12 души са убити и 10 ранени при стрелба в Париж

"Отмъстихме за пророка (Мохамед)", крещели нападателите
Обновена: 7 яну 2015 16:26 | 7 яну 2015 13:31, Елка Василева
401

Снимка: БТА

 

Дванадесет души, сред които двама полицаи, са били убити при нападение срещу редакцията на френското сатирично списание "Шарли ебдо" в Париж, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс. Сред загиналите са и четирима водещи карикатуристи на изданието. Това са Шарб, Кабю, Волински и Тинюс. Те са били идентифицирани на местопрестъплението от оцелял.

Малко по-рано полицията изнесе данни за 11 загинали и 10 ранени, 5 от които в критично състояние.

Според очевидец, който наблюдавал атаката от съседна сграда в центъра на Париж, в редакцията на "Шарли ебдо" нахлули въоръжени нападатели. "Преди няколко часа двама мъже с черни качулки влязоха в сградата с (автомати) Калашников. Няколко минути по-късно чухме много изстрели", разказа той, като добави, че нападателите са избягали.

"Отмъстихме за пророка (Мохамед)", крещели мъжете, открили стрелба в редакцията на "Шарли ебдо", разказаха очевидци, цитирани от Франс прес.

"Аллах Акбар", крещели още нападателите. Това става ясно от видео, заснето от журналисти, успели да се скрият на покрива на сградата.

Напускайки местопрестъплението, нападателите ранили с куршум полицай, отнели колата на шофьор и блъснали пешеходец, бягайки с автомобила.

Редакцията на "Шарли ебдо" бе атакувана със запалителна бомба през ноември 2011 г., след като френският сатиричен седмичник публикува карикатури на мюсюлмански лидери и на пророка Мохамед, припомня Ройтерс.

Френският президент Франсоа Оланд отиде на мястото на атаката. Оланд е свикал в 13 ч. по Гринуич (15 ч. българско време) извънредно заседание на правителството, съобщи Елисейският  дворец.

Френският президент определи атаката като терористичен атентат, отличаващ се с изключително голямо варварство.

Няколко терористични атаки са били предотвратени във Франция през последните седмици, разкри Оланд, цитиран от Асошиейтед прес.

Страната стана сцена в последно време на няколко нападения, извършени от хора, потенциално вдъхновени от ислямисти. Властите обаче увериха, че атаките са били извършени от самостоятелно действащи хора, повечето от които с психически отклонения.

Британският премиер Дейвид Камерън осъди нападението срещу "Шарли ебдо", което определи като отвратително. Великобритания е с Франция в борбата с тероризма, увери Камерън, цитиран от Ройтерс.

Вицепремиерът Ник Клег определи стрелбата като варварска атака срещу свободата на медиите, предаде ДПА.

Терористичната заплаха в Парижка област е повишена до максимално равнище, предаде още Франс прес, като се позова на службата на премиера Манюел Валс.

Това означава, че има опасност от атентат, отбелязва АФП.

Франция ще затегне мерките за сигурност в религиозните храмове, магазините, медийните редакции и транспорта, съобщи АП, цитирана от БТА.

Няколко служители от редакцията са се скрили на покрива на сградата. „Нападение на двама души с маска срещу офиса на „Шарли ебдо“. Крием се на покрива“, написа в Туитър Мартин Бурдо.

Очевидци са заснели с мобилен телефон как терористите се изтеглят от сградата на редакцията, стреляйки срещу полицията. На видеото се виждат двама мъже с черни дрехи, които се качват на кола. Чува се, че нападателите крещят „Аллах Акбар“.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


401
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
30
 
9
 
! Отговори
123 преди 9 години
Всъщност никъде не пише, че нападателите са мюсюлмани. Много е удобно да се говори за тях. И какво ще кажете за Брайвик.
29
2
 
36
 
! Отговори
опа преди 9 години
Нека да попитаме пак кой създаде тези екстремисти -САЩ. Кой се снимаше с лидерите на ИДИЛ Макейн.
28
9
 
