Мирът и свободата са поставени на изпитание

Рисковете за Европа не трябва да се отричат, заяви Плевнелиев
196
Мирът и свободата са поставени на изпитание
Снимка: БТА

За първи път след Втората световна война, нивото на сигурност е толкова ниско. Това заяви държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев в словото си по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия, по време на военния парад в столицата.

Гражданите очакват колективната сигурност и отбрана да бъдат стратегически приоритет, по който политиците да бъдат единни, да действат ефективно и национално отговорно, добави Плевнелиев.

Президентът заяви, че изграждането на съвременна и боеспособна армия, която да гарантира националната сигурност, да бъде съвместима с армиите на съюзниците и да бъде способна да изпълни поставените от държавното ръководство задачи, е основен приоритет на страната ни и трябва да бъде доведено до успешен край, съгласно приетите стратегически документи.

Още по темата

Държавният глава отбеляза осигуреното увеличаване на средствата за отбрана, което трябва да достигне 2 процента от БВП до 2024 г., както и приетите стратегически документи за развитие на Въоръжените ни сили до 2020 г. и заяви, че сега е необходимо най-важното - доброто и ефективно изпълнение на програмата за модернизация.

Росен Плевнелиев изтъкна, че въпреки трудностите армията ни изпълнява отговорно конституционните и съюзническите си задължения в колективната система за сигурност на НАТО и ЕС. Той отбеляза достойното участие на българските военнослужещи в мисии и операции зад граница.

Президентът Плевнелиев каза още, че в контекста на новите геополитически реалности особена важност придобиват научените уроци от историята. По думите му сега повече от всякога е нужна адекватна оценка на събитията и процесите, довели до тежки противопоставяния и въоръжени конфликти с катастрофални последици за човечеството в миналото.

Днес мирът и свободата отново са поставени на изпитание. За първи път след Втората световна война нивото на сигурност е толкова ниско, каза Плевнелиев. Гражданите са разтревожени и очакват политиците да действат отговорно и решително за решаване, а не задълбочаване на кризите, защото каузата на един политик не е да търси, а да решава конфликти, да подкрепи принципите, не интересите, да даде път на дипломацията, не на оръжията, каза държавният глава.
 
Рисковете и заплахите за сигурността в Европа не бива да се отричат, но те не идват само от миграционната вълна и терористичните атаки, каза президентът. Незаконното анексиране на Крим, украинската криза, дестабилизирането и поставянето на държави в зависимост от нечия чужда воля чрез замразени конфликти, хибридни, пропагандни и кибератаки, са факт, посочи Росен Плевнелиев.

Държавният глава изтъкна, че днес България стои добре на фона на рекордния брой кризи около нас. "България пази ефективно границите си, спазвайки човешките права. Отстояваме принципни позиции в ЕС, в съгласие с демократичните ценности.

