Столичният КАТ – там, където се срещат опашките и... Смрадта!

Колко лично време трябва да отделиш, за да регистрираш колата?
Обновена: 3 юни 2016 16:41 | 3 юни 2016 16:22,
35
Столичният КАТ – там, където се срещат опашките и... Смрадта!
Снимка: 24 часа

Наскоро се сдобих с ново старо возило и както всеки съвестен гражданин се запътих към столичния КАТ, за да му сменя регистрацията – издаване на голям и малък талон. Всички сме чували и преживявали какви ли не истории оттам и това е просто още една, която затвърждава настоящата ефективност на тази държавна институция (а и не само на тази).

И преди съм имал преживелици на това място (то кой ли не е) и затова се настроих с възможно най-философското си търпение и отидох с нагласата, че ще има да си чакам на опашка с часове. И правилно постъпих. Тъкмо бях оправил работите при нотариуса и часът беше около 14:00. В Деня на детето влизам в немного голямото помещение, където се извършва тази дейност и първото нещо, което покоси сетивата ми бе... Смрадта.

Естествено пред четирите гишета чакаха около стотина човека. Застанах редом до десетките потни и пуфтящи от досада и недоволство мои съграждани и чинно зачаках. Излишно ли е да ви казвам, че скоростта на придвижване на опашките беше 2 сантиметра на 10 минути?

Мисля, че Смрадта – това хибридно полуорганично, реещо се същество, което води собствен живот заслужава няколко думи. Съвсем нормално е, особено в горещ ден, какъвто беше 1 юни, хората да отделят телесни течности и миризми. И когато бъдат събрани много такива в малко пространство с нисък таван, който спокойно може да пипнеш с ръка, когато почти отникъде не влиза свеж въздух отвън и когато единственото, което донякъде пораздвижва Смрадта е един смачкан и посърнал климатик от Балканската война, това да нанесе трайни увреждания на психиката на човек. Особено пък ако трябва да чака с часове. А то трябва. Ако искаш да шофираш законно новата си кола трябва да преживееш този ад. Просто е незаобиколимо.

Глътка свеж въздух, не наистина, разбира се, а изцяло в преносния смисъл беше периодичната поява на един свеж чичка, който продаваше гевреци. Бодро ги рекламираше с "живототворен геврек", "животоспасяващ геврек", "геврек-уникат", "еврогеврек" и т.н. Имаше и още много готини бисери, които за жалост не запомних.

Бе станало малко след 15:00 часа и се бях придвижил цели 15-ина сантиметра, когато от високоговорителя напомниха, че документи се приемат до 16:00 часа. Въпреки замъгления ми разсъдък съумях да преценя трезво, че докато ми дойде реда, вече ще е станало ракиено време и реших да си спестя момента, в който ще се доближа минимално до заветната цел – гишето и ще ми кажат, че вече не могат да ме обслужат. Затова реших да стана рано на следващия ден и да си регистрирам колата, колкото и да трябва да чакам.

Речено-сторено. В деня на Ботев цъфнах точно в 08:15 часа, знаейки, че отварят в осем. О, каква голяма грешка! Защо бях тъй наивен да си помисля, че няма да ми се налага да чакам ЧАК толкова много… Но пак добре – наредените на опашка пред гишетата хора бяха по-малко в този ранен час – около 80-ина. Нареждам се и зачаквам. Този път бях подготвен – зареден докрай телефон, слушалки за музиката, книга и вода. Едва ли ще е интересно на читателя да описвам трите часа, които бяха нужни, за да се добера до заветното гише.

Пропуснах да спомена, че малко преди да дойде редът на човека пред мен, служителките групово излязоха в 15-минутна почивка – както бе изписано на залепените бележки: почивка от 10:15 до 10:30, тъй, че трябваше и през това да мина.

Една бърза скоба – нищо против служителките на гишетата – те също са хора и са в този ад заедно с нас. И докато на някои от нас ни се налага да ходим там веднъж на 1-2-3-5 години, те работят там всеки ден. И те като нас са жертви на тази архаична система, за която някой отгоре е решил, че си работи идеално. Та на самото гише минах доста бързо, платих си таксата и зачаках да съобщят името ми по високоговорителя.

Докато чаках отново се появи пичът с гевреците и реших да си взема един еврогеврек. Похвалих го за екстравагантния маркетингов подход, а той рече, че не е като ония бабички с гевреците, които по негови думи били корумпирани (?!). Та в крайна сметка съумях да се сдобия с регистрация само с три часа чакане. Разбира се, не съм очаквал този процес да е приятен и човекът с гевреците беше най-свежият момент от всичко това.

