За над 100 прехващания на руски самолети тази година съобщи НАТО

Британски вестници за активността на руската военна авиация
Обновена: 30 окт 2014 14:17 | 30 окт 2014 09:06, Елка Василева
159
За над 100 прехващания на руски самолети тази година съобщи НАТО
Снимка: архив, Reuters

НАТО засича необичайно голяма активност на руската военна авиация над Атлантическия океан, Северно, Черно и Балтийско море в момент, когато отношенията между Запада и Русия са обтегнати заради ситуацията в Украйна, пишат британските вестници "Гардиън" и "Дейли телеграф".

Изтребители на Алианса са прехванали четири групи руски военни самолети за около 24 часа вчера и онзи ден.

НАТО каза, че не е имало нарушаване на въздушното пространство на Алианса, за разлика от миналата седмица, когато руски шпионски самолет за кратко навлезе в Естония, но отбеляза, че толкова голям брой полети за един ден са рядкост през последните години.

Още по темата

Най-големите маневри са били засечени вчера сутринта, когато четири стратегически бомбардировача "Ту-95" са прелетели над Норвежко море, придружавани от четири самолета цистерни. Те са били проследени от норвежки изтребители "F-16". После шест от самолетите са се отправили обратно към Русия, а два "Ту-95" са тръгнали на юг над Северно море, където са били прехванати от британски изтребители "Тайфун". По-късно португалски "F-16" са ги засекли в Атлантическия океан, откъдето те са поели към родината си.

При друг случай вчера следобед два "Ту-95", придружавани от два изтребителя, са били прехванати от турската авиация над Черно море.

Седем руски самолета са били засечени вчера и онзи ден над Балтийско море. В тяхното проследяване първия ден са се включили германската и датската авиация, както и самолети от нечленуващите в НАТО Швеция и Финландия, а на следващия ден португалски "F-16" са засекли подобна група изтребители и бомбардировачи.

НАТО заяви, че е имало над 100 такива прехващания на руски самолети от началото на годината, което е около три пъти повече в сравнение с 2013 г., преди да се разрази конфронтацията между Запада и Русия заради ситуацията в Украйна, посочват "Гардиън" и "Дейли телеграф", които в своите материали се позовават също така на информация от Ройтерс.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
33
 
! Отговори
Вуте преди 9 години
номер 10, я обясни как се "прихваща" самальот в неутрално небе? И НАТО дали ги е "прихванало" или просто ги е видяло на радара?
8
1
 
40
 
! Отговори
аман преди 9 години
"За над 100 прехващания на руски самолети тази година съобщи НАТО"Ало, ***, да знаеш случайно какво точно значи "ПРЕХВАЩАНЕ" на самолет???"НАТО каза, че не е имало нарушаване на въздушното пространство на Алианса"И откога има въздушно пространство на Алианса??? Или НАТО реши, че след като интересите на САЩисаните са по цял свят, то и въздушното пространство им принадлежи? М?
7
2
 
40
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
До Анонимен 8 OO моля ти се САЩ са си анексирали Хавай Нахлували са в доста държави без причина Айде,като пишеш пропаганда,поне се информирай малко Ти си гнусен пасивен ****ал ,който пише платени простоии ,мислейки че много ще спечелиш,ще спечелиш един голям х*й в устата и за*ника си
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е и?
5
3
 
41
 
! Отговори
страхливци преди 9 години
От кого повече ги е страх Натовците? От руските самолети, или от Йосиф Кобзон?
4
3
 
57
 
! Отговори
Българин преди 9 години
За разлика от вашите самолети ,които бомбардираха и бомбардират в Либия ,Афганистан, Сирия ,Ирак... тези само летят. Нали са самолети,какво искате да плуват ли ? За това си има други средства...
3
4
 
9
 
! Отговори
666 преди 9 години
До 1Ти май нямаш идея какво означава подобна показност
2
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И им кацат по корабите, след което имаше масово напускане от армията на УСА-то.
1
6
 
49
 
! Отговори
ХАааХХхааххаа преди 9 години
Аааауууууу ...........Затова ли рязко изчезнаха памперсите по магазините......

Спонсорирани публикации