За над 100 прехващания на руски самолети тази година съобщи НАТО

Британски вестници за активността на руската военна авиация
Обновена: 30 окт 2014 14:17 | 30 окт 2014 09:06, Елка Василева
159
За над 100 прехващания на руски самолети тази година съобщи НАТО
Снимка: архив, Reuters

НАТО засича необичайно голяма активност на руската военна авиация над Атлантическия океан, Северно, Черно и Балтийско море в момент, когато отношенията между Запада и Русия са обтегнати заради ситуацията в Украйна, пишат британските вестници "Гардиън" и "Дейли телеграф".

Изтребители на Алианса са прехванали четири групи руски военни самолети за около 24 часа вчера и онзи ден.

НАТО каза, че не е имало нарушаване на въздушното пространство на Алианса, за разлика от миналата седмица, когато руски шпионски самолет за кратко навлезе в Естония, но отбеляза, че толкова голям брой полети за един ден са рядкост през последните години.

Още по темата

Най-големите маневри са били засечени вчера сутринта, когато четири стратегически бомбардировача "Ту-95" са прелетели над Норвежко море, придружавани от четири самолета цистерни. Те са били проследени от норвежки изтребители "F-16". После шест от самолетите са се отправили обратно към Русия, а два "Ту-95" са тръгнали на юг над Северно море, където са били прехванати от британски изтребители "Тайфун". По-късно португалски "F-16" са ги засекли в Атлантическия океан, откъдето те са поели към родината си.

При друг случай вчера следобед два "Ту-95", придружавани от два изтребителя, са били прехванати от турската авиация над Черно море.

Седем руски самолета са били засечени вчера и онзи ден над Балтийско море. В тяхното проследяване първия ден са се включили германската и датската авиация, както и самолети от нечленуващите в НАТО Швеция и Финландия, а на следващия ден португалски "F-16" са засекли подобна група изтребители и бомбардировачи.

НАТО заяви, че е имало над 100 такива прехващания на руски самолети от началото на годината, което е около три пъти повече в сравнение с 2013 г., преди да се разрази конфронтацията между Запада и Русия заради ситуацията в Украйна, посочват "Гардиън" и "Дейли телеграф", които в своите материали се позовават също така на информация от Ройтерс.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
31
 
! Отговори
Ефрейтор преди 9 години
Само над България са прехванати над 1000 натовски самолети, нарушители на българското суверено небе.Това какво е? Руснаците ряпа да ядат и водка да пият.
48
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази седмица Кремъл отчете две "голями победи" над Запада: 1 Ракета на НАСА избухна при старта си.и2 Времето в България застудня. Щеше да има и трета "победа" ама с френския хеликоптероносач Мистрал" се получи ядец.
47
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците изхабяват последните си работещи самолети. Просто на пилотите им се иска да полетят като за последно, АХАХАХАХА!!!
46
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ужас !Руските самолети летят!Четри маршрута за полет са невероятна активност!!!!
45
1
 
8
 
! Отговори
**** преди 9 години
Мъти се нещо но ще се види скоро,и дано ние не сме на топа на устата,че може да останем като спомен в историята на някои държави.
44
3
 
26
 
! Отговори
neno преди 9 години
До :) Е браво,уцели го точно НАТО може да се репчат само на Афганистан,Ирак ,България,ама нещо с Русия репченето се оказа жалко скимтене като бито куче
43
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво ***!За 15 минути си избълвала 100 пасквила срещу Русия. И нощна смяна ли караш?
42
0
 
10
 
! Отговори
монархист преди 9 години
Като имат гориво нека го горят, какво им се връзват.
41
1
 
