Последно: Няма да се спират асансьори от 1 януари

Само 30% от тях имат телефон в момента въпреки наредбата
14 окт 2016 18:45, Анисия Иванова
12
Последно: Няма да се спират асансьори от 1 януари
Архив: Булфото

Всеки асансьор трябва да е с телефон до края на годината. Въпреки това след 1 януари 2017 година асансьорите без разговорни устройства няма да бъдат спирани, обеща в Русе зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева.

Тя припомни, че нормата е приета през март 2014 година и то по искане на фирмите, които поддържат асансьорите, тъй като в повечето клетки няма сигнал.

Още по темата

Везиева коментира, че типично по български в последния момент се заявява, че има проблем, след като е имало двегодишен гратисен период за монтиране на устройствата.

Зам.-министърът обяви, че около 30% от всички асансьори в страната вече имат такива телефони, но те са предимно нови - произведени след 2009-2010 г.

По думите й много се спекулира с цената на тези устройства, която въобще не е толкова драстична.

"Комисията за защита на потребителите /КЗП/ откри оферта, която е за 333 евро без ДДС, но това е единичен случай. На сайта на КЗП ще бъде изложен списък с цените на устройствата и откъде могат да бъдат закупени", каза Везиева.

Професионалният домоуправител Цветелин Цонев обясни, че в Русе цената на устройството започва от 150 лева и може да стигне до 300 лева, а месечната такса за SIM-картата е около 5 лева за асансьор.

"Отговорността съоръжението да е изправно е на ползвателите и на собствениците, затова ги призовавам да си свършат работата и да не се поддават на този драматизъм през последните дни", каза още Везиева.

Тя коментира и електронния регистър за асансьорите, като по думите й въвеждането на данни в него се бави. Вероятно ще се мисли за мярка, която да има задължителен характер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
88 преди 7 години
Асансьорният техник техник ли е или спасител,полицай,бърза помощ,първа категория е ли е ?
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Търтеите забравихте нещо .Трябва да има и добре зареден снек бар докато чакат помощ да глътнат някое друго питие. Какво ли още ще измислите за да ни ограбите. Спи робски народе.
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До inedДа ти припомня, че наредбата на МС е от 2014 г., когато на власт беше кой?Орешарски, вашият скъпият, на когото в момента проучванията дават 1, 5 %!
9
1
 
8
 
! Отговори
Жо преди 7 години
ОФЕРТАТА, която получихме за монтаж на такъв "телефон" е 331 лв. Това не е телефон , в познатия смисъл на думата, защото осигурява връзка само с офиса на техниците по поддръжката на асансьора. По този "телефон" не можеш да набереш спешния телефон 112 например.Наличието на този "телефон" не е свързано пряко с безопасността на хората- защото вече всяка баба има мобилен телефон в джоба.- По-важни е да се сменят въжетата и регулатора на скоростта,който блокира въжето при падане на асансьора.
8
2
 
14
 
! Отговори
ined преди 7 години
***, нагли, некомпетентни, корумпирани и крадливи - това е мат'риала на ГЕРБ за министри и зам.министри.
7
2
 
3
 
! Отговори
Са преди 7 години
На простия българин докато не му стъпиш на врата оправия няма!Без никакви отстъпки
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Asansiorite trabca da sa sigurni sa jivota na horata v sigia ima mnogo stari asans. A i novite ne sa ok no mnogo seljani ne plaschtat a sa bogati a horata koito jivejat v 4ujbina i sa 1m v god idvat ako iskat mogat da playchtat pri dobra volja
5
0
 
12
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
"Само 30% имат телефони ... " ще ме спукат от смЕх живея в спалнята на София и не знам някъде в нЕкой асансьор да им такова нещо може би защото просто няма да оцелее . Много ми е интересно тАпите чиновници изобщо правят ли си сметка какво ги чака ,ако това се случи ,че ще им дойдат на крака живеещите от всички райони и града ще им се види като боксониера.
4
0
 
4
 
! Отговори
чалнат преди 7 години
Фейсбук ще има ли в телефона? Че да се качвам или не.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
слабоумна българия
2
1
 
18
 
! Отговори
Бърз и яростен преди 7 години
Телефонът е много полезен, докъто се пада свободно от 10ия етаж в шахтата!
1
0
 
20
 
! Отговори
Клептокрация преди 7 години
Е, няма, разбира се. Това беше само да се проведи дали брашненият чувал, наречен "народ", може да отупа еднократно с още 50-100 кинта. И разбира се- дали "нашите" фирми ще захлебят доволно от "проекта".

Спонсорирани публикации