"Турски поток" – все по-важен за гръцката икономика

Атина е готова да подпише споразумението за изграждането му
Обновена: 20 апр 2015 14:15 | 20 апр 2015 10:09,
65
"Турски поток" – все по-важен за гръцката икономика
Снимка: архив Ройтерс

„Турски поток” все повече се превръща в един от важните проекти за гръцката икономика. Миналата седмица енергийният министър на страната Панайотис Лафазанис коментира пред местни медии, че проектът ще привлече чужди инвестиции и ще отвори 20 хил. работни места в Гърция.

Затова и Атина е готова да подпише споразумението за изграждането на проекта още през тази седмица. Според източник на AFP това ще стане само след ден - на 21 април. Гръцките власти продължават да твърдят, че това ще стане факт, макар и Москва да отрече официално тази възможност, пише руското издание „Независимия газета”.

Благодарение на газовото споразумение Гърция се надява да получи до 5 млрд. евро предплата. Тези средства са необходими на страната, за да избегне финансов крах, тъй като на този етап Атина не успява да се споразумее с кредиторите си.

Самият ЕС дава противоречиви сигнали – Берлин приветства руска помощ за Гърция, но в същото време Брюксел препятства новия път на газовите доставки от Русия към Европа, смята руското издание.

Преди дни германското издание Spiegel Online съобщи, че Гърция може да получи в аванс между 3 и 5 млрд. евро от Русия за реализацията на „Турски поток”. Източник на AFP пък коментира, че сумата ще бъде близка до горната граница, посочена от германското издание.

Руски експерти обаче посочват, че плащането на аванси е нелогично икономическо решение. „По-скоро в Атина ще бъде подписан някакъв газов меморандум”, коментира директорът на Института за национална енергетика Сергей Правосудов.

На този етап Москва отчита липсата на конструктивни отношения с Брюксел в сферата на енергетиката. Русия е готова да сътрудничи, но не вижда желание на ЕС към пълноценен диалог, посочва и енергийният министър Александър Новак, пред ТАСС.

На тази база руските експерти коментират, че е малко вероятно Гърция да получи предплата за „Турски поток”. Още повече, че от 1 декември 2014 година досега няма раздвижване от страна на Анкара по отношение на започване на строителството на газопровода.  

Повече за енергетика можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
4
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Путин досега въртя на на пръста какви "ВЕЛИКИ" ползи щяло да имаме от потока му и като видя, че не му върви играта се прехвърли на гърците. Нещастни ***! Ако се излъжат гърците, очаквайте дългът им да стане двоен, колкото е сега към ЕС още толкова към Русия!
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Az - 20 000 работни места ? Какво толкова ще работят тези 20 000 човека...Те ще са от "гостите", дето им ги пращат трафикантите. Не мога да си представя как ще изглежда грък-заварчик.
22
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аве стига ривали за тоя газ. Колко от тролчетата на заплата в руското посолство са се гъзефицирали? Кой иска газ да става акционер1
21
4
 
4
 
! Отговори
чичо пич преди 9 години
Една руска душа ми каза за санкцийте: мьи горди но гладни. понимае те?
20
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доколкото си спомням Южен Поток беше спрян от Орешарски, нали така?
19
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БГ е само един Бостан с тикви сорт ***.
18
6
 
6
 
! Отговори
Магистрала преди 9 години
Като не става Южния поток добре е да се направи магистрала - Видинн - Монтана - Петпохан - София - Пловдив итн. Румънците също да дръпнат до Унгария и ето ти добра компенсасция за многооплаквания Южен поток!
17
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този Турски поток май ще стане като Южен поток , или образно казано пунта мара .
16
9
 
6
 
! Отговори
до пешо преди 9 години
северен поток заобиколи балтийските републики, а те спечелиха независимост.хората са горди и свободолюбиви, за разлика от вас руските гъзооблизвачи.един такъв руски проект може да бъде лесно взривен или повреден от "врага" и др.путин да изпрати зелените човечета, които да "освободят" балтийците и да ги присъединят отново към империята на злото.Някои хора са горди и свободолюбиви и не искат нито меда нито жилото на руските интереси.
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърците се хващат за сламката вече.Даже и да теглят тоя нов 5 милиарда заем за тръби, няма да строят - ще връщат други борчове и ще продължават като досега.
14
4
 
1
 
! Отговори
Яни Блецос преди 9 години
AAA, имате икономика--един каракацанос-еллинас ве скоро 500 000 евро Евросубсидии по европрограма (съотношение 70 : 30) европари към собствени пари.Той е от ГЕРБ.И парите ще ги дели със поне 5-6 цовека от ГЕРБ-СЛИВЕН.фИРМА ''Х Н Къчеви''
13
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нема страшно, Боце ще ви направи Бойков поток. Той е още в празната му тиква но да вярваме в прозорливостта му. Неговата тъпота вече има толкова измерения, че философията трабва да даде ново много по-широко определение и да се изучи влиянието и върху разрухата и ограбването и.
12
6
 
9
 
! Отговори
xx преди 9 години
Турския паток ще стане колкото стана южния паток,това са руски игрички за разделяне на ЕС, но номера не мина.А путин като има бол пари, да ги харизва на византийците.Гърците ще вземат парите и дори благодаря няма да кажат,тези неблагодарници получиха стотици милиарди от запада и какво?Що се отнася до България ,руснаците искаха да вложим едни 5 милиарда евра, срещу обещания за светло бъдеще. Мерси.Колкото се изпълни светлото бъдеще на комунизма,толкова ще станат рентабилни патоците на путин.
11
13
 
24
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
Малко история.. Когато се готвеше СЕВЕРЕН ПОТОК, по същия начин, Литва, Латвия, Естония и Полша извадиха русофоската карта и отказаха да дадат тръбата да мине в техни води. Русия тайничко водеше преговори с Финландия и Швеция и когато стана ясно че няма да стане през Прибалтика те подписаха с Шв. и Фин. и направиха тръбата. Професор от Вилноския университет коментира "И останахме ние горди и глупави". Да ни е честито и на нас. Явно така ни се пада с такива ръководители и под диктата от Вашингто
10
4
 
6
 
! Отговори
до 2 преди 9 години
Пак ти ще го отнесеш
9
5
 
6
 
! Отговори
ясо преди 9 години
сега ще вземат едни пари ще ги изхарчат и после ще чукат на китай иран за още
8
9
 
16
 
! Отговори
Новината преди 9 години
Русия въведе санкции срещу 41 държави в това число и към 28 страни от ЕС. Честито! Наздраве!
7
5
 
21
 
! Отговори
да, ама не! преди 9 години
Руснаците не са толкова *** да дадат милиарди предварително на гърчолята, като знаят, че проектът я стане, я не стане! Те вече се опираха един път, втори път трудно ще се прецакат. Може да се окаже, че газопроводът ще стигне до Турция и оттам наникъде.
6
17
 
28
 
! Отговори
Гледайте и учете преди 9 години
Ето затова Гърция ще е богата държава, а българите ще превиват гърбове по гръцките ниви. Защото гърците си знаят интересите и имат топки да си ги защитават. А такива като Великия Вожд от Банкя за снимка с Меркел са готови децата ви в робство да продадат.
5
7
 
21
 
! Отговори
набюдател преди 9 години
на нас също ни трябваха пари и си изтеглихме 16милярда заем и европа ни спря транзита а на тях не това не ли дискриминация спрямо България от страна на Европа?