"Без будилник": Да е лед, не е лед, да е мед, не е мед...

Разхладете се в жегите със собственоръчно направен сладолед
6

Снимка: Личен архив

Няколко неща са незаменими в жегите – морето, студените напитки, сладоледът... Леденото удоволствие е любимо на малки и големи и се оказва, че никак не е трудно да си го направим сами вкъщи, в което ще се опитаме да ви убедим днес в "Без будилник". Ами да започваме!

Сладкарството е изкуство, а тайната на хубавия сладолед е универсална за всяко кулинарно произведение – качествени продукти и добра рецепта.

В домашни условия е много лесно да го приготвите с машина за сладолед и почти винаги резултатът е перфектен. Но ако нямате, не е проблем, важното е да знаете всеки продукт каква роля изпълнява, обяснява Катерина Рангелова, която води кулинарни курсове.

За домашния сладолед тя използва течна сметана, защото има по-висока масленост и благодарение на това сладоледът не става на големи ледени кристали. Текстурата става по-хубава и ако има повече жълтъци, които се готвят на водна баня. Друг трик е да се замени захарта с мед или да се сложи малко глюкоза.

Ако имате време, докато сладоледът замръзва, е по-добре да се разбърква, за да има въздух в него и да е по-мек, издава Катерина.

Кулинарията е нейно хоби, което открива в желанието си да се храни по-здравословно.

"Исках да знам какво ям и предпочитах сама да си приготвям храната. И съответно, десертите ми да са по-здравословни", разказва тя. В началото ги правела без захар и брашно, но постепенно я увлича по-сложното сладкарство, където те се ползват, а десертите все повече приличат на произведение на изкуството.

"Десертите без захар могат да бъдат вкусни. При тях захарта се заменя или със сушени плодове, или с мед, което пак е достатъчно сладко. Не са обаче по-малко калорични. Разбира се, могат да се правят и нискокалорични десерти, които да са достатъчно вкусни", обяснява тя.

Образованието на Катерина не е свързано с готварството, но когато се запалва по него, започва да посещава различни курсове. Сега вече води такива – за сладолед, шоколад, гурме десерти...

И все пак засега готварството за нея остава хоби, може би защото дава по-голяма свобода и спокойствие да му се посветиш.

Казва, че към готварските курсове за основни ястия, но и за десерти, има много голям интерес. Посещават ги предимно млади хора – някои искат сами да си приготвят храната, други просто да се разтоварят след работа и да срещнат хора със сходни интереси.

Смята, че желанието да се храним здравословно доста отдавна е набрало скорост и вече е изключително популярно.

Най-голямата страст на Катерина обаче са тортите, но по-модерните мус торти, които съдържат няколко вида крем и малко блат. Тези торти позволяват да се съчетава няколко различни вкуса. Рецептите им не са трудни, но отнемат повече време, защото имат много компоненти.

А за сладоледа? Приготвянето на сместа става за не повече от 15 минути. Бонусът да си го направите у дома е, че ще бъде по ваш вкус и ще избегнете влаганите в някои готови емулгатори, оцветители, прахообразни смеси…

А ето и любимата рецепта на Катерина за шоколадов сладолед:

600 гр. течна млечна сметана
3 жълтъка
100 гр. черен шоколад
2 с.л. какао на прах
50 гр. мед

Купата, в която ще се замразява сладоледът, се слага във фризера.

Сметаната се слага да заври с меда, какаото и подправките, но да не кипне. Шоколадът се начупва на парченца в купа, в друга купа се разбиват жълтъците.

Сметаната се изсипва на тънка струйка и с постоянно бъркане към жълтъците, след това сместа се връща на котлона на водна баня и се разбърква, докато леко се сгъсти. Прибавя се към шоколада и се разбърква енергично, докато шоколадът се стопи напълно.

След като сместа изстине, се сипва в изстудената купа и се замразява до готовност. В сладоледа могат да се добавят подправки като канела, чили, джинджифил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Азззз преди 7 години
"Без будилник": Да е лед, не е лед, да е мед, не е мед...да е лайноо - лайноо е!
3
0
 
3
 
! Отговори
Заврях... преди 7 години
Да заври но да не кипне. Родна реч омайна сладка. Ври и кипи.
2
1
 
1
 
! Отговори
НЕанонимен преди 7 години
Не се ли научихте, че мярката за течните съставки е литри, а не килограми?
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде сега тия снимки на първа страница....лигите ми потекоха...трябва да се ходи до магазина...

Спонсорирани публикации