Не демонстрираме национален егоизъм, а търсим общоевропейско решение за всяка една от кризите, защото само това е устойчивото решение", каза президентът Плевнелиев. Президентът посочи, че България днес получава признанието на партньорите, страната ни е част от решението, не от проблема, тя е надежден и предвидим партньор на международната сцена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
28
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скапаната Русия е най-големия враг. Винаги е била. 25 години преход ни ограбва с монополи и корумпирани политици работещи за Москва. Вижда и се края, има смели хора, които вече не свеждат глава пред Москва и имаме шанс да се откъснем от тях.
25
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проамериканското б.останджийско плашило е сложено там за даПлаши гаргите И да брани държавните граници от нелегално прийждащите орди с пълната в сила разруха,мизерия,беззаконие в България,и прокуждането на десетки хиляди българи от свойте домове в чужбина Както никой до сега
24
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки нормален човек би забелязал омразата в очите на хората, но не и самовлюбената *** издигната от Борисов по негов образ и подобие. За следващите избори отново крие кандидата си, за да е непознат. По-лесно се гласува за фантазия, отколкото за ясна посредственост.
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Президентът заяви, че изграждането на съвременна и боеспособна армия, която да гарантира националната сигурност и интереси на САЩ, да бъде съвместима с наемните армии на съюзниците и да бъде способна да изпълни поставените от Пентагона задачи, е основен приоритет на американското посолство и трябва да бъде доведено до успешен край, съгласно приетите заповеди на Белия дом.
22
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
този клоун винаги ме разсмиваБългария стои добре на фона на рекордния брой кризи около нас.
21
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С такива политици съществуването на човечеството е в опасност!Завали дъжд,задуха вятър,завали сняг,изгрее слънце- все е беда!Социализъм-кризи,капитализъм- кризи, национализация- лошо нещо,приватизация- съвсем!Това са следствията от помислите и делата на една и съща чиновническо-бюрократична прослойка от световно организирани некадърници със ско-п-ени моз-ъци и ръкавели,завзели управлението на народите!Време е за реорганизация на световната икономика и нов световен ред- начело с Тръмп и Путин!
20
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не разбрах кому беше нужна тая бездарна клоунска постановка и защо трябваше да се похарчат няколко торби с пари. Вместо да се излага, по добре да отиват да пазят границата.
19
0
 
26
 
! Отговори
654 преди 7 години
МАЛИИИИИИИ ИЗБОРИТЕ КОГА ЩЕ СА БРЕ.???КУКЛОВОДИТЕ ПАК ЛИ ТОЯ ЩЕ ИЗСТИПОСАТ ?
18
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Парада беше пълна пародия! А тоя триполоввия ми скъса нервите....
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Президентът заяви, че изграждането на съвременна и боеспособна армия, която да гарантира националната сигурност, да бъде съвместима с армиите на съюзниците и да бъде способна да изпълни поставените от държавното ръководство задачи"Последното да се задраска и да се поправи на "и да бъде способна да изпълнява заповедите на Вашингтон".
16
4
 
36
 
! Отговори
СМЯХ преди 7 години
Плевнелиев за пореден път стана смешен .Този човек посочи Врага на България с които трябва да влезем във Война - Русия .В цял Свят спада напрежението срещу Русия , което беше Провокирано от НАТО и САЩ заради слабите резултати на Генералитета на тези , а нашия Президент стяга Армия да напада Русия .Това е слабоумие или нефелност .
15
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СЪПРУГЪТ НА ПЪРВАТА ДАМА ПРОЧЕТЕ РЕЧ СРЕЩУ ПУТИН БЕЗ ДА ГО СПОМЕНЕ, О, YES, YANKEE!
14
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единственото което брани тоя е колониалната цялост на империята в своята периферия България и киберсигурноста на свойте шефовете си от Цру и Белият дом Българите к.учетата ги яли
13
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обаче пък Нищото с какъв евроатлантически жест само извади листчето от джоба си. Нямам думи.
12
1
 
40
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 7 години
От Русия ли ще ни спасяваш бе, олифогрен ?С двата хеликоптера и 6 самолета ?Много по-добре за националната ни сигурност е просто да млъкнеш и да не се дървиш на руснаците.
11
2
 
35
 
! Отговори
Х преди 7 години
Каквото му кажат от американското посолство това говори ,не се заблуждавайте,че сам или съветниците му се грижат за речите му!
10
2
 
38
 
! Отговори
Сержант преди 7 години
Като е голяма работа Росенчо нека се кандидатира пак да види народа къде ще го постави. мен лично ме е срам от този индивид
9
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Срам ме е от речите му. Явно тези дето ги пишат са по-зле от него.
8
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пародия на човек и президент. Смях!
7
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да си патриот, да не позволяваш намеса на чужди сили, да отстояваш суверенитета на страната си, да не се поддаваш на шантажи е "национален егоизъм". Г-н главнокомандващ, защо не освободиш окупиран Крим? Ти си велик, силен, евроатлантик.

Спонсорирани публикации