Експериментът в Dnes.bg: Депутатският vs. нашия обяд

Супичка, салатка, основно ястие. Кой за колко пари яде?
Обновена: 4 май 2016 15:38 | 12 юни 2015 08:17, Александър Попов
123
Експериментът в Dnes.bg: Депутатският vs. нашия обяд

Тази седмица в "Експериментът в Dnes.bg" ви предлагаме нещо по-различно. Решихме да проверим колко струва депутатският обяд и колко нашият. Разбира се, няма да правим сравнение със заплатите, за да не влизаме в сферата на популизма. Представяме ви факти - директно от стола в парламента. За сравнение завършваме с едно меню на заведение, което е на свободния пазар. И бихме казали, че не е от скъпите.

Депутатското кюфте може вече да е мит, но евтиният обяд на избраника със сигурност не е. Това показва видео от прословутия депутатски стол, с което Dnes.bg се сдоби. Иначе мястото е забранена земя за обективи – в светая светих на депутатската кухня камери и фотоапарати не се допускат.

И сигурно има защо. От заснетото видео се вижда дневното меню на депутата. От него става ясно, че човекът в парламента може да обядва добре за не повече от два-три лева.

Така например салата от зеле и моркови е 0,32 лв., "Снежанка"-та пък е 0,86 лв. Свинското месо с ориз е лев и нещо, а ястия с пиле и риба – малко над 2 лева.

Пилето на грил е стотинки. Срещу кюфтето и кебапчето в менюто цена няма. Те със сигурност не са безплатни, но явно вече не са по вкуса на депутатското войнство. Иначе, говори се, цената им била 70 стотинки.

Супа топчета в стола на парламента струва 0,89 лв., показва още менюто. Хрупкави топени сиренца излизат  1,22 лв., а филийката е 7 стотинки.

На този фон пилешкото вретено с пюре и сос излиза скъпо – 3,06 лв. Вегетарианската кухня очевидно е застъпена силно в менюто на депутатите. В нея пържените тиквички струват 1,29 лв., Славянски гювеч – 0,81 лв., прясно зеле на фурна – 1,22 лв.

Всъщност от Народното събрание и друг път са обяснявали, че храната на депутатите не се приготвя в стола на парламента, а в "Хранителен комплекс", който се помещава в сградата на президентството. Комплексът е второстепенен разпоредител с бюджетни средства, а ниските цени се обясняват със субсидии от бюджета на самия парламент. 

За сравнение, в другото - обикновеното заведение, в който се хранят простосмъртните, цените са малко по-различни. Пилешката супа е 2 лв. или малко повече от депутатското основно ястие. За сравнение тук основните са в рамките на 3,50 - 5,50 лева. И това е без гарнитура. За салатка добавете още около 2,50 лева, освен ако не искате да намалите крайната сума със салата зеле и моркови, която е с лев по-евтина. Но не е и 0,32 лв. За хляб пък пригответе 0,20 лв. - три пъти повече от депутатската филия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: Експериментът в Dnesbg
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
затова всички от ГЕРБ са станали угоени сви.не от преяждане,вижте го Тиквата едвам ходи и замени говоренето с Грухтене .
32
0
 
9
 
! Отговори
Петър преди 8 години
До АнонименЩе ги тЪрпим, докато има хора, които пишат "ТАРПИМ".
31
0
 
0
 
! Отговори
Мила преди 8 години
и не разбирам, защо ми слагате тия минуси.... нещо което не е така ли казвам?Обосновка?
30
4
 
4
 
! Отговори
Мила преди 8 години
а и още нещо, за да закупя оборудване /кухня/ за ведомствения стол, няма да мога да ползвам данъчен кредит, и ще трябва да начисля 10% представителни разходи... така че изграждането на кухнята, ще ми струва 30% повече, спрямо някое заведение.... за продуктите също няма да ползвам, и те ще се вържат с 30% повече, спрямо заведение ...Защо Частният сектор, не може да предложи на служителите си подобна екстра, и то по Данъчни причини, а не поради липса на желание???
29
1
 
19
 
! Отговори
Мила преди 8 години
Общо взето жалка работа.... не им завиждам нито на заплатите, нито на цените...Обаче, това е невъзможно за частният сектор... ако моята фирма реши да направи ведомствен стол, за нуждите на персонала и продава по себестойност, ще трябва да плаща 10% данък върху социалните разходи... НАП със сигурност ще търсят скрита търговска дейност... Знаете ли че дори за служебното кафе и безалкохолно, пак се плаща данък?Чудя се при депутатите що е различно, и не е ли Дискриминация
28
16
 
3
 
! Отговори
Глупости преди 8 години
Днес.бг защо пишете глупости. В народното събрание е стол а не ресторант с 200% надценка, затова цените са такива
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
днес бг незнам от каде ги зимате тези цени във Варна пилешката супа е от 2,5 на-горе основното почва от 4,50 на-горе салата меле моркови е от 2 до 4 лева филия хляб варви от 0,20 до 1 лев. и кажете ми това чесно ли е ? средната заплата във Варна е е от 550 до 700 чисто а средната саплата на един депотат е мистеря те имат 40 дена палтена отпоска връщат им над 10% от данаците и получават по една две заплати допалнително като бонуси ДО КОГА ЩЕ ГИ ТАРПИМ????????????????????????????????????????????
26
1
 
21
 
! Отговори
Кратун преди 8 години
...Тези още живеят в социализма. Цените тогава бяха същите.
25
0
 
19
 
! Отговори
NoName преди 8 години
До 39 АнонименА ти разбираш ли, че това не е търговски обект, а ведомствен стол? Правиш ли въобще разлика? Струва ми се, че само се правиш на глупав.Не им е проблемът на тези 240 *** ниските цени в столовата на НС. Проблемът им е, че парите за тях са най-ценното и се стремят към тях, независимо от задълженията, морала, етиката и съвестта им.
24
0
 
3
 
! Отговори
Аг преди 8 години
Една действителна случка. Данъчни ще празнуват Никул ден в наето за без пари заведение и управителя ги пита -Вие каква риба ще ядете ? А те еми каквато дадат!!!И тук в парламента кой знае КОЙ ги храни "безплатно" .
23
0
 
2
 
! Отговори
NoName преди 8 години
До 32 АнонименПийни едно кафе, че мозакът ти още спи!Ще ти дам много елементарен пример:"Пиле с ориз" или по-точно "Ориз с пиле" за деня се готви 2 или 3 ресторантски тави (в зависимост от размера); получават се 55 порции; продукти + ток и не знам си още к'во струва 67 лв.Хайде ти ми кажи колко е стойността на една порция!
22
0
 
15
 
! Отговори
до 24 преди 8 години
Бивши депутати няма! В родината те са пожизнени!
21
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те пак като плащат нещо...! Виж друга бира им е транспорта. Коли им купуваме всяка година, горивото служебно, шофьора също, почистването и обслужването и то.
20
0
 
5
 
! Отговори
NoName преди 8 години
До 31 АнонименНаписаното от теб наистина е много тъпо. Ако стойността на разходите за направата на една порция е 22 ст., трябва ли да я закръглят на 20 ст. или към цял лев, за да ти хареса на теб цената?С какъв успех си завършил (евентуално) образованието си?
19
1
 
10
 
! Отговори
m преди 8 години
Всичките маймуни там знаят къде е стола , че и за вкъщи си носят.Не ги ли е срам бе мамка му!!!!
18
0
 
2
 
! Отговори
NoName преди 8 години
До 25 АнонименТи нещо, май, не можеш да разбереш, че когато цените завършват на 9 или 99, в огромна част от случаите това е търговски трик за постигане на желан психологически резултат, а другото, нещо, за което най-вероятно си чувал, е ценообразуване.Не казвам, че тези цени са уместни или не. Това не съм икономически компетентен да определя. Като на всеки един българин и на мен ми звучат доста ниски, в сравнение с това, което съм свикнал да плащам.
17
6
 
9
 
! Отговори
журналист преди 8 години
Тази статия е измукана от пръстите и е поредната простотия . Какво значение има колко струва супата или кюфтето. Това е стол в НС и е нормално да е по евтино. Един *** сандвич по улицата е 5 лв. , защо не питате продавачите защо е толкова скъп . Има фабрики където стола е по евтин от този в НС .
16
5
 
10
 
! Отговори
Име преди 8 години
Жалка журналска сензация. НС, МинСъвет и Президентството са все институции, който нямат право на търговска дейност. Т.е. трябва да продават всичко горе-долу на цена на придобиване, това защо не го пише в материала?? За това и завършват цените на някакви некръгли стотинки. Заведението за сравнение естествено работи на печалба. Демокрация е, ако в някоя фабрика пуснат стол на същия принцип, цените за трудещите ще са подобни. Иначе в стола журналистите са на брой колкото депутатите де....
15
5
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
когато болен буха шампанско за 2000 долара шишето кипи народен гняв , когато бедна мая манолова яде свинско със зеле за леф и двайсе пак кипи народен гняв. добре че сте скопци, че с тоя постоянне гняв за щяло и нещяло, щяхме да се изколим ***
14
0
 
22
 
! Отговори
Ту Тар Ан преди 8 години
Обядва дъъълго....дееепутатаа....Обядва дъъъълго яяяяяяя го виж! Но му заседна кост в устата и депутата стана бивш!