30
 
! Отговори
zeus преди 9 години
След разпада на Варшавският договор НАТО реално няма за какво да съществува. За да оправдае съществуването си бяха измислени куп войни, в които да участва. Откакто Путин вдигна Русия на крака НАТО са доволни, че има за какво отново да харчат милиарди. НАТО е нищо повече от машина за пари, влизащи в определени джобове.
40
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДОКАТО РУСКИТЕ САМОЛЕТИ СИ ЛЕТЯТ,ТО АМЕРИКАНСКИТЕ УЖ НЕВИДИМИ БЕЗПИЛОТНИ СТЕЛТОВЕ ТИП РАПРОР ИРАНЦИТЕ С ИРАНСКИТЕ ТЕХНОЛОГИИ СИ ГИ ПРИЗИМЯВАТ В ИРАН И ИРАНСКИТЕ ПРЕЗИДЕНТИ ХОДЯТ ДА СЕ СНИМАТ С ТЯХ,ПРАВЕЙКИ В БЕЛИЯ ДОМ ЗА РЕЗИЛ ДА ХОДУИ ДА СЕ МОЛИ ПОСЛЕ НА ИРАНЦИТЕ ДА МУ ВЪРНЕЛИ САМОЛЕТЧЕТО,ЧЕ СТРУВАЛО 1,4 МИЛЯРДА
39
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 69 Хе ,хе ,500 метра ! Това нали знаеш че е изсмукано то пръстите на краката. Като знам как ,,демократите ,, лъжат! Още помним атомното и химическото оръжие на Ирак, Шишинцето с,, антракс,, в ръцете на К. Пауъл, Пентагона , Световният център, лъжите за Афганистан. Така се гради ,,демокрация,, Лъжи ,та се късай!
38
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
руските самолети летят нагоре, а руската рубла в обратна посока
37
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
що да не летят в неутрално въздушно пространство.то е на никой.това че хамериканците се понаакват е друг проблем.ми ще си летят.
36
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те и турски самолети летят над Черно море, и американски над Балтииско и над Северно. Е ,й? Летят над неутрални води . Рутинно от десетилетия. Когато имахме 400 бойни самолета и те летяха над Черно море . Денонощно! Е,й ? Нещо Русия, не истирясва по този въпрос.
35
1
 
25
 
! Отговори
чекист преди 9 години
Аз нещо не схващам. Руските самолети над гибралтар ли са летели, че португалци, а и британци /те там си имат стара тръпка:)/ са се вдигнали във въздуха. Доколкото знам Русия има излаз над Балтийско, Черно и Северно море. Нормално е и да си прави учения в това пространство. Какво правят брити и португалци там. Разбрах, че във връзка със ситуацията Ирина Шейк е изпратила нота до Роналдо за нелегламевнтирано прИхващане:)
34
4
 
9
 
! Отговори
God преди 9 години
А защо Русия не влезе и тя в НАТО и да се приключи с този цирк на мерене на пи.ки? Тогава ислямските радикали ще имат наистина сериозен враг в лицето на новата военна структура. Путин никога няма да нападне Запада, защото е по-изгодно е да търгуваш, отколкото да воюваш. Не може да си враг със страни, в които живеят децата на руските богаташи (вкл. и Путиновата дъщеря) и там си държат парите.
33
1
 
35
 
! Отговори
:) преди 9 години
Имат мерак и средства - летят си. Така се става добър пилот, с много практика. Навлизат ли в чуждо въздушното пространство? Не. Тогава за какво мучат западняците? А... Сетих се. Руснаците не им се подчиняват, както да кажем... българите. Затова е цялата работа. Дразни ги, че има и друг силен побойник в училището, от който пълнят гащите и не могат да му се правят на отворени :) Едно е да се репчиш на Ирак или Либия, дори на Сърбия, друго е срещу теб да е велика сила като Русия, нали?
32
0
 
26
 
! Отговори
Mistique преди 9 години
Самолетите летят, корабите плуват, Department of Defence си лае, бизнеса с "войната" си върви...
31
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето - вече почнаха да ни нападат. Миналата седмица руски самолет нахлу 500 м в Естония! Не бил взел завоя!Вчера 500 м, утре 500 км! А подводниците им пред Швеция ? Тази не я намерихме, но други дебнат. Днес около Швеция, утре - около Швейцаря. /Псаки/ :)))А Варна? Само ни карат да си горим горивото и да си хабим ресурсите на нашия самолет. Той, между другото е руско производство и трябва да го сменим с F16 - няколко броя!
30
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хора, научете български език! Представка ПРИ- означава: намаляване на разстоянието между обекти: прикова, пришияеднократно или слабо действие: пригърми, пришумоли, привалиначало на действието: придреме ми се, прияде ми сеКоренът на думата ПРИХВАЩАМ е думата ХВАЩАМ, пример: хващам ви в крачка; хванете ме за шнура.Разликата между приставката ПРЕ и ПРИ е следната:Наказаха го, защото е ПРЕстъпил закона.Беше ПРИстъпил само една крачка към нея.Скъсайте си дипломите веднага!!!

Спонсорирани публикации