"Сълза и смях" – с амбиция за пета открита сцена в Европа

"Посетителят" е пиесата, с която ще кандидатстват родните театрали
Обновена: 12 окт 2016 12:56 | 12 окт 2016 12:44, Анисия Иванова
0
"Сълза и смях" – с амбиция за пета открита сцена в Европа
Снимка: Bulgaria On Air

Театър "Сълза и смях" има амбиция да стане петата открита сцена в Европа. Проектът, с който ще кандидатстват родните театрали, е камерната постановка "Посетителят". Пиесата е предложена от българина Александър Чобанов, който работи във Франция разказаха в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR актьорите Петър Райжеков и Вельо Горанов.

"Ние сме единствената открита сцена в България, тъй като сме на пълна самоиздръжка. Печелим от наемите на гостуващите трупи, затова нашият репертоар е толкова разнообразен", обясни Горанов.

По думите му европейската сцена ще даде възможност в България да гостуват и европейски състави. "Ние не можем да бъдем със слаба техника, ще се наложи да се направим основен ремонт на театъра, за да може да отговаряме на стандартите на европейските сцени. Това ще бъде добре и за театъра, защото ще даде възможност и за други постановки", допълни той.

А "Посетителят" на Ерик Еманюел Шмит е съвкупен образ - може да се възприме и като Бог, и като нещо друго. Действието в камерната постановка на сцената на "Сълза и смях" се развива на 22 април 1938 г., а главен герой в нея е не кой да е, а самият Зигмунд Фройд, обясни Горанов.

"Знаем, че Шмит има три награди "Молиер" за драматургия и ние решихме да рискуваме, тъй като рискът се състои в това, че пиесата е особена като вид драматургия - една нощ, когато Гестапо отвежда дъщерята на Фройд и той изпада в състояние на своите пациенти. Затова се явява този посетител, това е сложността и красотата на тази пиеса", обясни Райжеков.

Благодарение на усилията на Александър Чобанов актьорите имали щастието да се запознаят със самия Шмит, който гледал тяхното представление: "Той е гледал всички постановки на "Посетителят" навсякъде - тя е поставена почти в цяла Европа, и е казал, че това е най-силният състав в момента", похвалиха се Райжеков и Горанов.

А засега "Посетителят" е поканен да бъде изигран в Авиньон следващото лято. Следващото представление у нас е утре в театър "Сълза и смях" в столицата.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации