Вашингтон изтръска почти $9 млрд. от BNP Paribas

Това е най-високата глоба, налагана на европейска банка
Обновена: 1 юли 2014 16:47 | 1 юли 2014 12:10, Бойчо Попов
10
Вашингтон изтръска почти $9 млрд. от BNP Paribas
източник: Reuters

Най-голямата френска банка BNP Paribas ще плати рекордна глоба в САЩ в размер на 8,83 милиарда долара заради нарушаване на американските санкции. След седмици на преговори с властите европейската банка призна в понеделник, че е извършила съответните престъпления и прие сумата.

В замяна BNP ще може да спаси лиценза си за банкиране в САЩ и да продължи да осъществява доходоносни сделки на американския пазар, предава DPA.

Това е най-високата налагана глоба за европейска банка заради нарушаване на американските санкции. Американските власти обвиняват BNP, че при някои сделки са нарушили американски санкции срещу Судан, Иран и Куба.  

Френското правителство е реагирало с облекчение на присъдата на BNP Paribas. Финансовият министър Мишел Сапен заяви в понеделник вечер в Париж, че споразумението позволява на най-голямата френска банка да продължи да съществува.

BNP ще продължи да бъде в състояние „да финансира икономическите дейности във Франция по задоволителен начин", каза Сапен. В същото време процесът подчертавал, че е необходимо еврото да се укрепи като международна валута, заяви социалистът.

За други европейски банки - като германските Commerzbank и Deutsche Bank, които също от известно време са разследвани от американските власти заради предполагаеми нарушения на санкциите, решението не е добър знак.

Германските банки не съобщават какви резерви са заделили за подобни случаи. Според оценка на анализаторите на Credit Suisse само Deutsche Bank би трябвало да очаква глоба от най-малко 300 млн. евро.

Срещу редица банки вече бяха наложени санкции, включително срещу британската Standard Chartered. Американските власти наложиха сериозни глоби и в рамките на скандала с манипулациите на лихвените проценти и данъчния спор със швейцарски банки.

Между 2004 и 2012 г. BNP е осъществила хиляди забранени сделки с Куба, Иран, Мианмар и Судан, прикрила е следите и е измамила властите на САЩ, заяви главният прокурор на САЩ Ерик Холдър. Това представлява "тежко нарушение на законите на САЩ“.

По този начин BNP е помогнала на страни, които са въвлечени в "тероризъм" и нарушения на човешките права - "в много случаи в ущърб на националната сигурност на САЩ", добави Холдър. В споразумението между банката и американските власти също така се включва и ангажимента BNP да се раздели с 13 висши служители.

Кои са другите големи глоби на банки вижте в галерията на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: BNP Paribas
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е банката на другарката Кунева...За благодарност че затвори блокове от АЕЦ
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 6 20% им е промоцията на тези гадове, иначе бухат и по 33% ГПР особено на дребни суми от порядъка на 500 лв. От време на време пускат промоции - при изплащане до 6 месеца без лихва (за неща под 1000 лв)... Но не се набутват те - обикновено продавача им дава 10-15% отстъпка
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
20% на година не знам, ама БГ Парибата .... преди месец ми се наложи да кандидатствам за 3000 лева, за 2 години ми искаха 7000 и нещо да върна ... Слава Богу закърпих положението, а и да не бях, нямаше и да приема "тази оферта"!
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Затова ли клона на тази банка в България, който обикновено работи с джет кредит, отпуска лихва по потребителски кредит от 20 % на година? Аз за такава лихва от друга банка не съм чувал, че даже и по кредитните карти е по-ниска. Другарката Меглена Кунева-Пръмова яко си е напълнила гушката от тези дебели лихви.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А сега с кеф да си ги платят на хамериканските си братя отвъд галактиката, опа - океана ...
4
4
 
13
 
! Отговори
ХАХХА до вторият преди 9 години
кво да видиш тая е банко френска колкото станишев е българин ....всичко е еврейско така се прехвърля капитал без да е нужно да става сложно и после се лобира за някой проект и така значи сега АМЕРИКА си взе пари от судан куба и други щото така и харесва на другарите от ЕВрейската общност
3
1
 
7
 
! Отговори
Кирил преди 9 години
Аххх колко сте глупави. Санкцията ще бъде намалена до 1 млрд до края на чесеца предвид сделката Алстом GE и отхвърлената оферта на Сименс и Митсубиши Хеви Индс. Всичкп това бе направено с цел спечелване на бидът на GE. По този начин фирмата става безспорен лидер на пазара
2
1
 
42
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Не виждам какво е общото между наложени от САЩ санкции и работата на френска банка. Американците се чудят как да закърпят бюджета, но долара скоро ще потъне ;)
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американците са ги съкрушили

Спонсорирани публикации