"Без будилник": Великият Санкт Петербург

Дворци, мостове, Нева... Градът, в който нищо не е обикновено
Обновена: 8 сеп 2016 12:10 | 21 юли 2016 15:00,
44

 

Ермитажът Снимка: Dnes.bg

Дворци, канали, огромни булеварди и мостове... С тези думи може да се опише най-добре градът, в който нищо не изглежда обикновено - Санкт Петербург. Днес в "Без будилник" отлитаме до най-северния многомилионен град, който е същинска малка Европа в огромна Русия.

Неслучайно градът, основан от Петър I през 1703 г., е смятан за най-красивия в Русия. Визията му безспорно е на величествен европейски град, тъй като е дело на италиански и френски архитекти. Но Санкт Петербург едновременно е толкова близък до Европа и толкова далечен. Зад пищните дворци в бароков стил и романтичните канали се вижда истинското лице на Русия - нейния суров климат, огромните мащаби на архитектурата и инфраструктурата, духът и самочувствието на руснаците...

Санкт Петербург изглежда като една северна Венеция, която е увеличена поне стократно. Човек, попаднал сред булевардите на града и водите на Нева, се превръща в малка точица, погълната от грандиозните размери на Санкт Петербург.

Такава може би е била и целта на Петър I. Днес в града всяка сграда е история и всичко разказва за годините на Руската империя. Всеки монумент е свързан или направен в памет на най-могъщите си владетели - първият руски император Петър I и Екатерина Велика.

Отивайки в Санкт Петербург човек задължително трябва да си отдели повече време. Освен огромните размери на града, които физически ще ви попречат да го разгледате добре само за някоко дни, ще имате нужда и от време да "понесете" неговото величие и дух.

Но има една щастлива подробност, която е на ваша страна - белите нощи. От средата на юни до юли Санкт Петербург не спи - нощта все едно никога не настъпва или по-друг начин казано - много рано се съмва. Така се създава измамното чувство, че денят е безкраен, а разходките могат да бъдат дълги.

"Без будилник": Великият Санкт Петербург

Една от емблемите на града е най-големият музей в Русия - Ермитажът. Част от него е и Зимният дворец на Екатерина Велика. Затова и Ермитажът е интересен за всички посетители, дори и за тези, които не се интересуват от изкуство. Великолепните зали от императорския дворец разказват на смаяните туристи за отминали епохи.

В близост е и Лятната градина на Петър I - тя е прекрасно място за отдих след изтощителните обиколки. Сред фонтани, зелени лабиринти и статуи можете да се насладите на истинска императорска почивка.

Река Нева, около която е построен града, също не може да остане незабелязана от туристите. На разходка с лодка по нея, както и по каналите, човек може да разгледа още по-лесно и приятно града. А вдигането на мостовете през нощта е огромна атракция за посетителите. В 1 ч. през нощта мостовете по Нева се "разцепват" на две и лодките се състезават коя първа ще мине отдолу. Стотици хора се събират и на брега да наблюдават зрелището.

В града има и много църкви и катедрали. Може би най-красивата в Русия - "Спасителят на кръвта" /Спаса на Крови/ се издига над канал "Грибоедов". Със своите разноцветни куполи и нестандартна архитектура църквата прилича на място от нереален, приказен свят.

Исакиевският събор също впечатлява със своите форми и мащаби, а витите стълби до върха са предизвикателство за туристите, което обаче си струва усилията. Отгоре се разкрива гледка над мегаполиса, но дори и тогава "градът не е в краката ти". Макар и погледнат от високо, сякаш Санкт Петербург няма край...

На двайсетина километра от града се намира и "Петерхоф" - дворецът на Петър I, разположен на брега на Финския залив. Със своя пищен бароков стил, необятни градини и фонтани с фигури от злато Петерхоф достойно може да се конкурира с френския "Версай", от който е вдъхновен. По време на бомбардировките е бил разрушен, но сега е реставриран и туристите могат да се докоснат до императорския лукс.

Въпреки че в Санкт Петербург има изобилие от забележителности, бившата столица на руската империя не е типичната туристическа дестнация, или поне не е такава в обичийния смисъл - няма тълпи от туристи, няма сергии за сувенири и търговци, които те дърпат отвсякъде и те заговарят. Срещат се предимно руснаци, дошли да видят мегаполиса, както и азиатски туристи, които обаче се движат в стройна група.

