, смята още Красен Станчев. Той твърди, че страната ни е загубила и „дългосрочната възможност за диверсификация на доставките”, визирайки мораториума за проучване и добив на шистов газ.

Енергийният експерт проф. Атанас Тасев заяви от своя страна, че  Европейската комисия вече се ангажира финансово при преговорите, за разлика от ситуацията през 2009 година.

Той коментира, че собствеността върху газопреносната мрежа на Украйна може да се окаже сериозен фактор за определянето на европейската енергийна политика, Той допълни, че в момента има интерес от страна на американски компании за покупка на мрежата, което в дългосрочен план може да се окаже от ключово значение за ЕС при вземането на решения в областта на енергетиката.

Припомняме, че преди седмица руски медии обвързаха спирането на „Южен поток” именно с желанието на Киев да направи реформа в „Нафтогаз”, която предвижда отделянето на газовата мрежа и газохранилищата от активите на компанията.

Целта е продажбата на собствеността на газовата мрежа, а интерес към приватизацията вече проявявали европейски и американски компании. Изпълнението на „Южен поток” обаче би намалило важността на тези тръби, се казва в анализ на руските журналисти.

Интерес към газопреносната мрежа на Украйна отдавна проявява и „Газпром”. Според източник на ИТАР ТАСС отдаването на част от собствеността е било едно от условията, поставени от Москва при преговорите с бившия вече украински президент Виктор Янукович в средата на декември 2013 година.

Тогава „Газпром” намали цената на природния газ за Украйна с 33% до 268,50 долара за хиляда куб. метра. Днес обаче отстъпки липсват и руският газов гигант очаква Киев да заплаща по 486 долара за хиляда куб. метра природен газ.

Желанието "Газпром" да придобие част от газопреносната мрежа беше сочена от анализатори и като основание за "газовата война" между Русия и Украйна през 2009 година.

Повече икономически новити четете в Investor

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: ЕСгазГазпромНафтогаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шистите са същия капан като зеления сектор при електросектора,като го вкарат оглавява шапката,освен това се подиграват със земята,в нея неможе човек да си изкопае скривалище ще се задуши преди да падне бомбата,какво остава екологично чиста землянка в пъти по ефтина от претоплени екотухли,ако ги топлят ще унищоат персонала,екочакъли,екоцименти,ако не се насочат,но тия точно там отиват,какво остава за екодограма пак за зелена енергия,екобитум него пък към струйка петрол ще го включат и в шапката.
23
2
 
4
 
! Отговори
Инж+ преди 9 години
За това ли било всичко!?И газовата криза от 2009-та, и стотиците жертви в Украйна?За да може не Газпром,а други компании да купят украинските тръби!
22
1
 
13
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Вижте Гърция Шистовия газ ще свърши рано или късно. Но отровената природа ще съществува хиляди години. Спрете да мислите 5-50 години напред. Мислете 500-1000. Ще има ли Нефт и ГАЗ - НЕ.Какво ще има? Поля и гори които ни хранят и поят. Слънце и вятър дето ни осигуряват енергията. Какво трябва да развиваме? На водоносните площи гори. На машинно достъпните поля. На машинно недостъпните Слънчеви панели. Където има постоянен вятър генератори.ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е КОРПОРАТИВНИ ИНТЕРЕСИ
21
0
 
2
 
! Отговори
ako преди 9 години
Ако има кой да плаща газа на Украинците, ТЕ няма да крадат от тръбите, минаващи през тяхна територия. А ако не платят. Украна е ЕНЕРГОЕМКА държава във всичките И аспекти. Дори намаляването на тази енергоемкост би довело до това, че да не им трябва чужд газ. А КОЛКО милиарди и години ще са необходими за да стане това? За годините 10. За милиардите прогнозирайте Вие, но със сигурност над 100.
20
0
 
3
 
! Отговори
Лоша работа преди 9 години
политици и бизнесмени, за да е на сметка строителството. Ама къде е това правителство?
19
4
 
17
 
! Отговори
Лоша работа преди 9 години
Аз като гражданка на ЕС /макар и недоброволна/ не съм съгласна хем да плащам дълга на страна, която не е член на ЕС, хем да ми забраняват Южен поток, та украинците да можели да си продадат по-скъпо газопреносната мрежа на ... американски компании и тогава да плащам такси пренос на въпросните компании! Не е ли по-добре да имам Южен поток и да вземам такса пренос от Сърбия? Разбира се българското правителство трябва да предоговори строителството на Потока, да поокастри комисионните на лакомите ни
18
19
 