Предвид гореописаното, което сигурен съм, е една много малка част от хилядите, милиони истории на други като мен, коя от друга по-абсурдни случки, логично изниква следното:

Не знам колко точно коли се купуват/продават на ден в София, но за близо двумилионен град е нормално да са десетки, може би стотици. Факт е, че във всеки един от работните дни там се струпва маса народ. Помещението е твърде тясно и таванът е като в мазе. Няма вентилация и човек съвсем спокойно може да колабира от задух и отчаяние. Само четири гишета обслужват граждани. Специално на мен ми отне пет минути работата на гишето (чак не можах да повярвам), но от наблюденията ми, докато чаках, имаше хора, с които се занимаваха половин час. Значи грубо по 15-ина минути на човек.

Системата е прекалено примитивна – няма автомат за билетчета, с които всеки получава номер. Хората трябва да се редят с часове на опашка в малко, непроветрено и задушно помещение и да кибичат прави докато приближат петте метра до гишето. КАТ е едно страховито до точност олицетворение на държавата ни. Отражение на нейното плачевно състояние.

Наясно съм, че кое по-напред да се оправи в тази страна, но господа и госпожи управници – не си мислете, че щом сегашната система върши работа, значи няма нужда от смяна. Има крещяща нужда от радиална промяна и ако наистина ви е грижа за хората, както постоянно обичате да повтаряте, би трябвало да осъзнаете, че хората буквално се измъчват в тази държавна институция. Съвсем не мисля, че е толкова непостижимо да се заделят няколко милиона лева и да се направи, ако трябва да се построи наново сграда, помещение, в което човек да може да диша нормален въздух и да не виси прав с часове на претъпкани опашки, отслабвайки с два-три килограма и загубвайки безвъзвратно няколко милиарда мозъчни клетки. Можем да вземем безброй примери от работещи системи от развити страни, които да приложим тук.

Защото не е нормално в 21 век, на човек да му се налага да си взима отпуск, за да смени регистрацията на колата си.

Материалът ни е изпратен от читател на Dnes.bg – Александър Цонков

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
3
 
! Отговори
До 31 Иванчо преди 7 години
Ванка - и в България регистрацията може да ти я направи дилър, дори и автоджамбазите правят регистрации, има дори и фирми за целта - отиваш , плащаш, правиш пълномощно да те представляват пред КАТ и общината, и по някое време на деня ти карат колата пред вас или там където работиш.... Миризмата пред гишетата в КАТ е от хигиената на чакащите, не от работещите там.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За тоалетните нищо не пише.А те ...няма такива.
26
1
 
8
 
! Отговори
иванчо преди 7 години
Аз за това избягах,буквално, от Бг. Където съм сега- номерата на колата са си твои цял живот. Сам си ги слагаш. Технически преглед се минава във всеки сервиз за 15-20 мин. (няма подкупи) Регистрация на колата може да ти я направи дилъра или фирма. Ако си я правиш сам, запазва се час по интернет. Чакането е сведено до минимум- говоря за минути. Регистрацията плюс плащането отнема 10 мин на гишето. Няма такси за Бойко.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
то апаратче имаше ама не важи за всяка услуга-работеше доколкото си спомням само за определени :))) трагедия
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
решението е да се обнови това място, да се опрости администрацията, да се въведат елементарни приспособления като апаратче за номера на чакащите, да се премахне монопола на СИ БАНК -ата на бате Бойко от всички държавни институции, които те скубят с безумни такси и най-вече - да се направи още един пункт някъде в Люлин примерно, където имя място и метро и голям паркинг - за регстрация на МПС . Да го кръстим КАТ 2, да е чист, бял, модерен и приятен.
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Опасявам се, че след няколко години е възможен обратният вариант - във високо, провтренео помещение прекарвате няколко дни в чакане за регистрация на новата си кола, защото ще работи една служителка - никой няма да иска да обслужва стотици потни, немити, непрани, смърдящи и псуващи собственици на МПС. Ще сте късметлия, ако попаднете на предпенсионен вежлив и акуратен чиновник. Младите не търпят възражения, въпроси и пропуски от ваша страна. Това ще е навсякъде.
22
1
 
14
 
! Отговори
Goso преди 7 години
Браво ДНЕС, нещо истински актуално. ИМА НЕЩО ГНИЛО В КАТ!!!!!Или става дума за много некомпетентно управление, или за система с цел корупция. Нямам друго обяснение. И в двата случая ще трябва ОСТАВКА.
21
1
 