Няма и много достъпна информация за чуждестранните туристи. Човек разбира за всичко само с питане, но разбира се, само ако говори руски... Дали някой турист ще посети туристически обект сякаш е от второстепенно значение, пък и струва двойно - различни са цените за чужденци и руски граждани.

И въпреки това Санкт Петербург е място, което си заслужава човек да посети поне веднъж в живота. Това е място, на което човек се чувства малък и незначителен пред величието на този град, който смайва, зарежда и вдъхновява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
lazarova преди 7 години
българите сме неблагодарни и може да платим висока цена за това
16
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Душевен оргазъм за ушанkите :)
15
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв е спора след като италиански и френски архитекти са проектирали всичко в Петербург. Какво има да копират - това си е тяхна продукция.
14
4
 
49
 
! Отговори
таня преди 7 години
Ако някой от Вас е видял на живо този невероятен град, не би писал такива глупости.
13
0
 
56
 
! Отговори
видял преди 7 години
Бил съм там преди години.Уникален град.Даже спирките на метрото са им като музей.Имаше тогава със мен англичанин и холандец-те се снимат на спирката и немогат да проумеят,защо метрото минава през музей...Дълго време им се обясняваше,че така просто е построено-красиво и със вкус---и то от Сталин!!??!!!!....През цялата ни командировка търсиха инфо,защо спирките са в музей--ххаааххааааххха....
12
0
 
54
 
! Отговори
Костов преди 7 години
Василия, "Спасителят на кръвта" /Спаса на Крови/-това е много *** превод, абсолютно буквален-Не е Спаса, а Спас, т.е Христос и се превежда върху кръвта, а не на кръвта. Това означава, че там е било извършено убийство. Да, там е бил убит император Александър Втори-нашият и на Русия Цар Освободител. Истинското име на храма е "Возкресение Христово". Погледни поне в Уикипедията.Храмът е уникален и около него има 12 плочи с най-важните дела, извършени по времето на този император. А вътре е приказка
11
1
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Градът наистина трябва да се види, жалко че галерията е , меко казано, любителска. В лошия смисъл на думата. И въпреки това - визията на СП е вълнуваща!
10
9
 
18
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До До ПешкоСнимките са много хубави, насладих им се и аз.
9
2
 
41
 
! Отговори
До Пешко преди 7 години
Човече, нека поне в подобни статии да оставим пристрастията към този и онзи и да се насладим на фотогалерията, а защо не е да отидем някой ден да я видим "на живо". Има си теми за политика, а това е *** работа и там и да се изплюем никой няма да забележи. Но тук си личи отдалеч.
8
47
 
9
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Добре че Петър I е бил далновиден и е ходил да се поотрака из европата
7
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Страхотен град и даже от снимките се усеща атмосферата. Днес.бг, от целия ви новинарски сайт това е една от най-хубавите рубрики, която позволява да се "поразходим" по разни интересни кътчета на планетата :)
6
1
 
53
 
! Отговори
Мда преди 7 години
Балната зала на Екатерининския дворец-великолепие,просто те оставя без дъх
5
11
 
18
 
! Отговори
от СПб преди 7 години
Има един голям недостатък. Климата е ужасен. От средата на май до края на август е търпимо. (помня че в средата на юни и при полуфиналите на европейското беше +10 с вятър и дъжд).
4
2
 
16
 
! Отговори
Русофил преди 7 години
До РуснакИзобщо не ме интересува английският език , но все пак е плюс :)))
3
4
 
55
 
! Отговори
Пре преди 7 години
Най-красивият град в света.
2
6
 
49
 
! Отговори
Руснак преди 7 години
Цените са одинакови за чужденци и за руснаци .Всички петербуржцы (поне от 12 до 50 години) говорят английский език (дори и много развален, обаче разбираем за чужденци, хехе), защото редовно посещават близката Финландия без визи.С всички услията да направи град за голяма световна туристическая аттракция правят информация на английски език, раздават безплатни брошюри и т.н. От 2014 година (след падение на курс рубла) идват все повече и повече туристи и туристическа индустрия стана доста развита.
1
2
 
61
 
! Отговори
Д.Ценев преди 7 години
Прекрасен и съвършенно поддържан град, с пълен с поезия дух, богат с история!

Спонсорирани публикации