4
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
Сaмо луд русофил може дa крaде Бългaрите с по 6 милиaрдa годишно в ползa нa русия и дa лъже, че " природaтa" щялa дa " пострaдa" от добив нa гaз, природен или шистов! рускa помия зaливa Родинaтa ми!
17
16
 
4
 
! Отговори
Вижте Гърция преди 9 години
Вече я нaричaт Нефтенaтa крaлицa нa Европa, зaрaди огромните зaлежи от петрол в Зaпaднaтa чaст нa стрaнaтa, които вече сa сондирaни и зaпочвa добив нa Черно Злaто! Гърция колкото беше нaпред от нaс, сегa още по- богaти стaвaт! A в южнa Гърция ще добивaт и Гaз, те си вързaхa гaщите зa богaт живот поне зa 50 г., a ние зaрaди русия нещеме дa добивaме дори природнa гaз от морето!?! Срaм и позор, товa е предaтелство зa Съд!
16
5
 
2
 
! Отговори
wtf преди 9 години
То и финансова криза нямаше да има, според комунистическите експерти.
15
15
 
2
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
Плюем нa русиятa, ***.ин и второто джудже, тръбите през Укрaйнa ще сa нaши! Щом руснaците нещaт, дa си зaвирaт гaзтa в интимните местa. A ние Бългaрите ще рaзрaботим и природнaтa ни гaз от Кaн Aспaрух и шистовите ни зaлежи!
14
1
 
13
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Тоз министър май не е в час или блъфира !Украйна получи пари от ЕС и ги пусна във войската си за да умиротява Донецк и Луганск и тя не иска да плаща заемите си четейки инструкциите НА американците .Газта нее вече икономически фактор тя е политически и се намесиха американските интереси в газопреноса и хранилищата на Украйна и трябва да се готвим за студен зима и колапс на икономиката ни и то благодарение на американсикте ни "приятели" .
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе нямали вече някой да ги нарита всички тези наши смешници (управленци), че ми писна да гледам едни и същи муцуни и да слушам едни и същи общи приказки.
12
2
 
14
 
! Отговори
хаха преди 9 години
Станчев беше категоричен, че ЕС ще плати задълженията на Украйна за природен газ.ЕС потъпква националните интереси на всички държави които искаме да печелим от Южен поток и накрая да плащаме и ние дълга на Украйна която дори не е в ЕСЕС е най-смешния и жалък съюз съществувал някога С М Е Ш Н И ЦИ
11
1
 
14
 
! Отговори
АРХАНГЕЛ преди 9 години
Станчев е сред най-видните сатанисти в България - съавтор на плановете за унищожение на българския народ. Негови съратници в сатанинската структура "Институт за пазарна икономика"/Мартин Заимов, Мартин Димитров, Ричард Ран, Кенет Лефковиц/ която, заедно с другите подопечни на рогатия структури - Български хелзинкски комитет, Отворено общество и т.н. подготвя участието на народа ни в битката при армагедон и то на страната на силите на мрака! Станчев и сие ще горят в ада! Дано са без всички нас!
10
2
 
1
 
! Отговори
Гербер преди 9 години
Разбира се , че няма да има ГАЗОВА КРИЗА в Европата!!! Свети Бойко Победоносец ще оправи нещата , както винаги го е правил!!!!!!!!!!!!.
9
2
 
7
 
! Отговори
кабак преди 9 години
Мръсни ,ненаситни и алчни продажници, готови да съсипят бъдещето на децата ни, заради долари. Готови са да ни унищожат природата,водата заради идиотизма да се произвежда шистов газ,да се извлича златото от земята ни.Дано ни изчисти Господ ,че да си отпочине земята от кретеноидния homosapiens....
8
1
 
12
 
! Отговори
Нина преди 9 години
Значи за война срещу народа си имат пари а да си платят сметките нямат!?
7
2
 
19
 
! Отговори
Киро преди 9 години
САЩ да платят те стоят зад този скандал и цялата каша,писна ми вече да търпим идиотщините и мръсните игри на САЩ от който страда целия свят.........
6
0
 
17
 
! Отговори
Радо преди 9 години
Сега разбрахте ли защо е нужен Южен поток?за да се спре изнудването и кражбите на Украйна !!!
5
1
 
12
 
! Отговори
НЕ преди 9 години
Тогава и ни я да спрем да плащаме и ЕС ще ни плати сметката,откъде на къде ни я ще плащаме сметките на една страна извън ЕС ,раздирана от гражданска война по вина на управляващата профашистка хунта?