Експериментът в Dnes.bg: Депутатският vs. нашия обяд

Супичка, салатка, основно ястие. Кой за колко пари яде?
Обновена: 4 май 2016 15:38 | 12 юни 2015 08:17, Александър Попов
123
Експериментът в Dnes.bg: Депутатският vs. нашия обяд

Тази седмица в "Експериментът в Dnes.bg" ви предлагаме нещо по-различно. Решихме да проверим колко струва депутатският обяд и колко нашият. Разбира се, няма да правим сравнение със заплатите, за да не влизаме в сферата на популизма. Представяме ви факти - директно от стола в парламента. За сравнение завършваме с едно меню на заведение, което е на свободния пазар. И бихме казали, че не е от скъпите.

Депутатското кюфте може вече да е мит, но евтиният обяд на избраника със сигурност не е. Това показва видео от прословутия депутатски стол, с което Dnes.bg се сдоби. Иначе мястото е забранена земя за обективи – в светая светих на депутатската кухня камери и фотоапарати не се допускат.

И сигурно има защо. От заснетото видео се вижда дневното меню на депутата. От него става ясно, че човекът в парламента може да обядва добре за не повече от два-три лева.

Така например салата от зеле и моркови е 0,32 лв., "Снежанка"-та пък е 0,86 лв. Свинското месо с ориз е лев и нещо, а ястия с пиле и риба – малко над 2 лева.

Пилето на грил е стотинки. Срещу кюфтето и кебапчето в менюто цена няма. Те със сигурност не са безплатни, но явно вече не са по вкуса на депутатското войнство. Иначе, говори се, цената им била 70 стотинки.

Супа топчета в стола на парламента струва 0,89 лв., показва още менюто. Хрупкави топени сиренца излизат  1,22 лв., а филийката е 7 стотинки.

На този фон пилешкото вретено с пюре и сос излиза скъпо – 3,06 лв. Вегетарианската кухня очевидно е застъпена силно в менюто на депутатите. В нея пържените тиквички струват 1,29 лв., Славянски гювеч – 0,81 лв., прясно зеле на фурна – 1,22 лв.

Всъщност от Народното събрание и друг път са обяснявали, че храната на депутатите не се приготвя в стола на парламента, а в "Хранителен комплекс", който се помещава в сградата на президентството. Комплексът е второстепенен разпоредител с бюджетни средства, а ниските цени се обясняват със субсидии от бюджета на самия парламент. 

За сравнение, в другото - обикновеното заведение, в който се хранят простосмъртните, цените са малко по-различни. Пилешката супа е 2 лв. или малко повече от депутатското основно ястие. За сравнение тук основните са в рамките на 3,50 - 5,50 лева. И това е без гарнитура. За салатка добавете още около 2,50 лева, освен ако не искате да намалите крайната сума със салата зеле и моркови, която е с лев по-евтина. Но не е и 0,32 лв. За хляб пък пригответе 0,20 лв. - три пъти повече от депутатската филия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: Експериментът в Dnesbg
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
30
 
! Отговори
Homer преди 8 години
Ставайте бе скотове, как не Ви е срам, *** народ.......
72
0
 
5
 
! Отговори
Bb преди 8 години
Abe tija jadat Po zenite na jivkov a vsimat Po kapitalisti4eski kade ima takiva zeni sa pansionerite sa Studientite milionerite ot Bsp gerb Pluskat pijat a nie Tapite balGi isbirame
71
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При тях думите на Левски са обърнати наопаки "ако печеля, печеля само аз, ако загубя губи цял народ"
70
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уважаеми г-.. Журналисти!- Сравнете цените на дупетаския обяд с разценките за хранене в детските градини, детските ясли или в "народните болнични заведения"- Намерете схемата, по която народните избранници си купуват евтини лекарств и я предложете на пенсионерите, хронично болните и многодетните семейства!А после ми разказвайте, че "куче ухапало човек е новина"! - Когато човека хапе...Това е новина!
69
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Народни цени за безродните ни представители.
68
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма проблем в цената на менюто ако ще и безплатно да е но имаше полза а не вреда от работата им ! Именно лошите закони обслужващи олигархията доведоха до това жалко състояние на държавата! Тяхна е вината за унищожаването на индустрията и голямата безработица социалната хранилка на безобразията в енергетиката с фотоваолтаиците за теророра на монополите като ЧЕЗ топлофикация , банковия грабеж, за геноцида над народа като пенсионна и здравна риформа!
67
3
 
12
 
! Отговори
до yummi преди 8 години
Абе да ти кажа не ни е много добър материала. Като отидеш на хотел с българи и чужденци веднага се открояват доста от нашите. Още сутрин тъпчат като невидели ако е на аванта, после на басейна вдигат гюролтия като на световно, ако някой им иска пари за нещо непредвидено веднага се вдига скандал. Това е само възпитанието.. Ама ти като вземеш човек на работа и той няма възпитание дори, какви знания да очкваш. Ние сме диваци. Кой е казал - "не народ, а стадо"?
66
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В студентския стол са същите цени :). Айде стига.. Няма да им броим хапките на депутатите. Те нека си вършат работата съвестно и да е добре държавата пък ако искат и без пари да ядът.
65
10
 
