Китайците разбиха на пух и прах руския танк "Армата"

Той отстъпвал на VT-4 – Made in China по маневреност и цена
Обновена: 10 юни 2015 14:16 | 10 юни 2015 11:33, Елка Василева
450
Китайците разбиха на пух и прах руския танк "Армата"
Снимка: Reuters

Опитите на руското политическо ръководство да изгради партньорски, а може би дори съюзнически отношения с Китай, не попречиха на китайските експерти да направят доста неласкави изказвания за най-новите образци руска военна техника.

Този път това стана по отношение на перспективния руски танк Т-14 "Армата", който според китайските специалисти отстъпва по много показатели на основния боен танк трето поколение VT-4. Това се казва в материал в "Женмин жибао", който е официалният печатен орган на централния комитет на Китайската комунистическа партия.

Още по темата

Изданието се позовава на компанията Norinco, която е основен производител на танкове /включително и VT-4/ в Китай. Според китайците "Армата" отстъпва на техния танк по маневреност, качество на автоматиката и системите за управление на огъня, да не говорим пък, че руският танк е значително по-скъп от китайските, пише Утро.ru.

От Norinco не пропускат да отбележат и спирането на танка "Армата" по време на репетицията за парада на Червения площад на 9 май. Според китайските експерти проблемът бил свързан с недостатъци на трансмисията на руската машина. Съдейки по това с какви трудности спрелият „Армата“ беше евакуиран от дошлия влекач, най-вероятно е била счупена скоростната кутия, смятат китайците. Не е нужно да си експерт, за да разбираш, че подобна авария в бойни условия ще е равнозначна на гибел на бойната машина.

Китайците не пестят критика и за огневата мощ на танка, както и за двигателя на „Армата“.

Доколко са прави китайските експерти в изводите си за превъзходството на VT-4 над „Армата“, е трудно да се каже. „Армата“ обаче представлява абсолютно нова платформа, която и до момента не е придобила окончателните си очертания. А VT-4 се произвежда серийно, пише Утро.ru.

Нещо повече, не бива да се забравя, че повечето съвременни китайски танкове са резултат от дълбока преработка и модернизация на основните съветски и руски модели. VT-4 е единственият модел, който в конструкцията си няма „руски предци“. Опитът от неговата експлоатация е сравнително малък, така че е безсмислено да се говори за пълно превъзходство на китайската машина над руската, пише руското издание.

Единственото, за което е наистина трудно да се спори с китайците, е невероятно високата цена на руския танк. Предвид високата технологичност на „Армата“ е рано да се говори за скорошно започване на масово производство. И дали "Уралвагонзавод" ще успее да намали себестойността на перспективния танк и кога ще се случи това, засега не може да се каже.

Според руското издание реакцията на китайците е продиктувана не толкова от военно-технически, колкото от търговски фактори. От Norinco посочват, че в условията на намаляване на световното търсене на танкове потребителите би трябвало да се насочат към китайската продукция, която е по-евтина от руската и западната.

Друг извод, който руското издание прави, е че въпреки изявленията за партньорство и приятелство, китайската страна продължава да се държи понякога неоправдано твърдо към всичко, свързано с Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


450
Още по темата: КитайРусиятанкАрмата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
345
0
 
1
 
! Отговори
.rotos преди 5 години
До Некъф хор. Живейте си със спомените. Но това време вече мина, а това, че не го осъзнавате ви води преко към пропастта. В резултат на тъпата политика на московските "стратези" ще свършите за нула време, когато започнете нещо по--сериозно!
344
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе,дали на Арматата му направиха най-накрая купол от стомана?Или кара още с велпапето?
343
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** е съветник на министъро на отбраната по въпросите на антируската пропаганда!
342
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиОсвен това не ми казвай че ти като седнеш на чисто нов мощен модерен автомобил не си превъртял поне веднъж гуми ли да си включил система неправилно.-----------Ми не, не съм го правил. А и какво общо имам аз? Те отиват на парад и са сложили най-добрите танкисти и са тренирали достатъчно преди това.
341
4
 
