Левовете от бъдещето - най-добрите посланици на България

Вижте парите, които разказват истории
Обновена: 11 ное 2014 14:00 | 11 ное 2014 11:52,
78

Кукерите, наричани още чауши, бабугери, станчинари, дервиши, старци, суратиили джамалари, са българските карнавални фигури – мъже, предрешени като зверове или типични персонажи (бабата, дядото, царят, бирникът), винаги са с маски на главите, често с чанове на пояса и с кожуси с козината навън.  Кукерите танцуват по улиците, за да изплашат лошите сили и да пропъдят студа, а за плодородие и здраве извършват обредни (символични) действия, като оране, сеитба и други. Снимка: Методи Жейнов/Behance
 

Методи Жейнов доказва, че националната валута може да бъде успешен посланик, разказвайки истории за традиции и успехи.

Вижте как могат да изглеждат банкнотите, ако талантливият български дизайнер беше техен автор. Под всяка една банкнота той обяснява защо е решил именно този мотив да бъде заложен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
34
 
! Отговори
666 преди 9 години
Готин дизайн ама....картички. Не е баш като за банкноти.
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 20 лв. ми харесват (с мартеницата), но 50 и 100 са ми доста безлични. A къде е кирилицата?!
36
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На Банкнота от едната страна се вижда маскиран Американски *** в украинска бандеровсо-фашистка маска
35
0
 
29
 
! Отговори
безпартиен преди 9 години
Приличат на коледни картички.... айде бе излагация.... Се едно САЩ да си махнат президентите от доларите. Имат си 300 годишна история, но си я уважават... я не се излагайте....
34
18
 
4
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
Ако българските банкноти лъдат пуснати с такъв дизайт това само ще затвърди за пред света колко глупав народ сме. Единственото изображение от новата българска история достойно да е изобразено върху българска банкнота е лика на Волен Сидеров.
33
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хора без работа.....
32
0
 
7
 
! Отговори
езичник преди 9 години
пълни глупости. банкнотите не са просто картинки или снимки а нещо повече и се предполага че изобразеното на тях е някаква символика носеща информация за съответната държава и населението й.
31
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На банкнотите трябва да се поставят безспорни личности, допринесли за България. Какъв е тоя Кубрат Пулев и с какво заслужава да бъде поставен на 20-те лева вместо Васил Левски или Георги Раковски? Ако трябва да се поставят изтъкнати българи допринесли за науката, защо не се сложат образите на Джон Атанасов или на д-р Димитър Пасков - създателят на лекарството срещу детски паралич? Какви са тези безлични банкноти? Кукери и мартенички! Ние да не сме в африка!!!!!!!??????
30
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пък аз си мислех ,че "левовете " от бъдещето се казват ЕВРО ?
29
2
 
16
 
! Отговори
Удивен преди 9 години
Ей, направо ми взеха ъкъла тези банкноти ! Обаче трябва да се помисли и да сложим Азис на някоя или някоя по-надарена певица, за да учудим света. Може и мис Джука да сложим примерно. *** работа...
28
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Валутния Борд е инфраструктура на Окупатора САЩ.. Само чрез Валутния Борд , България плаща данък на САЩ в размер 2,5 милиарда лева. Ако прибавим и другите грабежи на баките , монополите и марициите - общия данък който България плаща на САЩ годишно е 10 милиарда годипно .. Ако прибавим и ограбените човешки ресурси данъка е 25 милиарда годишно..
27
3
 
8
 
! Отговори
Минувач преди 9 години
хубавки, особенно ако ги имам повечко. иначе страшен посланик - на български език, който ние си знаеме само и макетата, и Кубрат Пулев ..... поне Гришо да бяха сложили
26
3
 
14
 
! Отговори
BG преди 9 години
България има уникален символ наречен Розетката от Плиска, на която има знака на онзи "***" дето основа тая държава. Питам се - тъпоумните *** кога ли ще се светнат че да я използват и да се гордеят с това, при условие че преобладаващата част от българите дори не знаят какво представява и символизира !!!О, да, забравих че според русофилите - това са "турски" символи, на "турското" племе "прабългари" което е "поробило българите" :)))) Пък, ние нали сме си православни "славяни" :)))
25
0
 
26
 
! Отговори
И пак Аз преди 9 години
Левски, Ботев, Каравелов.. Раковски.. Капитан Петко войвода, Вазов, Вапцаров, Бенковски ... и хиляди знайни и незнайни хора обожаващи родината си до мозъка на костите и посветили живота си да учат , напътстват и бранят сънародници и родина ... Къде отиват .. Само Пулев явно е от по-известните ... писна ми от продажници бе хора.. писна ми от псевдо патриоти и спасители..
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом като Пулето го има, трябва поне петдесетолевката да е с лика на Боко.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дизайнът на настоящите български банктноти остаря, тъй като следва дизайна на германските марки от началото на 90-те години (между впрочем, хърватските куни - също). Банкнотите имат нужда от осъвременяване не само на дизайна, но и на защитите срещу подправка. Жейнов обаче се е справил доста посредствено с един евентуален бъдещ дизайн на лева. Направил е някакъв доста безобразен дизайнерски хибрид на нещо средно между норвежки крони и канадски долари.
22
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е лош дизайна, но на 20 левова банкнота да се сложи Пулев е меко казано смешно :)
21
1
 
6
 
! Отговори
Еврогееец преди 9 години
Абе тея искат нови банкноти да ми правят. Нали щяхме еврото да приемаме или ще стане както обикновено ще излезнат новите банкноти и ние след 1 година ще приемем еврото.. хах... Дори това да не стане така аз бих искал да попитам, няма ли да е по-добре да се направи някакво покритие на сегашните пари. Тъй де по-добри заплати , стандарт на живеене и прочие. Ама нали сме в Абсурдистан предполагам , че всичко ни е наред пък до банкнотите оправяхме.
20
3
 
17
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Като ги гледам и си мисля .. Как заличават историята ни, леко и спокойно. Турско присъствие 5 века, хайдутите и партизаните били терористи.. поетите и писателите ни не зачитат евро-атлантическите ценности и подтикват народа към сепаратизъм ... сега посланието от левът ще са камбанки, розички и телескопчета... А ЛЪВЪТ - къде е ЛЪВЪТ да ви е.. м.й...а!
19
0
 
16
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 9 години
До 21 - не бях чувал за Travis Purrington, но като му погледнах портфолиото, мога да кажа, че нашето момче е изкопирал идеята на 100 процента от Travis Purrington, а оформлението на около 70%.

Спонсорирани публикации