5
 
! Отговори
ДО КОМЕНТАР 17- КОЧО преди 9 години
Кочо , вече има Екстремистки формирования , които НЕ са Мюсюлмански........... Не знам дали си чувал за ИРА....... и за ЕТА............. Техните цели , разбира се , са съвсем други........... Но въпроса е , че и те са направили НЕ малък брой атентати със сериозен брой жертви в течение на годините............
27
1
 
18
 
! Отговори
Саладин преди 9 години
Франция да сприпомни битката при Поатие през 8-ми век срещу сарацините, защото и предстоят нного подобни по цялата и територия...
26
3
 
55
 
! Отговори
Да преди 9 години
Европа сама си го докара това. По-скоро елитите Евро-атлантизмът.1. Разрушиха държавите където тези хора живееха 2. Събираха ги за да има вършат черната работа за да подбиват цената на труда. 3. Между другото нашата държава е унищожиха по същият начин.За съжаление точно този елит е скрит в къщите с бодлива тел и не страда от гадостите сътворил по света.90% от мизериите по света са създадени от Евро-атлнатическият елит.Помните ли Либия а една не лоша държава за живеене
25
0
 
23
 
! Отговори
11 преди 9 години
Кукувци от Ислямска държава....Ужас! Лека им пръст на хората! Става страшно.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Телевизия иТЕЛЕ-----------------------------------Какво е това?И Телетата ли говорят?
23
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По последни данни са починали 11 души, има 5 тежко ранени и 10 по-леко ранени.3-*** души влизат вътре с АК и веднага откриват огън.Редакцията е била нападната преди време заради карикатури на Мохамед.
22
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом не си преценил къде карикатурите ти само задълбочават кризата, значи ти самият си карикатура. Дори си за връзване. Отговорът не идва с обратна карикатура, а с гърмящ пояс. Тогава?
21
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До славянинПри диктатурата българи са убивали българи без съд и присъда.
20
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Армията не трябва да пази границата. Ама дано те гръмнат Плювню, ей така между другото. Па тогава ще си спретнем един купон за сбогом и ще оставим територията да си я вземат талибаните. Те може и да я ценят повече и да я запазят. Сигурен съм, че няма да имат страх да не им се скара някой. Тогава ще видим взривяването на Мадарския конник, Боянската църква, Царев град Търнов и още християнски и български светини. И ако случайно сте оцелял, ще се намери един истински българин да Ви гръмне!
19
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С КОраби В Африка и от там по Дърветата... при Маймуните
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега пък стана 11 души убити и 10 ранени :) Всъщност бройката вече не е важна дори и един да има все е лошо."Телевизия иТЕЛЕ цитира очевидец" - какво е това ТЕЛЕ животно ли абревиатура на нещо си ли е ?
17
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
#1 аз не виждам какви мерки могат да се вземат с/у исляяма в Европа. Естествения прираст на белите европейци е около 1.3-1.6 средно за целия континент. Теоретично, за да има нарастване на населението е нужно минимум 2.11. *** имат прираст от 5 и нагоре. Без мерки, с мерки, тук след няколко десетилетия ще има само ***.
16
8
 
31
 
! Отговори
dj bobo преди 9 години
Мaчкaй,мaчкaй-Кaлaшников,КAЛAШНИКОВ....КAЛAШНИКОВ.....
15
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма ли кой да изрита тая *** от Европа най-накрая
14
5
 
11
 
! Отговори
КАРААМДЖИКЛИЕВ преди 9 години
Петко Сертов-франкофона бил ли е наблизо?!
13
0
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Забравихте ли тези, които прегазиха и убиха хора викайки алах акбар на коледен пазар, пак във Франция. Докато сме толерантни ще е така.
12
4
 
42
 
! Отговори
читател преди 9 години
Във Франция има отдавна Льо Пен, баща и дъщеря.Преди време за малко не стана президент.Бъдете сигурни, Франция знае как да защити гражданите си и културата си.Затова е велика.
11
1
 
63
 
! Отговори
Кочо преди 9 години
До Анонимен 9Мунчо, френската преса е пълна - не, а се пръска по шевовете с карикатури на *** лидери! Откъде накъде муслитата ще са ваксинирани срещу сатира и то на еврогейска територия!Скоро ще се появят и екстремистки християнски организации, вероятно пак първо въвъ франция...

Спонсорирани публикации