Мирът и свободата са поставени на изпитание

Рисковете за Европа не трябва да се отричат, заяви Плевнелиев
196
Мирът и свободата са поставени на изпитание
Снимка: БТА

За първи път след Втората световна война, нивото на сигурност е толкова ниско. Това заяви държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев в словото си по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия, по време на военния парад в столицата.

Гражданите очакват колективната сигурност и отбрана да бъдат стратегически приоритет, по който политиците да бъдат единни, да действат ефективно и национално отговорно, добави Плевнелиев.

Президентът заяви, че изграждането на съвременна и боеспособна армия, която да гарантира националната сигурност, да бъде съвместима с армиите на съюзниците и да бъде способна да изпълни поставените от държавното ръководство задачи, е основен приоритет на страната ни и трябва да бъде доведено до успешен край, съгласно приетите стратегически документи.

Още по темата

Държавният глава отбеляза осигуреното увеличаване на средствата за отбрана, което трябва да достигне 2 процента от БВП до 2024 г., както и приетите стратегически документи за развитие на Въоръжените ни сили до 2020 г. и заяви, че сега е необходимо най-важното - доброто и ефективно изпълнение на програмата за модернизация.

Росен Плевнелиев изтъкна, че въпреки трудностите армията ни изпълнява отговорно конституционните и съюзническите си задължения в колективната система за сигурност на НАТО и ЕС. Той отбеляза достойното участие на българските военнослужещи в мисии и операции зад граница.

Президентът Плевнелиев каза още, че в контекста на новите геополитически реалности особена важност придобиват научените уроци от историята. По думите му сега повече от всякога е нужна адекватна оценка на събитията и процесите, довели до тежки противопоставяния и въоръжени конфликти с катастрофални последици за човечеството в миналото.

Днес мирът и свободата отново са поставени на изпитание. За първи път след Втората световна война нивото на сигурност е толкова ниско, каза Плевнелиев. Гражданите са разтревожени и очакват политиците да действат отговорно и решително за решаване, а не задълбочаване на кризите, защото каузата на един политик не е да търси, а да решава конфликти, да подкрепи принципите, не интересите, да даде път на дипломацията, не на оръжията, каза държавният глава.
 
Рисковете и заплахите за сигурността в Европа не бива да се отричат, но те не идват само от миграционната вълна и терористичните атаки, каза президентът. Незаконното анексиране на Крим, украинската криза, дестабилизирането и поставянето на държави в зависимост от нечия чужда воля чрез замразени конфликти, хибридни, пропагандни и кибератаки, са факт, посочи Росен Плевнелиев.

Държавният глава изтъкна, че днес България стои добре на фона на рекордния брой кризи около нас. "България пази ефективно границите си, спазвайки човешките права. Отстояваме принципни позиции в ЕС, в съгласие с демократичните ценности.

Не демонстрираме национален егоизъм, а търсим общоевропейско решение за всяка една от кризите, защото само това е устойчивото решение", каза президентът Плевнелиев. Президентът посочи, че България днес получава признанието на партньорите, страната ни е част от решението, не от проблема, тя е надежден и предвидим партньор на международната сцена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Магаренцето от плевнята пак изрева поредните си глупости.
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малиии какво чичаци с очила за зад пеевски
44
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 48Народът ни е много свестен, българският евроатлантицически са най-свестния народ, но политиците са ни кофти, политиците ни са привнесени от вън, от агентите на Путин, затова България е зле сега, България трябва да се изчисти от комунистите и да останат само евроатланцитите и тогава ще се оправим. Тогава ще имаме хем свестен народ, хем свестни евроатлантически политици.
43
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Царвулко!!!
42
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хибридния парад на Пастирката показа забележителна демонстрация на съветска техника от 70-те и 80-те години...
41
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ХххххххВидяла Жабата че Подковават Коня че и Тя Вдигнала краката
40
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Патриот"срам и позор,колониална мижитурка!"Еми нали народа нямаша банани и тоалетна хартия, караше руски коло, нямаше свобода да може да пътува в Америка. Е, сега *** пак им е забранено да пътуват в Америка, но карат 15 годишни западни коли и има банани и тоалетна хартия за народа да яде е да се брише.
39
9
 
3
 
! Отговори
до 48 преди 7 години
И защо народът да е недоразумение. Така мислят разни комунисти като теб, независимо от коя партия са.
38
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво значи мирът за тези гадни мутри, които бият народа? Какво значат свободата и демокрацията за тези антиевропейски хиени? Какво значи толерантността за тези алчни евреи?
37
2
 
2
 
! Отговори
ДО 51 преди 7 години
Това което си написал е тъпо , то е от 2011 година .Той вече има друг списък .
36
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Президентът заяви, че изграждането на съвременна и боеспособна армия"Абе Роска ти нали миналата година каза, че не се впечатляваш от "огромни паради, които демонстрират военна мощ", каква е причината да се извъртиш на 180 градуса и организираш най-големия ни военен парад за последните 5 години? Или викаш, каквото ти напишат от американското посолство- това правиш, това четеш.
35
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Днес мирът и свободата отново са поставени на изпитание"Тези демократични принципи са поставени под изпитание и от любимите на Плевенлиев ЕС, НАТО и САЩ.
34
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РУСИТЕ СИ ИМАТ ПУТИН, НИЕ СИ ИМАМЕ ***!Излезнал главнокомандващият Маринкин на парада, застанал пред микрофона, извадил листче с текст от джоба си и започнал речта си:- Уважаеми дами и господа, две кила картофи! Три кила домати и 5 краставици (ако има корнишони - две кила)! Един хляб "Добруджа"! 20 яйца! Литър прясно мляко! Кило кренвирши! Пакет дамски превръзки "Паломита"! Нови чехли...Докато чел речта си с патос и гордост, един съветник застанал до него и му казал тихичко в ухото.- Г-н. Президент, това не е речта ви, това е списъка за пазар, който ви даде съпругата ви!
33
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Народът - недоразумение, държавата - недоразумение, президентът - недоаразумение.
32
3
 
26
 
! Отговори
Бойчо преди 7 години
Никога повече не трябва да допускаме русофоб за президент на България. Сегашното положение е антибългарско, вредно и глупаво.
31
1
 
21
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
срам и позор,колониална мижитурка!
30
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Педалисимус Плевнелиев помпа пилешки мускули! Плевнелиев ти си една долна отрепк.а!
29
1
 
21
 
! Отговори
PD преди 7 години
Плана е ясен. Понеже НАТО са картонена армия, обаче имат стратези и генерали, ние дружно с Щляхтата, Урките, Литви, Латви, Естонци под тяххо командване, ще спасяваме демокрацията и възстановяваме справедливостта. И ще им плащаме за консултантски и генералски услуги. При това сами ще си платим за модерната армия платени (еничари) войници. Честит празник, служещи на Българското войнство. Приемете моето съчувствие, за това което чухте от устата на Главнокомандуващия. Силата обаче е във Вас.Умната!
28
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това не е никакъв парад.Президентът няма грам мозък и е слуга на САЩ.Срамувам се от бълг.политици.
27
1
 
6
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 7 години
Има ли категоричен отговор за Вярата на Плевнелиев ?Днес видях че се кръсти като Християнин , говори се че е Мюсюлманин ?

Спонсорирани публикации