3
 
! Отговори
Dronki преди 7 години
3 chasa bg video live ot kat sofia...selfi...omg!:-):-):-):-):-):-):-) wc cito!:-):-):-):-):-):-):-)
20
1
 
9
 
! Отговори
да преди 7 години
Скоро си загубих портфейл със всичко документи. Лична карта си извадих за 3 дни и около 30 мин по опашки. Сложното стана като трябваше да вадя документи на колата и после шофьроска книжка. 3 дни по няколко часа и ще я чакам след няколко дни да излезе пак там :(
19
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хахахх, много добро.Седмица преди автора ми се наложи и на мен.Описанието е много точно и ако имате съмнение, че нещо е преувеличено, повярвайте ми - не е.Дори за изпуснати няколко важни детайла. Радиоуредбата (както перфектно я нарече автора) е една тонколона от - в идеалния случай - 80-те. Името си чуваш само ако си много добре със слуха. За щастие настава гробна тишина, когато ГЛАСЪТ съобщава имената. Навява спомени на радиоточките и ""Говорит Москва, передаем.." :)
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
преди около 2 месеца бракувах автомобил,-удоволствието струваше около 2-3часа на опашка,за климатика автора е абсолютно прав,отделно се чудиш до последно дали всичко ще мине безпроблемно(тъй като бях загубил номерата) и за толкова данъци и такси не можаха да си позволят да направят в тая *** едно гише ИНФОРМАЦИЯ???? а иначе практиката е стигаш до гишето и докато ти оправят документите се завираш под едно въженце като маймун за да си платиш разбира се някакви такси на съседната каса.
17
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ситуацията е точно такава, каквато е описана в статията. Но аз мисля че в България това състояние се държи умишлено да е такова за да може народът да не мисли как го обират с поредните кредити. Да сте забелязали че подменят светофарите в София? А че от светофар над всяко платно остават само по 1-2, което създава опасност за движението? А да сте забелязали че махат и броячите - явно трябва да тръпнеш кога ще стане жълто.
16
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това за регистриране в пунктовете за ГТП за пръв път го чувам и силно се съмнявам да е вярно. То едва ли цяла София са само ***, та всички да се мъчат по опашките в КАТ и никой да не се сети за нещо по-лесно.
15
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък минах за един час преди месец, като реално чаках за подаването на документите около 20 минути, което си е доста приемливо. Имаше едни *** , но не миришеше, като цяло беше приятно преживяване. Жалко, че медиите ги интересуват само скандалните случки.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
междудругоро тия хубавци са причина да избягвам да купувам кола извън Сф, като знам през какво трябва да мина и ...
13
1
 
20
 
! Отговори
КАТ да се закрие преди 7 години
Забравил е да пише за липсата на информация. Ако случайно получиш някаква информация, на следващото гише ти казват, че информацията ти не е вярна и трябва да отидеш еди-къде си, където ти казват нещо съвсем друго и т.н.Единственото решение е КАТ да се закрие - дейността му не носи ползи, а само вреди, като описаното в статията е може би най-малкото, заради което КАТ трябва да се закрие.
12
1
 
13
 
! Отговори
Серго преди 7 години
Така, аз бях там преди седмица за изгубен номер така, че авторът ако сика може да добави и това: Той е минал през лекия момент. Аз трябваше да се наредя на опашката с колите. Тя върви също със скороста на побеснял градиски охльов. После - чакаш на опашката. После канала - но най- интересното е с талоните и номерата. Чакаш на едно гише за талоните и на съседното за номерата. А отзад тези 2 гишета са една и съща стая. Защо аджеба неможеш да ги вземеш и двете на веднъж е мистерия.
11
3
 
16
 
! Отговори
До 10 преди 7 години
Мамин сладък 'столичанино', ако си мислиш че само в София е така, трябва да си сериозно умствено забавен....
10
3
 
24
 
! Отговори
Сп???нс преди 7 години
В Испания без предварително запазен час не те приемат НИКЪДЕ -КАТ ,данъчно , личен лекар , министерство , полиция. Хората са изчислили по колко минути се губят за всеки и знаят колко номера на ден имат налични. Няма блъсканици ,няма нерви и в резултат всички са вежливи.
9
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо трябва да си регистрираме колите специално в кат след като може да се регистрират и там дето има пунктове за минаване на преглед на автомобилите. Но това на селенжърите сигурно не им е изгодно. Докато не изгониме селенжърите там от където са дошли а това е в кошарите при овцете и в оборите при кравите на тази територия няма да има управия.

Спонсорирани публикации