1
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
Нема лошо. :)))
64
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мене не ме интересува толкова цената колкото дали има разлика в качеството на храната в депутатския стол с тази за останалата част от населението, защото ми се струва, че там се ядат истински кюфтета и кебапчета, за разлика от ***, които ние сме принудени да ядем.
63
3
 
31
 
! Отговори
Yammy преди 8 години
Народе..., колко време още ще търпиш?Каде сте Левски,Ботев?Колкото и ми е мъчно да си го призная,по времето на всички робства хората са живеели по-добре от сега.Чужди владетели са мислели повече за Българският народ отколкото тези.....незнам как да ги нареча.......нямам речник,нямам думи. Еничари,масови убиици,кръвожадни зверове,родоотстъпници,павлик морозовци.Та то нашият обичан министър председател не ни ли нарече ЛОШ МАТЕРИАЛ
62
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо не сте учили. Тоталитарни синчета. Това ви е ученето на вас... Няма значение ,защото на народа почват да му се отварят очичките ,а място за хрантутници в новата картинка няма!! Тъпчете докато можете.
61
1
 
14
 
! Отговори
Yammy преди 8 години
Що не гнявите макдоналдс, КенеФЦи и бъргър кинг американофили гнусни.Свинско вретенцеви се ще.....Ходете си, моля ви, в УСА при синовете и дъщерите ви и там грухтете над етаноловата царевица и фаст-фууд
60
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПОЛИТИЦИ И РОМИ ЗАТРИХА БЪЛГАРИЯ ! ФАКТ. БЕДНИТЕ БЪЛГАРИ КОПАМЕ,РАБОТИМ ПО 12-14 ЧАСА И НИ СЕ ПЛАЩА ПО 400 ЛЕВА ЗАПЛАТА , А РОМЪТ ДЕТО НЕ ХВАЩА МОТИКА КРАДЕ ,ДЕПУТАТИТЕ САМИ СИ ГЛАСУВАТ БЕЗЦЕРЕМОННО ЗАПЛАТИ ,БЕЗПЛАТЕН ОБЯД,ПРЕВОЗ,АПАРТАМЕНТИ .......Е КАК ДА СЕ ОПРАВИМ ?
59
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
РАЗБЕРЕТЕ БЪЛГАРИ В БЪЛГАРИЯ ОТ НЕБЕТО ДА СЕ СИПЯТ БЛАГА НЕ МОЖЕМ ДА ЗАПЪЛНИМ ГУШИТЕ НА ПОЛИТИЦИ И РОМИ . ТЕ СЪСИПВАТ ДЪРЖАВАТА. НЯМАТ НАЯЖДАНЕ И НИКОГА ЗА 80 % ОТ БЪЛГАРИТЕ НЯМА ДА ИМА СВЕТЛИНА !
58
0
 
19
 
! Отговори
Yammy преди 8 години
Ама то и ние сме за трепане.Вчера стачкуват Авджиите(въпреки че това да гърмиш по сърнички със снайпер от 50-ина метра не го разбирам), днес милиционерите, утре учителите.Как така не могат да се разберат да стачкуват заедно поне повечко хора да се съберат.На час по лъжичка.
57
0
 
11
 
! Отговори
тати преди 8 години
Според мен няма проблем! Хората са се преборили за нормални цени и си похапват ! НО ТУК е разковничето ~ Пребори ли са се само за СЕБЕ СИ ! А нали за това сме ги ИЗБРАЛИ дасе Борят за Целия Народ !! Както го е казал Великият ЛЕВСКИ !! ЗА ЦЕЛИЯ НАРОД !!
56
2
 
2
 
! Отговори
До Ходил в стола преди 8 години
Я не говори глупости! В митническия стол се ползва кетъринг - същата фирма, която "зарежда" летището. Цените не са високи, а митничарите имат купони, които даже си осребряват за пари.
55
2
 
18
 
! Отговори
ВЕСО ПАРЦАЛА преди 8 години
КОГА ЩЕ ДЪЕ НАМАЛЕН БРОЯ ИМ ??КОГА ЩЕ ВЗИМАТ ПО 1000 ЛЕВА НА МЕСЕЦ...А НЕ СЕГА ПО 6000 ЛВ ??КОГА ЩЕ ИМА НОВА КОНСТИТУЦИЯ...КОГА ЩЕ ЗАБРАНЯТ СУБСИДИИИТЕ ЗА ПАРТИИ ??КОГА ЩЕ ВДИГНАТ ПРАГА ЗА ПАРИТЕ ОТ 1 ПРОЦЕН НА 3 ПРОЦЕНТА...КОГА ЩЕ ПАДНЕ ЦЕНАТА НА ГЛАСА ОТ 13 ЛЕЕВА НА 80 СТОТИНКИ ??КОГА ЩЕ ИМА НОВ ЗАКОН ЗА ИЗБОРИ...КОГА ЩЕ ИМА --- ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН МАНДАТ----И АУТ ??
54
7
 
11
 
! Отговори
Дупетат преди 8 години
Айде стига сте злобеели бе..!Да ви се не види и народа недоволен...!Строим магистрали за вас, та дъщерите на България да имат работа, а вие само ни търсите кусурите...Ние затова сме учили!А вие? - Да се оплаквате!!!

Спонсорирани публикации