8
 
! Отговори
Некъф хор преди 8 години
Китайците май много бързо забравиха 1981 когато се направиха на оборотни на руснаците и бяха изпепелени няколко хиляди китайски войника за секунди.
340
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Шоп 404Шопе Шопе - Само за времето на тренировките Армата и останалите машиниса минали по разни плацове поне 500 до 1000 километра. Това са си изпитания от някакъв тип. В момента тези Прототипи - отиват в главната база за обучение на Сухопътни войски и започват изпитания. Освен това не ми казвай че ти като седнеш на чисто нов мощен модерен автомобил не си превъртял поне веднъж гуми ли да си включил система неправилно. Това е нормално и се нарича Човешки Фактор.
339
11
 
5
 
! Отговори
традиция б преди 8 години
армата -руски резил
338
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбиха на думи и по теория....
337
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 409Lenovo например ?
336
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Господ е американецтой победил във Втората Световна ВойнаРусия не съществува. Тя се намира в матрицатаОсновна аксиомаАко нещо е американско значи е добро, ако е руско не е добро.закривам темата
335
4
 
23
 
! Отговори
До VT-4 преди 8 години
Като са по-добри защо не пробват да преминат руската граница.....или още помнят в края на 60те как влезнаха и......изчезнаха :))
334
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната плиткоумна статия усложливо преписана от *** с цел да ни обясни,че Русия и Китай са врагове и противници
333
17
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Тази Армата е една недоработена концепция, казва се още технологичен демонстратор. Само че ниаква демонстрация не видяхме. Трябваше да мине по гладък паваж, и това не можа. Представям си ако трябваше да препуска през полето, да форсира реки и да стреля... Докато го докарат до готово изделие има още много лебец да ручат.
332
1
 
20
 
! Отговори
Боби преди 8 години
VT-4 e "Усъвършенствано" от Китайците копие на Т-72. Специално изгледах демо филма на китайците.1. Странична броня няма видима активна защита.2. Задна броня разчита на противокумулативни решетки3. Челна броня - Многослойна (МАСИВНА) пасивна не се вижда активна броня4. Оръдие копие на 125мм Руско оръдие.5. Двигател, шаси и трансмисия - внимателно преодоляваше препятствията. За разлика от Руските танкове не скачаше.6. Прицелен комплекс - няма данни вероятно западни компоненти.
331
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия се напъва да играе роля на тартор, който събира банда БРИКС около себе си, но не се виждат, че са икономически джуджета, а останалите бриксаджии са с две категории по-тежки. И Китай, и Индия като икономии са далеч по-големи от Русия. Бразилия и ЮАР са съизмерими с руснаците.
330
9
 
9
 
! Отговори
Пфу преди 8 години
До Анонимен--393.Някой казвал ли ти е колко си ***. До края на 41 г. Руснаците губят 6,3 милиона бр. стрелково оръжие. 20 500 танка и почти всички самолети. До края на 1941 г САЩ дадоха на Русия 2 200 танка по 500 самолета на месец.Прочети телегграмите м/у Сталин и Рузвелт и Сталин и Чърчил,изд. 1976 г под редакцията на Громико. 1944 г Сложиха на ШЪРМАН 85 мморъдие както и на Т--34. Аман от глупави и неуки русофили.
329
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
400
328
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
396, пази Боже! Ако там стане нещо такова, как мислиш, у ваше село дали ще оцелеят външните ви нужници? Айде не приказвай глупости, че съм ангажирал вече ваканцията в съседна страна членка на нато, чиято столица започва с буквата А, та ако ония почнат по азбучен ред - отиде та се не виде!
327
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 39 виж в оригинала какво се казва за оръдията и зашо китайците смятат руското за негодно
326
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От статията става ясно, че китайския танк е по-евтин и по-маневрен на равно. За други качества и дума не става. Нали така? Е как тогава руския танк е разбит "на пух и прах"?! Нещо няма логика в тезата :) То телефони да вземеш да сравняваш, па им гледаш и сравняваш поне десетина характеристики, а да не говорим за сравнение на танкове... Значи на пух и прах станал :)))))